Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy ogrzewacz wody elektryczny - jaki?

DieFohlen90

Recommended Posts

Witajcie

Z góry mówię, że jestem zielony w tematyce ogrzewania. Kupiłem mieszkanie, gdzie jest zabudowany piec gazowy z zamknięta komorą spalania do grzania wody, do kąpieli i do zlewozmywaka w kuchni. Piec jest firmy Vaillant. Problem polega jednak na tym, że jest źle zamontowane podłączenie do komina i żaden z dotychczasowych fachowców nie był w stanie odpowiednio zmontować przyłącza do komina aby piec działał (wyłącza się ciągle bo niby brakuje mu powietrza)

Mam już dość ciągania kolejnych fachowców i zastanawiam się*nad zmianą tego systemu na elektryczny podgrzewacz przepływowy. Jaki byłby najlepszy do ogrzania wody dla kuchennego zlewozmywaka, prysznica oraz umywalki w łazience? Jaką moc musiałby mieć taki pogrzewacz oraz jak policzyć koszty zużycia prądu (co chyba najważniejsze :) ).

Pozdrawiam

Marek

jeśli brakuje powietrza to przyczyną jest prawdopodobnie pobieranie powietrza do spalania a nie wylot spalin -czyli potrzebny komin centryczny z rurą do spalin i rurą do napływu powietrza. mozna to przerobić np rezygnując z komina i wystawiając komin przez ścianę.

Przepływowy ogrzewacz elektryczny nie bedzie zbyt dobrym pomysłem ze wzgledu nkoszty eksploatacji okooło 3 krotnie wyższe oraz potrzebny duzy przydział mocy elektrycznej (na poziomie 15kW) którym możesz nie dysponowac w mieszkaniu i w miejscu gdzie ten ogrzawacz bedzie. Lepiej ratować ten ogrzewacz gazowy

Edytowane przez Adam626