daniel.w 09.02.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Witam, domek ok. 200m2 pow. całkowitej, instalator zaproponował do wyboru 4 kotły z zasobnikiem 120 L -od najdroższego do najtańszego aż 6 tys różnicy!1. Viessmann Vitodens 200W z regulatorem pogodowym Vitotronic o mocy 19kW2. Vaillant Ecotec Plus wraz z regulatorem pogodowym Multimatic 700 o mocy 20kW3. Buderus GB072 wraz z regulatorem pogodowym RC300 o mocy 20kWVitodens 200W ma chyba najniższe minimum (najnowsza wersja), ale wcześniej czytałem dużo złych rzecz, np. częste zał/wył.Co sądzicie o tym zestawie, czy warto wziąć najdroższe rozwiązanie nr 1? Czy zasobnik 120L dla 4 osób będzie OK? Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 10.02.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Heju nas jest ten 1. Dokładnie ten sam model. Pytanie czy 120 litrów wystarczy jest troche dziwne.... są osoby ktorym nawet te 200 litrów nie wystarczy... Na przyklad jesli taka osoba lubi gony spędzać pod prysznicem. a co dopiero 4 osobom. Tak więc wszystko zalezy od tego jaki sposbó kąpieli preferujecie i czy mówiąć kolowialnie "lubicie lać wodę". A na te pytania to żaden z forumowiczów Tobie nie odpowie. Nas jest troje i mamy zasobnik 100 l i jestem przekonany że będzie wystarczający. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 10.02.2017 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 forscher -dzięki Wielkie! W końcu znalazłem kogoś z tym najnowszym modelem Vitodens 200W o dużej rozpiętości 1.9-19kW.Możesz (tutaj lub PW) dać opinię o nim, powiedzieć jak go ustawiłeś, ja często się załącza, jaki sterownik z nim masz? B. proszę, bo muszę dzisiaj podjąć decyzję. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 10.02.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Hej Ustawiony jest ogólnie na 19 stopni na dzien a temperatura zredukowana na 15 stopni. Woda w podgrzewaczu ustawiona na czas kapieli na 35 - 50 stopni w zależności od potrzeb Resztę reguluje automatyka zarówno Vitotronic jak i 4 termostaty pokojowe oraz siłowniki rozdzialcza sterowane radiowo na sprżęcie Valvexu. Nie wiem jak czesto sie zalacza. To akurat dla mnie znaczenia nie ma. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.02.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) 1. Viessmann Vitodens 200W z regulatorem pogodowym Vitotronic o mocy 19kW Co sądzicie o tym zestawie, czy warto wziąć najdroższe rozwiązanie nr 1? Czy zasobnik 120L dla 4 osób będzie OK? Pozdrawiam Witam ! Ciekaw jestem podjętej decyzji, ale bez wątpienia taki zestaw będzie wystarczający dla 4osób przy normalnym profilu zużycia ciepłej wody. Jeśli jeszcze w Twoim przypadku nie jest za późno możesz skonsultować swoje ceny za kocioł Vitodens u naszych z okolic Wrocławia. Zawsze warto zapytać o dodatkowe rabaty na nasze urządzenia. Pozdrawiam ! Edytowane 14 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 17.02.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Ciekaw jestem podjętej decyzji.... Pozdrawiam ! Witam, właśnie podjąłem decyzję o tym nowym Vitodens 200W 1.9-19kW, ale jeszcze czas na ew. korekty. Zażyczyłem sobie jednak zasobnik 150L, bo 4 osoby + okresowo 2 -co Pan na to, czy ta duża rozpiętość mocy będzie wykorzystana też dla CWU? B. proszę kilka prostych słów o różnicach w sterownikach -czy musi być Vitotronic 200 czy może 100? Jakie mamy warianty sterowania i który byłby optymalny dla układu mieszanego (podłogówka + grzejniki góra) + CWU Ew. proszę o kontakt na PW z namiarem dla szczegółowych konsulatcji automatyki i zakupu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.02.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam, właśnie podjąłem decyzję o tym nowym Vitodens 200W 1.9-19kW, ale jeszcze czas na ew. korekty. Zażyczyłem sobie jednak zasobnik 150L, bo 4 osoby + okresowo 2 -co Pan na to, czy ta duża rozpiętość mocy będzie wykorzystana też dla CWU? B. proszę kilka prostych słów o różnicach w sterownikach -czy musi być Vitotronic 200 czy może 100? Jakie mamy warianty sterowania i który byłby optymalny dla układu mieszanego (podłogówka + grzejniki góra) + CWU Ew. proszę o kontakt na PW z namiarem dla szczegółowych konsulatcji automatyki i zakupu. Pozdrawiam Witam ponownie ! W takiej sytuacji dla 6 osób 150l powinien być wystarczający, ale wszystko zależy od poboru wody - jeśli każda z tych osób chciała by wziąć kąpiel w wannie to powinno się pomyśleć o czym większym. Ta duża rozpiętość mocy jest głównie mierze potrzebna do przygotowania CWU w jak najkrótszym czasie. Duża moc musi zapewnić szybkie ogrzanie zasobnika, natomiast modulacja jest ważna przy ogrzewaniu budynku w sytuacji częściowego obciążenia kotła (czyli w większym czasie okresu grzewczego), kiedy nie musimy ogrzewać domu z pełną mocą, dobraną dla temp zew. -20 (lub innej w zależności od strefy). Jeśli chodzi o regulatory to są dwa warianty Vitotronic 100, typ HC1B, do eksploatacji stałotemperaturowej oraz Vitotronic 200, typ HO2B, do eksploatacji pogodowej. Ten drugi powinien się lepiej sprawować, a dodatkowo posiada możliwość zdalnego sterowania urządzeniem. W naszej dokumentacji projektowej znalazłem schemat, który były odpowiedni dla Twojego rozwiązania. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 10.06.2017 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam ponownie ! ...Pozdrawiam ! Witam ponownie! Zaufałem instalatorowi a przy rozruchu (wygrzewanie wylewek) zauważyłem, że kupił jednak Vitodens 200-W 1.9-19kW, Vitotronic 200 HO2B, Vitocell 100-W jednak 120 Litrów! Stąd pytania: 1. Widzę takie zestawy w korzystnej cenie wraz z modułem internetowym Vitoconnect 100, Typ OPTO1, a dokupienie to już +380zł, ale ja tego nie otrzymałem 2. Zasobnik 120 litrów czy można jakoś wymienić za ew. dopłatą na 150 litrów? 3. Do ew. solarów (2 panele) to jaki zasobnik zakupić? Są jakieś promocje? 4. Czy instalator ma prawo zablokować mi dostęp do memu serwisowego (zmiana hasła!) na obu poziomach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 10.06.2017 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 pegaziatko -dzięki za rady! Czy jest to możliwe, że w marcu (przed podwyżkami?) nie było takich zestawów w promocji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcincwordon 13.06.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Witam kocioł Vitodens 200 W uruchamiany 14 grudnia 2016 posiadał vitoconnect opto1 także musiał mieć na wyposażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 16.06.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Szkoda, że przedstawiciel Viessmanna się nie wypowiada. Coś mi tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.06.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Witam ponownie! Zaufałem instalatorowi a przy rozruchu (wygrzewanie wylewek) zauważyłem, że kupił jednak Vitodens 200-W 1.9-19kW, Vitotronic 200 HO2B, Vitocell 100-W jednak 120 Litrów! Stąd pytania: 1. Widzę takie zestawy w korzystnej cenie wraz z modułem internetowym Vitoconnect 100, Typ OPTO1, a dokupienie to już +380zł, ale ja tego nie otrzymałem 2. Zasobnik 120 litrów czy można jakoś wymienić za ew. dopłatą na 150 litrów? 3. Do ew. solarów (2 panele) to jaki zasobnik zakupić? Są jakieś promocje? 4. Czy instalator ma prawo zablokować mi dostęp do memu serwisowego (zmiana hasła!) na obu poziomach? Pozdrawiam Witam, sytuacja jest dość nietypowa. Rozumiem, że co innego Pan zamówił a co innego ma Pan zainstalowane? Ma Pan jakieś oficjalne zamówienie? Proszę o kontakt we wiadomościach prywatnych jaki to instalator i czy z listy instalatorów rekomendowanych przez Viessmann. Co do promocji - wszystkie aktualne promocje są na naszej stronie i w serwisie Facebook - oczywiście można negocjować ceny, ale jest to kwestia indywidualna. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.06.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam, do tej pory nie otrzymałem od Pana szczegółów na temat realizacji inwestycji. Co więc mogę w tym temacie powiedzieć?Otóż ze swojej strony:1. "Widzę takie zestawy w korzystnej cenie wraz z modułem internetowym Vitoconnect 100, Typ OPTO1, a dokupienie to już +380zł, ale ja tego nie otrzymałem. "Nie bardzo rozumiem czego Pan nie otrzymał? Jeżeli Vitoconnect to duży błąd i koniecznie trzeba Panu tego Vitoconnect'a przekazać i zainstalować! Powinien zażądać jego montażu. 2. Zasobnik 120 litrów czy można jakoś wymienić za ew. dopłatą na 150 litrów? Kocioł ze zbiornikiem 150 litrów też występuje jako pakiet więc nie widziałbym problemu z zamianą, ale tutaj konieczna jest rozmowa z intalatorem i handlowcem na danym terenie https://www.viessmann.pl/pl/kontakt.html 3. Do ew. solarów (2 panele) to jaki zasobnik zakupić? Są jakieś promocje? Nie wiem czy chodzi o tą samą instalację co w punkcie 2. ...do współpracy z dwoma kolektorami płaskimi powinien być zbiornik o pojemności 300 litrów, wyposażony w dwie wężownice. Tutaj także są gotowe pakiety a więc cenowo lepiej spozycjonowane niż osobno kupowane komponenty. 4. Czy instalator ma prawo zablokować mi dostęp do memu serwisowego (zmiana hasła!) na obu poziomach? Tak, menu serwisowe jest dla obsługi przez osoby przeszkolone. Proszę się jednak nie martwić, ponieważ istnieje możliwość obsługi serwisowej nawet w przypadku zapomnienia haseł. Czekam na dodatkowe pytania. Mam nadzieję, że pomogłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perkusista 11.12.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Czy u was też w nocy z włancza się kocioł sam( system przeciw zamarzaniu) ew. Jak to wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.12.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 każdy kocioł ma aktywny tryb ochorny przed zamarazniem. W nowych kotła niema mozliwości jego wyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts