Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop nad poddaszem użytkowym-betonowy czy z płyt k-g?

Recommended Posts

Witam Wszystkich :) Potrzebuje opinii i rad dotyczących budowy poddasza użytkowego. Obecnie mamy parterowy dom jednorodzinny w stanie surowym na którym trzeba będzie zmienić dach i tym samym chcielibyśmy zrobić poddasze użytkowe. Chciałabym prosić o opinie jaki strop najrozsądniej jest wykonać nad takim poddaszem: betonowy czy z płyt k-g? Jaki rodzaj stropu posiadacie w swoich domach-wady, zalety? Jakie są różnice w kosztach wykonania i materiałów między stropem betonowym (lanym) a tym z płyt k-g?Każda opinia będzie dla mnie cenna ;) Edytowane przez Angelika27

Jak ma być solidnie i trwale to tylko betonowy, może być monolityczny żelbetowy. Grubość wedle obliczeń np 12 cm. Zabudowa KG to namiastka poddasza. Przy stropie betonowym masz zapewnioną szczelność, akumulację cieplną, tłumienie dźwięków, łatwiej go ocieplić, łatwiej wykończyć (wystarczy tynk) łatwiej wykonać więźbę dachową no i co najważniejsze jest bezpieczny nic się na głowę nie oberwie i wichura nie pozbawi Cię dachu nad głową. Poza tym podczas remontu dachu nie trzeba się wyprowadzać ;). Co do kosztów trudno to oszacować, jedni mówią że drożej beton, drudzy mówią że podobnie co KG. Też będę miał lany strop nad poddaszem i szacuję że w ostatecznym rachunku tj z wykończeniem wyniesie mnie trochę drożej, mam nadzieje że nie więcej niż 2 zera ;)

Poddasze betonowe ma dużo plusów oprócz tych co wymienił Kemotxb odrzucilbym możliwość budowy stanu surowego z poddaszem a dachu w następnym roku, tańsze ocieplenie , teoretycznie można dac najtańszą membranę oraz może zmniejszyć się zapotrzebowanie na wieźbę.Dla mnie minusem jest że za lane poddasze muszę zapłacić przy stanie surowym a nie przy wykończeniu.I tak naprawdę znalazłem tylko jeden minus....szerokie brzydkie szpalety w oknach dachowych.

Kosztów jeszcze nie znam nie mam policzonego zbrojenia ani wycenionej robocizny ale obstawiam 1,5 tony zbrojenia 10 m3-betonu i ok 4000 robocizny.Deski będę miał z stropu i fundamentów.

Ja szukałem domu w którym nie będę musiał mieć okien dachowych, bo dla mnie są po prostu porażką, owszem doświetlają pomieszczenie ale pod kątem szczelności i ciepła, zbierania wilgoci, użyteczności, mycia są po prostu beznadziejne. Ale fakt lany strop pogrubia ramę i okno wygląda dziwnie, no i duża ilość okien utrudnia szalowanie, zbrojenie stropu czyniąc go droższym w wykonaniu. To samo z kominami im ich więcej tym strop bardziej skomplikowany. Ja mam tylko jeden komin, niewielki i tylko jeden wyłaz dachowy, reszta czysty dach.

Witam Wszystkich :) Potrzebuje opinii i rad dotyczących budowy poddasza użytkowego. Obecnie mamy parterowy dom jednorodzinny w stanie surowym na którym trzeba będzie zmienić dach i tym samym chcielibyśmy zrobić poddasze użytkowe. Chciałabym prosić o opinie jaki strop najrozsądniej jest wykonać nad takim poddaszem: betonowy czy z płyt k-g? Jaki rodzaj stropu posiadacie w swoich domach-wady, zalety? Jakie są różnice w kosztach wykonania i materiałów między stropem betonowym (lanym) a tym z płyt k-g?Każda opinia będzie dla mnie cenna ;)

nie rozumiem tego pytania ( ? )

- strop to strop - pełni funkcję nośną

- płyta g.k. nie pełni takiej funkcji, jest elementem wykończeniowym, zakrywającym np. elementy nośne

Mój kierownik wyliczył mi stał na drugi lany strop i wyszło ok 1200 kg więc stal 3000 zł,beton ok 2000 zł a robocizna ok 4-5 tyś.Dodatkowo oszczędzamy trochę drewna na dachu oraz dajemy tańszy styropian zamiast wełny na ocieplenie.W dodatku zamiast drogiej membrany można dać jakąś tanią.

Nie wiem ile kosztuje zabudowa GK ale jak zapłacę 2-4 tyś więcej to i tak będę zadowolony.