DieFohlen90 10.02.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Witajcie Z góry mówię, że jestem zielony w tematyce ogrzewania. Kupiłem mieszkanie, gdzie jest zabudowany piec gazowy z zamknięta komorą spalania do grzania wody, do kąpieli i do zlewozmywaka w kuchni. Piec jest firmy Vaillant. Problem polega jednak na tym, że jest źle zamontowane podłączenie do komina i żaden z dotychczasowych fachowców nie był w stanie odpowiednio zmontować przyłącza do komina aby piec działał (wyłącza się ciągle bo niby brakuje mu powietrza) Mam już dość ciągania kolejnych fachowców i zastanawiam się*nad zmianą tego systemu na elektryczny podgrzewacz przepływowy. Jaki byłby najlepszy do ogrzania wody dla kuchennego zlewozmywaka, prysznica oraz umywalki w łazience? Jaką moc musiałby mieć taki pogrzewacz oraz jak policzyć koszty zużycia prądu (co chyba najważniejsze ). Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.02.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) jeśli brakuje powietrza to przyczyną jest prawdopodobnie pobieranie powietrza do spalania a nie wylot spalin -czyli potrzebny komin centryczny z rurą do spalin i rurą do napływu powietrza. mozna to przerobić np rezygnując z komina i wystawiając komin przez ścianę. Przepływowy ogrzewacz elektryczny nie bedzie zbyt dobrym pomysłem ze wzgledu nkoszty eksploatacji okooło 3 krotnie wyższe oraz potrzebny duzy przydział mocy elektrycznej (na poziomie 15kW) którym możesz nie dysponowac w mieszkaniu i w miejscu gdzie ten ogrzawacz bedzie. Lepiej ratować ten ogrzewacz gazowy Edytowane 10 Lutego 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts