Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy z buforem - kilka pytań

Batmanikus

Recommended Posts

Buduję dom szkieletowy z poddaszem użytkowym. Łącznie około 120 m2.

Na dole podłogówka + dwa grzejniki w pokojach a na poddaszu grzejniki.

W kotłowni chcę postawić kocioł na paliwo stałe 15 kW + bufor ciepła 1000 litrów bez wężownicy.

Z bufora chcę zasilać c.w.u., która będzie w zewnętrznym dwupłaszczowym bojlerze 120 litrów.

Czy taki kocioł (drewno) wystarczy do sprawnego zasilana bufora?

Czy ktoś dysponuje schematem połączenia w takiej konfiguracji?

No ale jeśli nie zrobię ciepłej wody ogrzewanej z bufora tylko z pieca to trochę mija mi się idea bufora. Ja chcę rzadziej zaglądać do kotłowni jesienią, zimą czy wiosną ale latem chciałbym zapomnieć gdzie mam kotłownię. A tak to będę musiał codziennie rozpalać w piecu na wodę. Przy zasilaniu z bufora jak dobrze pójdzie to raz w tygodniu.

U mnie na metodę ogrzewania (prąd, pellet czy śmieciuch) już za późno (choćby dlatego, że w salonie leży komin :p ). Mam wybrany kocioł na paliwo stałe, wkrótce zamawiam bufor. A układ tak skomplikowany dlatego, że do każdego metra podłogówki muszę dopłacić 100 zł więcej niż do grzejników. Dlatego podłogówkę będę miał tylko w sieni, na korytarzu, kuchni, salonie w łazience.

Ale komplikujesz układ, mieszanie grzejników i podłogówki, kocioł plus bufor, osobno grzanie CWU. Dla małego domu szkieletowego, nowoczesnego i dobrze ocieplonego wystarczyłby sam bufor 2000 litrów, taryfa nocna i masz wszystko co potrzeba. I to jeszcze 15- 20 kW toż to potwór :eek:

Po co 2000l?, przeciez ten dom ma byc ocieplony