Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belki drewniane pod sufitem w salonie

Recommended Posts

witam,

Chcieliśmy w salonie zamontować drewniane belki pod sufitem - ok 6 sztuk, wymiary ok 15-20cm, rozpiętość ponad 5m.

Jesteśmy przed rozpoczęciem budowy.

W którym momencie prac najlepiej byłoby te belki zamontować i w jaki sposób? słyszałem że na etapie wieńca mozna wstawić od środa styropian, który potem można wyjac i w te dziury wstawić belki. czy radzicie aby je dodatkowo mocowac do sufitu? Strop będzie monolityczny. Czy ktoś z Was miał już podobny case?

Dzięki

Pomysł z gniazdami styro jest fajny. Pozwoli to na wykonanie prac betoniarskich bez uważania na drewno i czysty montaż belek. "Chwyciłbym" je jednak dodatkowo pomiędzy gniazdami, bo głupio będą wyglądać jak się ugną. Może jakimiś wkrętami z góry? Przed wykończeniem górnych posadzek.... Z dołu oczywiście też można, ale będzie widać korki zaślepek...

Ja mam po prostu strop w tej technologii i cześć! :)

DSC04257.JPG

Pomysł z gniazdami styro jest fajny. Pozwoli to na wykonanie prac betoniarskich bez uważania na drewno i czysty montaż belek. "Chwyciłbym" je jednak dodatkowo pomiędzy gniazdami, bo głupio będą wyglądać jak się ugną. Może jakimiś wkrętami z góry? Przed wykończeniem górnych posadzek.... Z dołu oczywiście też można, ale będzie widać korki zaślepek...

Ja mam po prostu strop w tej technologii i cześć! :)

Baja :) Swoją droga bardzo ładna cegła na ścianie.

dolaczam sie do tematu.tez chcialbym belki ale nie wiem jak i kiedy to ma byc wykonane przed zalaniem stropu.dodam ze prawdziwe nie imitacje
Skoro belki nie są konstrukcyjne, ja bym to tak przemyślał, by zrobić po wylaniu stropu....U mnie belki są konstrukcją stropów ( również drewnianych ). Mam jedną łazienkę u góry, z ogrzewaniem podłogowym w warstwie betonu (ok 12 m2). Wszystko też na belkach widocznych od dołu, więc spore wyzwanie, by tego nie upaćkać przy zalewaniu...