AG_home 08.02.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 witam, Chcieliśmy w salonie zamontować drewniane belki pod sufitem - ok 6 sztuk, wymiary ok 15-20cm, rozpiętość ponad 5m.Jesteśmy przed rozpoczęciem budowy. W którym momencie prac najlepiej byłoby te belki zamontować i w jaki sposób? słyszałem że na etapie wieńca mozna wstawić od środa styropian, który potem można wyjac i w te dziury wstawić belki. czy radzicie aby je dodatkowo mocowac do sufitu? Strop będzie monolityczny. Czy ktoś z Was miał już podobny case? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 09.02.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 A muszą być pełne belki?Możesz zastosować atrapy z desek w formie ceownika.Zrobisz to spokojnie na etapie wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 09.02.2017 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Deski to jednak nie to samo co belka - wiem, bo rodzice mają własnie takie cewniki. Chcieliśmy prawdziwe belki. Zastanawiam się nad możliwością ich zakotwienia w suficie, jednak póki jeszcze dom nie stoi, to chciałbym sprawdzic czy mozna je wstawcwić na etapie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.02.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Pomysł z gniazdami styro jest fajny. Pozwoli to na wykonanie prac betoniarskich bez uważania na drewno i czysty montaż belek. "Chwyciłbym" je jednak dodatkowo pomiędzy gniazdami, bo głupio będą wyglądać jak się ugną. Może jakimiś wkrętami z góry? Przed wykończeniem górnych posadzek.... Z dołu oczywiście też można, ale będzie widać korki zaślepek... Ja mam po prostu strop w tej technologii i cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 15.02.2017 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Pomysł z gniazdami styro jest fajny. Pozwoli to na wykonanie prac betoniarskich bez uważania na drewno i czysty montaż belek. "Chwyciłbym" je jednak dodatkowo pomiędzy gniazdami, bo głupio będą wyglądać jak się ugną. Może jakimiś wkrętami z góry? Przed wykończeniem górnych posadzek.... Z dołu oczywiście też można, ale będzie widać korki zaślepek... Ja mam po prostu strop w tej technologii i cześć! Baja Swoją droga bardzo ładna cegła na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluber 20.02.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 dolaczam sie do tematu.tez chcialbym belki ale nie wiem jak i kiedy to ma byc wykonane przed zalaniem stropu.dodam ze prawdziwe nie imitacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 dolaczam sie do tematu.tez chcialbym belki ale nie wiem jak i kiedy to ma byc wykonane przed zalaniem stropu.dodam ze prawdziwe nie imitacjeSkoro belki nie są konstrukcyjne, ja bym to tak przemyślał, by zrobić po wylaniu stropu....U mnie belki są konstrukcją stropów ( również drewnianych ). Mam jedną łazienkę u góry, z ogrzewaniem podłogowym w warstwie betonu (ok 12 m2). Wszystko też na belkach widocznych od dołu, więc spore wyzwanie, by tego nie upaćkać przy zalewaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts