shik 09.02.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Jak w temacie. Posiadając system Fibaro chciałbym sterować piecem Junkers cerapur smart. Nie potrzebuję dostępu do nie wiadomo czego, ale posiadając np. czujnik temperatury w systemie mógłbym sterować pracą kotła? Jeśli tak, to czego potrzeba oprócz całego zestawu fabrycznego oczywiście (MB-100 Lan, który jest bardzo drogi i chcę go pominąć). Czy można zastosować jakiś prosty moduł komunikacji z piecem jednocześnie kompatybilny z centralą Fibaro? Znalazłem takie coś:http://allegro.pl/modul-przelacznika-z- ... 68801.htmlczy nie może posłużyć za odbiornik taki jak w tym sterowniku:http://www.salus-controls.pl/pl/produkt ... tygodniowyJeśli tak, to reszta jest już prosta. Edytowane 9 Lutego 2017 przez shik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Chyba raczej tego nie ominiesz. W piecu jest oprogramowanie Bosch Heatronic i tylko sterownik tego typu będzie się z piecem komunikował. To jest coś takiego jak systemy Can w autach - interfejsu fiata nie podłączysz do VW i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shik 09.02.2017 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Chyba raczej tego nie ominiesz. W piecu jest oprogramowanie Bosch Heatronic i tylko sterownik tego typu będzie się z piecem komunikował. To jest coś takiego jak systemy Can w autach - interfejsu fiata nie podłączysz do VW i odwrotnie. Witam. Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Nie zamierzam szukać czegoś, co da mi podgląd internetowy w działanie pieca i jego oprogramowanie- tego mam świadomość. Ale sterownik Salusa, o którym wspomniałem za pomocą odbiornika wysyła tylko informację do pieca o jego załączeniu i wyłączeniu. O takie coś mi chodzi- o ile czegoś źle nie zrozumiałem. Myślę, że jeśli Salus steruje, to przy pomocy systemu fibaro też mógłbym wysyłać taką informację do pieca poprzez moduł on/ off. W systemie miałbym jakikolwiek czujnik temperatury w pomieszczeniu, centralę i moduł on/ off. W oprogramowaniu ustawiałbym temperatury zadziałania modułu. Problem dotyczy tego czy taki moduł on/ off jak wyszczególniłem w pierwszym wątku będzie się nadawał do tego pieca? Chyba, że wogóle źle kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 . Problem dotyczy tego czy taki moduł on/ off jak wyszczególniłem w pierwszym wątku będzie się nadawał do tego pieca? Chyba, że wogóle źle kombinuję. No właśnie Ci napisałem - piec ma sterowanie cyfrowe, a Ty piszesz o analogowym a dokładnie dwu stanowym czyli odpowiadające cyfrowemu "1" i "0" Bosch Heatronic dzieli się na oprogramowanie wewnętrzne na sam , Bosch Heatronic 1....2....3...3,5....4. Mogę cię zapewnić że do systemu Bosch Heatronic 2 jest wyjście analogowe "on= 1" "of= 0" w wyższych już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts