SzymonKc 09.02.2017 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Mając kanał nawiewny i wywiewny w jednym pomieszczeniu nie musisz mieć podcięć w drzwiach (ani kanałów wyrównawczych ) i możesz mieć inną temperaturę w pokoju niż w korytarzu. Dziwne to trochę że na forum zawsze poleca się idź do fachowca, a jak fachowiec coś zrobi to neguje się jego robotę. Zapłaciłem sporo bo 250 zł. Ale w odróżnieniu od innych projektów oferowanych przez wykonawców, wszędzie są podpisy jak w projekcie reszty domu i nie ma wzmianki o tym że projekt nie jest projektem a tylko koncepcją wykonania. Znaczy się mam reklamować ? Akurat zapłaciłeś mało, za to za wykonanie i eksploatację zapłacisz dużo. Ale tak tanie projekty to robią ludzie najczęściej bez uprawnień, którzy albo są wykonawcami i tam sobie odbiją, albo dostają gratyfikację od wykonawcy. Nie ma zakazu stosowania nawiewu i wywiewu w każdym pomieszczeniu, ale jest przyzwolenie na wentylowanie pomieszczeń brudnych powietrzem pobranym z pomieszczeń czystych i każdy rozsądny projektant z tego korzysta (bo energia droga jest), a to pozwala na dzień dobry zmniejszyć o połowę strumienie powietrza. Sprawdzałeś czy ten projektant ma uprawnienia (powinno być ksero do projektu dołączone, nr uprawnień na pieczątce i informacje o zakresie tych uprawnień). Zresztą, nawet jeśli uprawnienia ma, to zastosował rozwiązanie mało ekonomiczne dla klienta bez potrzeby, ciekawe czy ta nadmierna wentylacja była uwzględniona w OZC i w projekcie CO? Wracając do tematu. Gargi12 - najpierw określ do którego pomieszczenia ile powietrza ma być dostarczone, potem licz ilość przewodów przyjmując 20m3/h (czyli 2m/s) na każdy. To ma być przy normalnej pracy i daje możliwość zwiększenia do tych 30-35m3/h w razie potrzeby. Jak chcesz trochę przewymiarować i cię stać (albo materiału z kręgu zostanie) to przyjmij 15m3/h na każdy przewód. Powietrza potrzebujesz 20m3/h na osobę, 30m3/h przyjmuje się dla pomieszczeń bez otwieranych okien, klimatyzowanych lub w których dopuszcza się palenie papierosów. Dobrze by było, żeby nie wyszło mniej niż 0,5 kubatury na godzinę, więc przyjmij wartość większą wynikającą z ilości osób lub 0,5 wymiany. W tej kotłowni jeżeli nie będzie otwartej komory spalania oczywiście daj wywiew, wyjdzie taniej niż montowanie nawiewnika w oknie pod grawitację, unikniesz problemów ze wstecznym ciągiem przy niezrównoważonej went. mechanicznej. Co do łazienek, 50m3/h wystarczy i nie ma sensu dawać więcej bo tam powinno być cieplej niż w innych pomieszczaniach, dając więcej tracisz ciepło bardziej niż np. wyciągając więcej z kuchni, więc to co się nie zrównoważy z nawiewami wyciągasz w większej ilości z kuchni. Ja bym zrobił tak: NAWIEWY: pokoje dzieci po 20m3/h - 1x75 (max 2x75) sypialnia 40m3/h - 2x75 salon 60m3/h - 3x75 (jeżeli jest kominek to z komorą zamkniętą) RAZEM 140m3/h WYWIEWY: łazienka 50m3/h - 3x75 garderoba 15m3/h - 1x75 wiatrołap 15m3/h - 1x75 kotłownia 15m3/h - 1x75 kuchnia - 45m3/h - 3x75 RAZEM 140 Zauważ, że kuchnia i tak ma więcej niż 50m3/h bo część jest zaciągana do kotłowni przez kuchnię. Ale ja osobiście nie robiłbym drzwi z kuchni do kotłowni, tylko dał podcięte drzwi z wiatrołapu do kotłowni, zlikwidowałbym wywiew w wiatrołapie i w kuchni dałbym 60m3/h - 3x75. A jak koniecznie chcesz mieć grawitację w kotłowni, to wywiew w wiatrołapie zostaw a w kuchni daj 60m3/h. Jak materiału zostanie możesz dać w salonie 4x75, przy puszczeniu wentylacji na maksa podczas imprezy przyda się to bardziej niż 2x75 w pokojach dla dzieci. Centrala 250m3/h (max 300m3/h) Nawiewniki i wywiewniki dajesz z dala od drzwi wewnętrznych do pomieszczenia, żeby powietrze nie krążyło po pomieszczeniach i jak najmniej się mieszało ze zużytym (nie było martwych stref bez wymuszonego ruchu powietrza), w łazience nie nad kabiną tylko przy oknie. Te standardowe anemostaty nie dmuchają w dół tylko bardziej na boki, nawiew jak wypadnie nad łóżkiem to nie ma problemu. I nie wierz w bajki, że ilość przewodów nawiewnych powinna się równać ilości przewodów wywiewnych, albo że długości przewodów powinny być wszędzie takie same. Anemostaty mają możliwość regulacji i należy ją wykorzystać, zamiast zwiększać ilość lub długość przewodów. Akurat w tym wątku ten temat chyba się jeszcze nie pojawił, ale zaobserwowałem na tym forum praktyków, którzy nie potrafiąc liczyć oporów chcieliby wszystkie instalacje budować jako "symetryczne", żeby nie mieć problemów z regulacją. Rozumiem ich praktyczne podejście do tematu, ale mając odrobinę wiedzy i chęci, da się wszystko wyregulować anemostatami. Edytowane 10 Lutego 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 O widzę że następny mądry się pojawił i zaczyna coś "pić" do mojej osoby ... Będziesz robił wiele kanałów a potem dławił je anemostatami co skończy się szumami tych ostatnich przy większych wydajnościach... Ps dałeś wyciąg w garderobie więc zaraz inny mądrzejszy od ciebie ( i być może od całego tego forum ....) będzie cię mieszał z błotem i wyzywał od niedouczonych twierdząc że tam ma być nawiew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 10.02.2017 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 O widzę że następny mądry się pojawił i zaczyna coś "pić" do mojej osoby ... Będziesz robił wiele kanałów a potem dławił je anemostatami co skończy się szumami tych ostatnich przy większych wydajnościach... Ps dałeś wyciąg w garderobie więc zaraz inny mądrzejszy od ciebie ( i być może od całego tego forum ....) będzie cię mieszał z błotem i wyzywał od niedouczonych twierdząc że tam ma być nawiew... A jakiś reku mógł byś polecieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 O widzę że następny mądry się pojawił i zaczyna coś "pić" do mojej osoby ... Będziesz robił wiele kanałów a potem dławił je anemostatami co skończy się szumami tych ostatnich przy większych wydajnościach... Ps dałeś wyciąg w garderobie więc zaraz inny mądrzejszy od ciebie ( i być może od całego tego forum ....) będzie cię mieszał z błotem i wyzywał od niedouczonych twierdząc że tam ma być nawiew... Nie do twojej osoby, tylko do schematu postępowania, różnice oporów w związku z długościami przewodów w takich instalacjach nie przekraczają kilku-kilkunastu paskali, a tyle da się spokojnie anemostatem zdławić nie wchodząc w zakres słyszalności, dawanie dłuższych niż potrzeba przewodów jest uzasadnione tylko jeśli materiału miałoby zostać. O tej garderobie też już czytałem, jak ktoś lubi w 15oC w slipkach paradować (najczęściej nie ma tam ogrzewania) i normy ma w dupie, to kto mu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.02.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Akurat zapłaciłeś mało, za to za wykonanie i eksploatację zapłacisz dużo. Ale tak tanie projekty to robią ludzie najczęściej bez uprawnień, którzy albo są wykonawcami i tam sobie odbiją, albo dostają gratyfikację od wykonawcy. Nie ma zakazu stosowania nawiewu i wywiewu w każdym pomieszczeniu, ale jest przyzwolenie na wentylowanie pomieszczeń brudnych powietrzem pobranym z pomieszczeń czystych i każdy rozsądny projektant z tego korzysta (bo energia droga jest), a to pozwala na dzień dobry zmniejszyć o połowę strumienie powietrza. Sprawdzałeś czy ten projektant ma uprawnienia (powinno być ksero do projektu dołączone, nr uprawnień na pieczątce i informacje o zakresie tych uprawnień). Zresztą, nawet jeśli uprawnienia ma, to zastosował rozwiązanie mało ekonomiczne dla klienta bez potrzeby, ciekawe czy ta nadmierna wentylacja była uwzględniona w OZC i w projekcie CO? . Uprawnienia niby ma bo widnieje w spisie PIIB, razem z pozostałymi osobami na projekcie, więc myślę że chociaż trochę wie co robi. Zaprojektował mi i WM i podłogówkę (tą akurat miałem w gratisie) i teraz nie wiem komu wierzyć i co robić. Tak można zawierzyć fachowcom. To już nie pierwszy taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.02.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Uprawnienia niby ma bo widnieje w spisie PIIB, razem z pozostałymi osobami na projekcie, więc myślę że chociaż trochę wie co robi. Zaprojektował mi i WM i podłogówkę (tą akurat miałem w gratisie) i teraz nie wiem komu wierzyć i co robić. Tak można zawierzyć fachowcom. To już nie pierwszy taki. Formalnie jest wszystko w porządku, nie ma zakazu wentylowania każdego pomieszczenia z osobna. Ale jak wspomniałem dopuszcza się wentylowanie pomieszczeń brudnych powietrzem pobranym z pomieszczeń czystych i tak się robi. Czyli to co nawiewasz do pokoi i salonu przepływa do kuchni i łazienek przy okazji wentylując korytarz. Ty masz 2 razy większą wymianę (i nie możesz jej zbytnio zmniejszyć żeby zachować normy na osobę w pokojach), 2 razy więcej anemostatów, puszek rozprężnych i przewodów, za dużą centralę. Krótko mówiąc projekt robiony ewidentnie pod wysokie koszty wykonania instalacji (dlatego mógł być tani). Przy okazji droższa będzie też instalacja CO i koszty ogrzewania, zimą będziesz miał za niską wilgotność. Ciekawe gdzie "pomylił się" w obliczeniach, żeby zmieścić się z wartością EP na świadectwie energetycznym. Edytowane 10 Lutego 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Raz, że przpływy będą olbrzymie, a dwa, że parawodna, którą wyprodukują mieszkańcy będzie eliminowana od razu w wywiewach pokojów.W typowym schemacie, to powietrze opuszcza pokoje, ciągiem komunikacyjnym płynie do pomieszxzeń z wyciągami,przy okazji wilgotność powietrza jest regulowana przez tynki, drewno itp.W tym projekcie, szzegolnie na poddaszu bedzie Sahara. A tak pozatym, Kemotxb, to poczytaj, jakie wydajności maja ludzie ustawione przy czterech osobach i domu podobnej wielkości.100-120 m3/hI pomyśl sobie, to bedzie u Ciebie, jak sobie taką wydajność ustawisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.02.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Kemotxb, spojrzałem na projekt z Twojej stopki. Projektantowi można zarzucić choćby to, że niezgodny z przepisami jest brak wentylacji garderoby i źle wentylowany garaż. Wg przepisów, jeżeli jest WM w garażu to musi zapewnić 2 wymiany kubatury, jeżeli jest grawitacyjna to uznaje się, że warunek ten jest spełniony jeżeli kratka ma pole bodajże 200cm2.W projekcie widzę komin pomiędzy garażem a kotłownią, jeżeli są w nim kanały wentylacyjne (tego nie widzę) to zarówno garaż jak i kotłownię wentyluj grawitacyjnie. Ładowanie się w mechaniczną dla garażu jest bez sensu! Ja bym zrobił tak:PARTER:pokój +20salon +60kuchnia -50WC -30wiatrołap -15Razem +80/-95 piszę WC bo znając życie kąpiele będziecie brać w górnej łazience, a kabina prysznicowa na parterze będzie używana sporadycznie. PIĘTRO:sypialnia +40pokój1 +20pokój2 +20łazienka -50garderoba -15Razem: +80/-65 Cały dom razem: +160/-160Centrala 250-300 m3/h I to są ilości powietrza zapewniające pełny komfort, zimą przy większych mrozach i tak może być za sucho i jak zmniejszysz do 100m3/h to nadal będzie komfortowo.Jak przyjdą goście podkręcisz centralę na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.02.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 W garażu nie ma problemu z dodaniem kanału bo tam będzie też centrala, komin wentylacyjny mam ale będzie zaślepiony tak by grawitacja nie mieszała. Jeśli to nie zda egzaminu to odślepię kanał grawitacji i będzie po kłopocie, koszty znikome. Już na początku się o to dopytywałem że zbyt duża centrala jest dana, dom niewielki a mam 500- tke zakupić, to sobie pomyślałem że jak ktoś ma 200 mkw PU to kupuje dwie 500- tki czy jak. Cały projekt do zmiany, oczywiście i tak miałem robić po swojemu, bo chcę rury flex nie spiro. No i koszty mniejsze by były bo i centrala mniejsza i kanałów mniej, anemostatów. Te same jajka będą z podłogówką, ale tutaj już się wystrzegam i OZC policzyć chce na nowo. I problem kolejny bo zlecić fachowcowi to znów będzie fuszerka. Samemu liczyć trzeba i konsultować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 13.02.2017 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A jak chcesz rozłożyć te 250m3/h ... Większość do salonu a dzieciakom tyle aby się nie podusiły...? Zrobisz minimum na centrali to na jeden anemostat przypadnie ok 20-25m3/h więc w sam raz... A czemu robią wywiewy w garderobie dzisiaj rozmawialem z magikiem i tez powiedział ze powinien być wyciąg bo to pomieszczenie należy do brudnych ale znowu jakie brudne przecież będą tam czyste rzeczy zadnych butów czy coś jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 14.02.2017 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A czemu robią wywiewy w garderobie dzisiaj rozmawialem z magikiem i tez powiedział ze powinien być wyciąg bo to pomieszczenie należy do brudnych ale znowu jakie brudne przecież będą tam czyste rzeczy zadnych butów czy coś jeszcze Czemu wywiew, bo tak mówi norma (odnosi się ona ogólnie do wentylacji, a nie konkretnie do WM) i w pomieszczeniu bezokiennym nawiewu nie zrobisz w grawitacyjnej np. Na logikę nie wiem czy to pomieszczenie brudne czy nie, ale ciuchy jakiś zapach mają, choćby płynu do zmiękczania i zamiast rozdmuchiwać to po całej chałupie, lepiej to wyciągnąć. Po drugie w garderobach zwykle nie ma ogrzewania, ściany pozastawiane szafami, podłoga niewielka, jeżeli dasz tam nawiew będzie temperatura rzędu kilkunastu stopni, nie będzie przyjemnie w slipach paradować. Jeżeli dasz wywiew, będziesz miał taką temperaturę jak w przylegającym do garderoby pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 17.03.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Jeszczek mam takie zapytanie czy przewody do anemostatòw pexy75 i skrzynki rozprezne dac w stropie i zalać razem z nim czy lepiej później przewody ze skrzynkami rozłorzyć na stropie w warstwie steropianu 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.03.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Ta druga opcja wydaje mi się lepsza. Nie wiem czy zastygający beton nie naruszy powłoki skrzynki? Edytowane 17 Marca 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts