Koszyk9 07.03.2017 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Troszkę mnie tu nie było a tu odwiedziny nowych gości Cieszę się, że mam nowych kibiców (oby ich przybywało). A co u mnie? W sumie....nic..... Działka posprzątana z drzew i gałęzi czeka na geodetę i ekipę od ogrodzenia. W piątek miną 3 tygodnie jak czekam na PnB. W międzyczasie prowadzę tylko rozmowy na temat rekuperacji. Mam już wstępną wycenę. Obecnie rozmawiam jeszcze o szczegółach i rozwiewam wszelkie wątpliwości. Później już tylko twarde negocjacje co do ceny bo to przecież ona czyni cuda A tak wygląda działka obecnie, tam gdzie widać ten pień będzie stał dom: A tu mój nadzór budowlany Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Koszyk9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 20.03.2017 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 W piątek miałem dostać PnB, i dostałem odpowiedź..... No ale od początku..... Działka jest narożna i przylega do dwóch dróg (ale tylko na planie). Przez to są dwie linie zabudowy, jedna wzdłuż istniejącej drogi A, a druga wzdłuż istniejącej (tylko na planie) drogi B. Zanim zdecydowałem się na zakup tej działki udałem się do gminy w celu uzyskania konkretnej odpowiedzi wzdłuż której lini ma stać ściana frontowa budynku. Odpowiedź jaką otrzymałem zwaliła mnie z nóg.....idź Pan do starostwa bo to oni wydaja pozwolenia.... W starostwie z kolei poinformowali mnie bym poszedł do gminy bo to oni ustalają plan zagospodarowania.... Polska urzędnicza spychologia.... Po wyjaśnieniu problemu w starostwie powiedział mi Pan urzędnik, że nie widzi problemu bym stawiał na dowolnej której chce, ale on mi to mówi prywatnie, niezobowiązująco bo ostateczna decyzje i tak wydaje Pani dyrektor. Pani dyrektor z racji zajmowanego stanowiska jest nieuchwytna.... Udałem się więc do mojego przyszłego projektanta, architekta, kierownika budowy w celu uzyskania lepszej odpowiedzi. Stwierdził, że nie widzi problemu by stawiać wzdłuż drogi A, ale jeszcze w gminie upewniał się czy oby na pewno ma racje. Tam też nie widzieli problemu. Więc działka zakupiona, projekt również. Wszystkie umowy na przyłącza podpisane, projekty na skrzynki zatwierdzone dokumenty złożone. A w decyzji co? Ściana frontowa ma stać wzdłuż drogi B..... Drogi której faktycznie nie ma bo tam jest czyjaś działka. Rosną tam drzewa i z tamtej strony nie mam obecnie jak dojechać. Poza tym musiałbym mieć jakąś służebność na czyjejś działce bo starostwo wydało taką a nie inną decyzje.... Mało tego.... Adres jaki gmina mi nadała jest od drogi A a nie od B, według zagospodarowania przestrzennego cała obsługa inżynieryjna ma być od drogi A .Więc dlaczego dom mam stawiać do drogi B? Drogi której obecnie nie ma i nie wiem kiedy by miała być skoro tam jest prywatna działka.... Czuję, że wydanie PnB znacznie się wydłuży..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robstar 16.05.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Plac budowy pełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 21.06.2017 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Nie było mnie tu, aż 3 miesiące.....ale jeśli chodzi o PnB to jest światełko w tunelu. poszedłem na jakieś tam ustępstwa i myślę, że tragedii nie będzie. ekipa od ogrodzenie oczywiście nie przyszła....w międzyczasie sprzedałem swój obecny dom (a raczej zamieniłem na mieszkanie w bloku) i jeszcze tydzień i definitywna przeprowadzka. Trzeba było wszystko sprzątać wywozić itp. A w pracy też nie ma lekko. Na działce w tym czasie zrobiłem tylko 54 metry ogrodzenia....Tu trzeba było wykopać dziurki: http://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170324_142613_zps87v8yxl3.jpghttp://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170324_142710_zpsg8dzlu9c.jpg A tu usypać trochę ziemi (parę ładnych ton): http://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170328_180530_zpsajgvv4o8.jpg Efekt wyszedł taki: http://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170401_141948_zpsr78a178k.jpghttp://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170401_145752_zpsj1kiqoni.jpg Korzystając z okazji, że koparka jest na działce zrównałem delikatnie teren oraz powyciągałem zalegające korzenie. http://i1244.photobucket.com/albums/gg573/koszyk9/20170401_145805_zpsrjmdptd4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 22.09.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Aj..... photobucket zrobił psikusa.....z czasem postaram się podmienić zdjęcia. Teraz co u mnie. Po przeprowadzce miałem czas by kontynuować ogrodzenie nie obyło się bez niespodzianek... i gości dodam, że niezaproszonych W międzyczasie pojawiło się przyłącze A pozwolenia nie było..... Więc zacząłem bawić się w ogrodnika... pierwszy raz w życiu Będzie wspaniały żywopłot, który osłoni przed wiatrem i kurzem z drogi. Dla zainteresowanych powiem, że jest to polska odmiana "kórnik". W końcu nastał 01.09.2017 rok i właśnie tego dnia po 11-stu miesiącach od zakupu projektu dostałem PnB ;) długo wyczekiwane ale jest. Można działać!!! W międzyczasie udało mi się zobaczyć dom budowany według projektu Prosty 1. Jakieś 30km ode mnie. Chyba moje dziewczyny (a raczej jedna co narzeka od początku) przekonały się co do projektu i nie mogą się doczekać dnia przeprowadzki....ale ten niestety chyba jeszcze szybko nie nastąpi... Najpierw gra kolorów: A później kopanie przy którym niestety być nie mogłem.... Ale wyszło fajnie doskonale. Pora działać dalej. Jako, że stan 0 mam zamiar zrobić własnymi siłami należy się przygotować i ostro działać. Na początek zamówione po 400 metrów stali Przygotowany warsztat do kręcenia zbrojenia i zbijania desek do szalunków I dzieje się No i to tyle na dzień dzisiejszy. W weekend postaram się dalej działać a i mam się spotkać z murarzami. Może przed zima będą mury się pięły do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.09.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Dobra robota, powodzenia!BTW, do wrzucenia zdjęć polecam pokazywarka.pl - nie usuwa zdjęć, limit na zdjęcie 5MB, reszta bez ograniczeń. Trzeba założyć konto (darmowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 22.09.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Obecnie wrzucam na postimage, bez rejestracji bez opłat. Mam nadzieję, że będą fotki widoczne długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 23.09.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Hej, fajny projekt, nasz indywidualny był oparty na Prostym 2A wiec układ jest podobny. Do jakiego etapu planujecie dojść w tym roku? Podoba mi sie też to ogrodzenie panelowe, jeśli mogę zapytać to jaki wyszedł koszt całkowitego metra z tą podmurówką (jaka wysokosc panela)? I czy kupowaliście gdzieś w lokalnej hurtowni czy np w internecie? Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 23.09.2017 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Witaj, Chciałbym zrobić jak najwięcej ale nie wiem czy się uda. Pogoda i fachowcy. W moich okolicach są strasznie drodzy....nie wiem skąd te ceny biorą. A co do ogrodzenia to wysokość 1,23m, słupki 2 czy 2,2m, kolor grafit. Studiowałem internet w poszukiwaniu najlepszej oferty, producenci moje zapytanie przekierowywali do lokalnych przedstawicieli, którzy już niekoniecznie raczyli się ze mną skontaktować. Średnio za jeden panel + słupek wychodziła mi kwota 60-63zł (a takich kompletów potrzebowałem prawie 100). Finalnie kupiłem w lokalnej hurtowni wraz z podmurówkami, łącznikami, bramą i furtką za 11800zł - ok 140metrów ogrodzenia. Gdzie indziej bym zapłacił tyle za same panele i słupki bez bramy, furtki, podmurówek i łączników. Także uważam, że cena bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 25.09.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Melduję się w gronie podglądaczy... Z zainteresowaniem będę śledzić temat postępów na placu budowy Waszego gniazdka... Mój ślubny w końcu pogodził się z myślą, że żeby wybudować dom, trzeba wybrać projekt domu i złożyć wniosek o PnB... Po wieloletnich negocjacjach zaakceptował projekt Prosty 1A. Obecnie czekam na odpowiedź biura projektowego na zapytanie w sprawie planowanych zmian w projekcie, więc z wielkim zapałem szukam w sieci informacji oraz zdjęć z realizacji budynków wykonanych na podstawie czy też zgodnie z projektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 26.09.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ciesze sie, ze ruszylo. Bede sie przygladal postepom. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 04.10.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 (edytowane) U mnie idzie do przodu, ale niestety pomalutku... Jeszcze nie mam nawet założonego całego szalunku Dla pocieszenia dodam, że na działeczce posiadam prywatny las wraz z grzybkami Ale spokojnie!!! Są tez jadalne Bardzo dużo maślaków, parę kani i nawet prawdziwek się znalazł. A budowlańcy to jedna wielka masakra....Przyjechali (nie jedni) by pogadać na temat murowania ścian. Zobaczyli zbrojenie, które wykonałem wraz z ojcem i pytanie czy kupne. Jak się dowiedzieli, że robiliśmy sami to stwierdzili, że kupne nie są tak równe i nawet jak dla siebie robili to nie były takie równe. Więc się zastanawiam jakie ściany by mi postawili... i to jeszcze ja bym musiał im zapłacić między 30 a 40 tysięcy.... i to za same murowanie z solbetu (na klej), bez 0, bez zbrojenia. Same mury + strop teriva....masakra te ceny... Edytowane 4 Października 2017 przez Koszyk9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 05.10.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Hej, miło widzieć postepy! Najważniejsze to wyjsc z ziemi, potem juz idzie przyjemnie. Jak bedziecie zalewać ławy i przed zalaniem bedzie deszczowa pogoda to upewnij sie, żeby wzmocnili te szalunki. Kiedy ziemia jest mokra to lubią się rozchodzić - u nas tak było i poszło o kubik betonu wiecej więc tutaj warto porobić dodatkowe zastrzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 18.10.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam się w dzienniku. Wentylacja mechaniczna jest super szczególnie wtedy gdy inni zaczynają palić w piecu albo na swojej działce spalają jakieś śmieci. Zamykasz dom, filtry wyłapują wszystko i masz komfort mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 27.11.2017 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Trochę Was tu zaniedbuje ale interpretujcie to jako trzymanie Was w napięciu i niepewności Jako, że sam robię z ojcem a sami też mamy swoje prace więc mało czasu zostaje na budowę. Jedynie soboty i niedziele nam zostają, ale i to nie zawsze bo albo nie ma pogody, albo ja mam weekend pracujący. Sam w tygodniu wiele nie podziałam. Ale czas na kolejna porcje zdjęć. Zacznę od tego, że ręcznie trzeba było kopać na podciągi: Po założeniu szalunków należało je nieco obsypać, w środku ziemie podrównać no i oczywiście wzmocnić całą konstrukcję dodatkowymi "pałami". Dodam jeszcze, że od groma tych liści wywalałem z wykopu, ale niestety z uporem maniaka wracały A tak plac budowy prezentował się 17.10.2017 roku Żeby później było łatwiej już na tym etapie prac przeprowadziłem sobie "rurki" do wody i do prądu A 28.10.2017 roku zacząłem "ładować" zbrojenie do wykopu: W międzyczasie przyjechały dwa tiry wcześniej zamówionego solbetu (tylko po co skoro prace idą żółwim tempem....) Teraz pora na uziemienie i w końcu trzeba piąć się do góry....niestety tylko ze zbrojeniem. Czas na wzmocnienie zbrojenia tam gdzie tego projekt wymagał. Przypomnę, że nie robiłem ław według projektu tylko je ujednoliciłem do 60cm szerokości ( w projekcie są od 30cm do 70cm). A tu "rzut okiem" z jednego podciągu na drugi 21.11.2017 roku No i nadszedł dzień 24.11.2017 roku na który to zamówiłem beton b-25, 20 kubików. Zapowiadali w miarę ładną pogodę, w pracy wolne załatwione (u mnie i u ojca) więc trzeba działać. Ale jeszcze przed zalewaniem trzeba dokończyć zbrojenie i wzmocnić szalunki ziemią i drutem. No i jeszcze przecież nie ma jednego słupa, tego co stoi poza bryłą budynku. Wszystko zrobione na czas, kierownik odebrał zbrojenie i przed godziną 14-stą na plac budowy wjeżdża ciężki sprzęt: No i zaczyna się zabawa Ja trzymam rurę i leje beton, a ojciec zaciera. Zdjęcia robione tylko w między czasie kiedy betoniarki zmieniały się przy pompie a przyjechały aż 3 gruchy. No i to tyle na dzień dzisiejszy. Jutro też "wielki dzień" na budowie. Ma przyjechać piach, cement, wapno, dysperbit, papa, bloczki i wychodek czyli toi toi Mam nadzieję, że uda się rozszalować ławy i coś tam jeszcze zrobić i że kolejna porcja zdjęć z postępów ukaże się już niedługo. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Koszyk9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robstar 28.11.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 :lol2:extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 28.11.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Trzymam kciuki i podglądam Jeśli chodzi o murowanie ścian to też miałem kosmiczne oferty .Udało mi się znależć ekipe która 111 m2 ściany +nadproża i wieniec skasowała 8 tyś co nie jest jakąś tragedią ale i tak uważam że za tą pracę to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 29.11.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Hej, naprawde fajnie to wygląda, najważniesze zeby wyjść z ziemi, potem juz idzie fajnie.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 04.12.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 W między czasie została mi podłączona skrzynka gazowa o czym zapomniałem się pochwalić. A w poprzednim tygodniu wiele się działo. Oto mała fotorelacja: Jutro jak pogoda dopisze to dalszy etap prac. Ocieplanie fundamentów. Styropian jaki wybrałem to zwykły dach podłoga 15cm. Gdyby ktoś się dziwił to informuje, że nie mam podmokłego podłoża, mam piasek wiec woda przez niego będzie fajnie przelatywała i moje fundamenty nie będą stały w wodzie. Więc taki spokojnie wystarczy. Nawet folii kubełkowej nie będę dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.12.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Styropian jaki wybrałem to zwykły dach podłoga 15cm. Gdyby ktoś się dziwił to informuje, że nie mam podmokłego podłoża, mam piasek wiec woda przez niego będzie fajnie przelatywała i moje fundamenty nie będą stały w wodzie. Więc taki spokojnie wystarczy. Nawet folii kubełkowej nie będę dawał. Myślę, że to błąd. Liczyłeś jakie to da oszczędności względem styropianu fasadowego i folii kubełkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts