Batmanikus 08.02.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Buduję dom szkieletowy z poddaszem użytkowym. Łącznie około 120 m2. Na dole podłogówka + dwa grzejniki w pokojach a na poddaszu grzejniki.W kotłowni chcę postawić kocioł na paliwo stałe 15 kW + bufor ciepła 1000 litrów bez wężownicy.Z bufora chcę zasilać c.w.u., która będzie w zewnętrznym dwupłaszczowym bojlerze 120 litrów. Czy taki kocioł (drewno) wystarczy do sprawnego zasilana bufora?Czy ktoś dysponuje schematem połączenia w takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.02.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Do bufora 1000 l to kocioł 20 kw i bojler zasilać bezpośrednio z kotła a nie z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.02.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ale komplikujesz układ, mieszanie grzejników i podłogówki, kocioł plus bufor, osobno grzanie CWU. Dla małego domu szkieletowego, nowoczesnego i dobrze ocieplonego wystarczyłby sam bufor 2000 litrów, taryfa nocna i masz wszystko co potrzeba. I to jeszcze 15- 20 kW toż to potwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batmanikus 09.02.2017 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 No ale jeśli nie zrobię ciepłej wody ogrzewanej z bufora tylko z pieca to trochę mija mi się idea bufora. Ja chcę rzadziej zaglądać do kotłowni jesienią, zimą czy wiosną ale latem chciałbym zapomnieć gdzie mam kotłownię. A tak to będę musiał codziennie rozpalać w piecu na wodę. Przy zasilaniu z bufora jak dobrze pójdzie to raz w tygodniu. U mnie na metodę ogrzewania (prąd, pellet czy śmieciuch) już za późno (choćby dlatego, że w salonie leży komin ). Mam wybrany kocioł na paliwo stałe, wkrótce zamawiam bufor. A układ tak skomplikowany dlatego, że do każdego metra podłogówki muszę dopłacić 100 zł więcej niż do grzejników. Dlatego podłogówkę będę miał tylko w sieni, na korytarzu, kuchni, salonie w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batmanikus 10.02.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Nikt nie jest w stanie rozrysowac jakiegoś schematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ale komplikujesz układ, mieszanie grzejników i podłogówki, kocioł plus bufor, osobno grzanie CWU. Dla małego domu szkieletowego, nowoczesnego i dobrze ocieplonego wystarczyłby sam bufor 2000 litrów, taryfa nocna i masz wszystko co potrzeba. I to jeszcze 15- 20 kW toż to potwór Po co 2000l?, przeciez ten dom ma byc ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts