Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzialka rolna=>staw=>dom na wodzie? mozliwe?

jarecki_s

Recommended Posts

Witam.

Posiadam dzialke rolna w malowniczym miejscu w gorach. No i niestety nie moge na niej nic zbudowac ze wzgledu na charakter rolny dzialki.

Troche zaczolem szukac i kombinowac co mozna na dzialce rolnej zrobic i jedna z rzeczy jest staw. Wiem, ze potrzeba pozwolenie na staw powyzej 3omkw, ale to jest chyba mozliwe do osiagniecia. Zaczolem sie interesowac tez tematyka domkow na wodzie i wszystkie pozwolenia zwiazane z takim domkiem tycza sie wod publicznych a jezeli dom jest na prywatnej wodzie to raczej nie trzeba tych papierow z instytutu gospodarki wodnej itp. Zreszta na budowe domu na wodzie w sesie plywajacego raczej zadnych przepisow nie ma.

I teraz moje rozumowanie na obejscie przepisow.

1. skladam pozwolenie na zbudowanie niewielkiego stawu na dzialce

2. Dostaje pozwolenie i wykonuje staw odpowiednio gleboki zgodnie z projektem

3?? Czy moge zbudowac platforme plywajaca i zbudowac na niej lekki domek szkieletowy przycumowany do brzegu stawu?

Ciekawy pomysł.

Mam inny wariant, ale nie wiem czy będzie ci pasował budynek o powierzchni zabudowy do 35m2 (budynek rekreacji indywidualnej - np. letniskowy całoroczny). Budynki na zgłoszenie (inne niż jednorodzinne) nie wymagają warunków zabudowy, więc robisz tylko odrolnienie (procedura w zależności od klasy gruntu, w większości to tylko decyzja administracyjna którą starostwo musi wydać), a potem zgłoszenie.

Dochodzi kwestia wytrwałości, bo starostwo może się stawiać i trzeba się przebić przez ich mentalność.

http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/ws1160816.pdf

Ciekawy pomysł.

Mam inny wariant, ale nie wiem czy będzie ci pasował budynek o powierzchni zabudowy do 35m2 (budynek rekreacji indywidualnej - np. letniskowy całoroczny). Budynki na zgłoszenie (inne niż jednorodzinne) nie wymagają warunków zabudowy, więc robisz tylko odrolnienie (procedura w zależności od klasy gruntu, w większości to tylko decyzja administracyjna którą starostwo musi wydać), a potem zgłoszenie.

Dochodzi kwestia wytrwałości, bo starostwo może się stawiać i trzeba się przebić przez ich mentalność.

http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/ws1160816.pdf

Tiaaaa.

A odrolnić może tylko zapis w MPZP lub w razie jego braku w WZiZT.

Pomijając drobnostkę:

Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie

o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane

to z zapodanego linku.

Jeżeli chodzi o MPZP to sprawa jest skomplikowana, ale możemy założyć że jeżeli grunt rolny w MPZP nie umożliwia budowy takich budynków to się nie da.

Jeżeli chodzi o WZ to ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych nie wspomina nic o Warunkach Zabudowy, więc nie, WZ nie są wymagane.

A uściślając - w przypadku gruntów klasy IV i gorszych wyłączenie z produkcji rolnej ma charakter deklaratoryjny. Kolega musiałby się wypowiedzieć jaką ma klasę gruntu.

Jeżeli chodzi o oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, to wydaje mi się, że znalazłeś jakiś termin wybiórczo nie do końca wiedząc co on oznacza:

Art. 3. ustawy Prawo Budowlane:

"11) prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane – należy przez to

rozumieć tytuł prawny wynikający z prawa własności, użytkowania wieczystego,

zarządu, ograniczonego prawa rzeczowego albo stosunku zobowiązaniowego,

przewidującego uprawnienia do wykonywania robót budowlanych;"

A z praktycznych doświadczeń - zgłosiłem budowę szamba na gruncie ornym klasy IVb bez WZ, z pieczątką potwierdzającą deklaratoryjne odrolnienie, bez sprzeciwu starostwa.

Edytowane przez ACCel

Jeżeli chodzi o oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, to wydaje mi się, że znalazłeś jakiś termin wybiórczo nie do końca wiedząc co on oznacza:.

Oznacza 2 wymagania:

1. Prawo do własności

2. Przeznaczenie gruntu na cele budowlane, przeznaczenie gruntów rolnych na budowlane może tylko zmienić MPZP, albo WZiZT (z ograniczeniem) - poza jednym wyjątkiem - zabudowa zagrodowa.dla rolników "ustawowych".

A z praktycznych doświadczeń - zgłosiłem budowę szamba na gruncie ornym klasy IVb bez WZ, z pieczątką potwierdzającą deklaratoryjne odrolnienie, bez sprzeciwu starostwa.

1. Czy na tym terenie jest MPZP lub Studium ?

2. Co jest w sąsiedztwie Twojej działki ?

Oznacza 2 wymagania:

1. Prawo do własności

2. Przeznaczenie gruntu na cele budowlane, przeznaczenie gruntów rolnych na budowlane może tylko zmienić MPZP, albo WZiZT (z ograniczeniem) - poza jednym wyjątkiem - zabudowa zagrodowa.dla rolników "ustawowych".

1. Chyba prawo do dysponowania nieruchomością, bo nie jest to jednoznaczne z prawem własności, bo równie dobrze może być to zwykła umowa cywilno-prawna, np gmina daje mi prawo do dysponowania drogą na potrzeby budowy zjazdu.

2. A skąd wziąłeś punkt 2? Wrzucisz jakąś podstawę prawną? Bo z podanego przeze mnie punktu to nie wynika, a masz tam jasną definicję.

A odnosząc się do przypadku wymienionym przez autora wątku, budowa zbiornika wodnego też będzie wymagała co najmniej zgłoszenia ("oczko wodne" do 50m2), może pozwolenia wodnoprawnego itp.

1. Czy na tym terenie jest MPZP lub Studium ?

2. Co jest w sąsiedztwie Twojej działki ?

1. Nie ma MPZP.

Co do studium to zacytuję ci wikipedię "(Studium) Nie jest aktem prawa miejscowego, a więc nie zawiera przepisów powszechnie obowiązujących i nie może być podstawą do wydania decyzji administracyjnych. Ma za to charakter aktu kierownictwa wewnętrznego, obowiązującego w systemie organów gminy." Więc co ma piernik do wiatraka? :confused:

2. A co ma sąsiedztwo do mojego szamba, sąsiedztwo może mieć duże znaczenie do WZ, ale jak pisałem WZ nie ma.

• 9 months później...
Witam.

Posiadam dzialke rolna w malowniczym miejscu w gorach. No i niestety nie moge na niej nic zbudowac ze wzgledu na charakter rolny dzialki.

Troche zaczolem szukac i kombinowac co mozna na dzialce rolnej zrobic i jedna z rzeczy jest staw. Wiem, ze potrzeba pozwolenie na staw powyzej 3omkw, ale to jest chyba mozliwe do osiagniecia. Zaczolem sie interesowac tez tematyka domkow na wodzie i wszystkie pozwolenia zwiazane z takim domkiem tycza sie wod publicznych a jezeli dom jest na prywatnej wodzie to raczej nie trzeba tych papierow z instytutu gospodarki wodnej itp. Zreszta na budowe domu na wodzie w sesie plywajacego raczej zadnych przepisow nie ma.

I teraz moje rozumowanie na obejscie przepisow.

1. skladam pozwolenie na zbudowanie niewielkiego stawu na dzialce

2. Dostaje pozwolenie i wykonuje staw odpowiednio gleboki zgodnie z projektem

3?? Czy moge zbudowac platforme plywajaca i zbudowac na niej lekki domek szkieletowy przycumowany do brzegu stawu?

Orientowałeś się już może jakos konkretniej w kwestii domu plywajacego na platformie? Tez mam taki w planach i szukam informacji, ale albo gotowe projekty domów na wodzie za jakieś dziwne pieniądze, albo szkieletowe bez informacji, czy mozna taki na platformie postawic. Niby nie ma przeciwwskazan, ale sie zastanawiam... Mozesz napisac cos wiecej o tym jak planujesz to zrobic? Jesli oczywiscie pomysl ze stawem nie upadl.

BTW uwazam ze za sam pomysl powinni Ci to pozwolic zrobic ;)