Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam . MAm kilka pytan odnosnie kotła gazowego junkers cerapur midi. dwufunkcyjny

kupiłme nowe mieszkanie w bliżniaku - wybudowane w i wykończone w pażdzierniku 2016 roku.

Otóż mam tam nowy kocioł kondensacyjny junkersa Cerapur midi który przy ustawionym ogrzewaniu na regulatorze pokojowym na 22 stopnie w dzien i w nocy na 20 pali mi 9 - 11 m/3 gazu na dobe.

moze wiecej danych-

mieszkanie 94 m/2

na partterze

dom ocieplony 15 cm styropianem

okna 3 szybowe

ogrzewanie tylko podłogowe w kazdym pomieszczeniu

7 pętli podłogówki na rozdzielaczu

rotametry ustawione w skali do 2,4 - ustawione na 2l/h

podłogówka ogólnie bardzo powoli sie nagrzewa.

w pokojach sa panele podłogowe typowo pod podłogówke

Piec ustawiony na zasilaniu na 49 stopni - temp. na dworzu około -3 stoipnie-

jak temperatura na dworzu rosnie do powyzej zera to ustawiam piec na 45 stopni

Spisuje codziennie stan gazomierza o tej samej porze i spalanie non top w okolicach 10m/3

czy to norma czy cos jest nie tak

mieszkałem w bloku i tam tez miałem ogrz gazowe i podobny metraz i spalanie było o 2/3 niższe

doradzcie co moze byc nie tak

https://forum.murator.pl/topic/226731-kocio%C5%82-kondensacyjny-junkers-cerapur-midi-duze-spalanie/

nademną jeszcze nikt nie mieszka ale ocieplone porządnie.

sorry muszę szczegółowo. Pomiędzy twoim mieszkaniem(patrz sufit) ,a tym powyżej (podłoga sąsiada) to porządne ocieplenie ?

Jak się ktoś wprowadzi to i z 20% może być w tym temacie oszczędności. Jeśli też obok nieogrzewane mieszkania to dalsze straty?