Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem płynnym.

blachaxxx

Recommended Posts

Czyli generalnie przy 1,9 nie ma tragedii?

Na dzisiaj nie ma. Jeśli cena spadnie wiosną/latem do 1,2 zł to już trochę tak.

Problem nie jest nawet w tych 1,9 zł dzisiaj, tylko co dalej, za 2, 3, 5 lat.

Masz przykład wyżej.

przemas90 pewnie instalację miał za 1 lub kilkaset zł i cenę za propan w pierwszym, drugim roku zbliżoną do rynkowej. Problem zaczął się później.

Jesli cena rynkowa jest okolo 1,6 na chwile obecna to firma ktora robi cene 2,9 oszukuje ludzi i w takim wypadku zatankowal bym gaz z innej firmy mimo konsekwencji z tym zwiazanych bo to jest jawny przekret

To nie tak.

Zbiornik nie jest Twój, Ty go tylko dzierżawisz. Jest też plombowany. Za zerwanie plomby kara, coś ok. 1 000 zł.

W umowie masz wyraźny zakaz tankowania w innej firmie, co potwierdziłeś podpisem na umowie.

Obecnie na zbiorniki zakładane są urządzenia telemetryczne powiadamiające właściciela o każdorazowym tankowaniu.

Nie jesteś w stanie wykonać żadnego ruchu bez wiedzy firmy.

Znaczy ja powiem tak comz tego ze zaplace za instalacje 1zl jak i tak musze splacac w ratach do ceny gazu za litr co do zbiornika to tez splacam go na raty

Tak naprawde moze sie myle ale te firmy chyba nie dizlaja tak ze podlacza gaz a potem nagle,cena x2. Bo to poprostu jest nieuczciwe. I od tego sa prawnicy i rzecznik konsumenta im chyba tez zalezy na dlugoterminowej wspolpracy u mnie nigdy nie bedzie gazu bo mam dom w lesie 1 na pare km, byc moze jak komus podlaczaja na zasadzie przejsciowej bo ktos juz chce mieszkac a za 2 lata ma byc gaz ziemny to dowalaja cene bo i tak wiedza ze ludzie sie przelacza na cng.

Wiadomo gaz idzie do gory teraz jest po 1,6 ja place 1,9 czyli 30gr wiecej na co sie godze lecz jesli gaz jest po 1,6 a ktos nalicza 2,9 to jest to wajha chyba ze w umowie tak bylo zapisane.

Ale w umowie nie masz punktu o dostawie propanu w cenie rynkowej.

Wyobraź sobie własny biznes.

Robisz komuś instalację gratis, która Ciebie kosztuje ca 10 000 zł, a później tankujesz do w cenie rynkowej lub Twój klient kupuje propan gdzie indziej bo jest taniej.

Gdzie tu widzisz interes?

dokładnie tak cała instalacja była wyceniona na na 5000 (zapłaciłem 500) projekt pozwolenia i wykonanie czyli postawienie zbiornika plus licznik rozliczam się co miesiąc gaz nie jest zły pod warunkiem że nie dasz się wkręcić w coś takiego jak ja potem to spłacasz w cenie gazu, ja przy cenie 2,9 za miesiąc ogrzewania w mroźne miesiące, plus ciepła woda i kuchenka gazowa muszę do Gaspolu dać 1100 zł więc przy niższej cenie koszt może okazać się akceptowalny, ja rozważam dołożenie kominka z płaszczem wodnym na pellet a gaz sobie będzie stał, już nawet o pompie p-w ale cena wysoka a na przykładzie tej zimy jakoś super ciepło bym nie miał. Reasumując własna butla plus tankowanie w lipcu w dobrej cenie i tragedii nie będzie wszystkie umowy bym odpuścił.

Jasne ze tak ale po pierwsze wydaje mi sie iz cena powiedzmy 1,6 jest dla detalu w hurcie pewnie duuuzo taniej, a co do tych 2,9 ro pewnie miales w umowie taki zapis - lub spate instalacji przez jakis okres czasu, logiczne ze nikt nie da instalacji ktora kosztuje 5tys i butli ktora kosztuje drugie tyle za darmo. Druga sprawa osprzet dla mnie w detalu jest powiedzmy 10tys za instalacje z wlasna butla dla kogos kto robi tysiace takich instalacji jest cena zupelnie inna.

Jesli spalanie gazu jest na poziomie cng to ok.

• 2 weeks później...

Post powyżej jest klasycznym zawracaniem kijem Wisły:)

Gość podjął już decyzję, wiele osób odradza mu dzierżawę ale on dalej ślepo brnie w dzierżawę.

Ma konkretne ceny gazu przy dzierżawie, a nie są to jeszcze najwyższe ceny na rynku jakie znam, to zajął się hurtem i marżami dostawców:) żeby tylko udowodnić sobie słuszność już wcześniej podjętej decyzji

Jak pale weglem to nie kupuje kopalnii , instalacja bedzie w domku letniskowym wiec wydaje mi sie iz tragedii nie bedzie i wychodze z zalozenia ze lepiej miec gotowke w kieszeni i placic raty. Zalaezalo mi na opini ludzi ktorzy maja umowy d dystrybutorami gazu z instalacja zbiornikiem w dzierzawie,