naszachata2017 23.02.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 A czy strop zmieniasz na etapie adaptacji ? Plusem żelbetu jest to, że pod schodami powstaje też przestrzeń na schowek. Jeżeli ktoś z Was posiada już wycenę proszę o podanie - warto porównać z tym, że pewnie rozbieżności w użytych materiałach będą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 23.02.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam u nas będą schody żelbetowe, już mamy to wyliczone w robociźnie i kierownik budowy tez wie ale powiedział że zmieni to na etapie budowy schody drewniane to schody drewniane ale jeżeli ktoś lubuje się w drewnie i lubi skrzypienie pod nogami to wszytko zależy od gustu dzisiaj wpłynęły wyceny za dach robocizna ciesielstwo + dekarstwo =15000 zł. materiał więźba dachowa = ok.8000 zł materiał (dachówka, okna dachowe 3 szt., -potrójne szyby ciepłe ramy FAKRO rynny PCV, membrana i inne akcesoria = ok. 24000 zł cały dach ok 47000 zł zastanawiamy się jednak nad deskowaniem całego dachu jest to dodatkowy koszt ok 6000 zł (materiał+robocizna) ale przemawiają za ta cena inne argumenty 1. wygłuszenie ścian na poddaszu 2. mocniejsza konstrukcja dachu 3. jak będzie odeskowanie wystarczy jak cieśla ohebluje deski przy okapie, zabezpieczy lakierobejcą i nie trzeba wtedy robić podbitki dachu która tez swoje kosztuje zostawiamy strop TERIVA materiał ze składu budowlanego koszt 9500 zł + robocizna 6000 zł( juz wliczona także w cenę robocizny SSO) ze wstępnych wyliczeń wynika że - materiał na SSO +strop Teriva =ok.+-50000 zł - robocizna SSO = 36000 zł - dach koszt całkowity = 50000 zł -okna, drzwi zew. brama + ciepły montaż+33000 zł STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 170 TYS. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 23.02.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 do naszachata 2017 jeżeli chodzi o schody żelbetowe podobno są teraz droższe od drewnianych bo zdrożała bardzo stal potrzeba do zbrojenia, za schody drewniane masz jeden koszt i montowany jest już gotowy produkt natomiast schody żelbetowe musisz jakoś wykończyć żeby nie został ci goły beton oraz pomyśleć o balustradzieale pomimo tych kosztów u nas będą żelbetowe schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszachata2017 24.02.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Tak zgadza się wszystko co napisałeś odnośnie schodów żelbetowych - na pewno są pewniejsze, choć z całą pewnością nie tańsze. Dowolność użytego materiału też jest na plus. Nie ma potrzeby nanoszenia zmiany konstrukcji schodów na etapie adaptacji ? Odnośnie kosztów 170 za SSZ to super cena - posiadasz dokładne wyliczenia, które mógłbyś podesłać na maila ? Byłbym wdzięczny ! Panuje opinia, że konstrukcja dachu tzn. więźba jest solidnie zaprojektowana - więc czy jest sens deskować i dociążać budynek dodatkowo. Tutaj bym się zastanawiał. Ja raczej pójdę w folię lepszej jakości, a poddasze PIANA. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanarek7 25.02.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam!!! fanów projektu DarlenaMam pytanko do osób które kupiły projekt i już są na etapie adaptacji. Chodzi o ścianę kolankową. Z tego co pamiętam to wynosi 80 cm! Czy podnosicie wyżej np do 100 cm lub 110 cm? Szukałam idealnego projektu już dłuższy czas, no i znalazłam DARLENA XL. Projekt jest praktycznie identyczny co Darlena ma troszkę większy garaż i kotłownię, salon, kuchnie. Czekamy na warunki zabudowy, także dopiero początek. https://www.extradom.pl/projekt-domu-darlena-xl-WOK1081 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 26.02.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 kanarek7 Witaj,my już kupiliśmy projekt Darlena ale na etapie adaptacji nie zmienialiśmy wysokości ściany kolankowej zostawiliśmy 80 cm. Rozmawialiśmy z firmą która będzie budowała nam dom do SSO i uzgodniliśmy ze ewentualnie zmienimy wysokość ściany kolankowej na etapie budowy, oczywiście za porozumieniem z kierownikiem budowy ( ale o wys. jednego bloczka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 26.02.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 wczoraj dostaliśmy wycenę na pompę gruntowa firmy alpha inotec koszt z całym montażem i podłogówką - 61000 zł trochę nas to przeraziło ale chyba się zdecydujemy, rozważamy skredytowanie samej pompy przez BOŚ bank co do dachu wczoraj także podpisaliśmy umowę więźba + robocizna =15000pokrycie dachowe ( dachówka ROBEN Monza plus grafit, jednak membrana, okna, rynny stalowe i inne elementy) + robocizna =32000razem = 47000 - zmieściliśmy się w założonej przez nas kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszachata2017 14.03.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, czy ktoś jeszcze zdecydował się na budowanie DARLENY? U nas obecnie trwa adaptacja projektu - start czerwiec/lipiec [oby] Z istotniejszych zmian: # okno hst w salonie na 4.5 szerokości# schody żelbetowe, strop monolit# na górze zamiast pokoju równoległego do sypialni będzie duża łazienka, a w jej miejsce ogólnodostępna garderoba# w garażu wcinamy wnękę kosztem kotłowni i częściowo gabinetu - do wysokości ściany wc # brak okien balkonowych w sypialni i wspomnianej łazience oraz raczej usuniemy też z garażu okna i drzwi do kotłowni [ściana wschodnia będzie bez otworów]# inne kosmetyczne m.in. zostawiamy 4 okna dachowe [dwa w sypialni + pralnia i łazienka] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nella19 14.03.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witajcie wszyscy budujący Darlene my kupiliśmy projekt DARLENA XL, w piątek a do nas dojść. Za projekt zapłaciłam 2690 zl + gratisy. Dzis jedna z firm wysłala koszt robocizny za SSO bez dachu robocizna 46500 zl a materiały w zależności jakie od 65000 zl - 73000 zl . Czy to nie za dużo ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM928 14.03.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam wszystkich. Nella19, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. triage Pisał o swoich wycenach tyle tylko że u Ciebie będzie drożej bo masz wersję XL. Mam też pytanie. Czy ktoś z Państwa zastanawiał się nad dodaniem 2 schodów by nie były tak strome, a schowek pod nimi byłby wyższy? Co o tym sądzicie? pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red84 15.03.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Witam, zrządzeniem losu trafiliśmy na projekt Darlena przeglądając wątek o PARTY Sami decydowaliśmy sie nie na party ale na BIBA z MGprojekt. Chcieliśmy tam zmienić poddasze i trochę powiększyć salon ale z tego co widać. To Darlena spełnia oczekiwania bez wiekszych adaptacji! Wiec całkiem możliwe ze sie na niego zdecydujemy! Triange jakbyś mogła opisywać wszystko z fotkami i kosztami bylo by super bo tez jesteśmy z Bydgoszczy a wiadomo o dobre ekipy ciezko. Ciekawe jaka jest roznica w kosztach miedzy Darlena a Darlena XL Wprawdzie SSO chcemy robić w przyszłym roku ale każda wiedza i uwagi się przydadzą! Pozd i Powodzenia bedziemy sledzic!! Edytowane 15 Marca 2017 przez Red84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red84 17.03.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Dobry w piątek! Niedługo finalizujemy zakup działki i chyba jednak zdecydujemy się na Darlene w opcji bez wykusza z małymi zmianami poniżej. http://i.imgur.com/dUW1kPp.jpg http://i.imgur.com/ZCQxSqs.jpg Jeśli się oczywiście da . Ale to juz projektant pewnie doradzi. Nie wiemy jeszcze jak rozwiązać te 2 wnęki za łazienką. Więc chyba zostawimy jak jest. Miłego weekendu wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nella19 17.03.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Witajcie Przyszedł dziś do nas projekt Darlena XL przez weekend powinno udać mi się go przestudiować i postaram się najpózniej w poniedziałek napisać o jakich zmianach my myślimy Dostałam też wyceny z dwóch innych firm i wyszły jeszcze drożej niż tej pierwszej firmy Poza tym byłam dziś w gminie , orientowałam się co jest blisko działki , bo nadal nie wiemy czym będziemy grzać, ktoś wspominał, że najlepiej wymiennik ciepła, blisko jest elektrownia ( niestety okazało się, że nie jest tam pociągnięte wiec odpada ) gaz poprowadzony jest dwie działki dalej ( więc muszę pojechać do gazowni ) chociaż nie wiem czy to dobry pomysł , aby mieć na gaz ( proszę o Wasze porady, za i przeciw ) myślimy też o pompie ciepła powietrznej lub kocioł na pellet . Doradzcie coś budujący Darlenę Pozdrowionka i przyjemnego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanislaw-darlena 19.03.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam Państwa, wraz z Małżonka zdecydowałem się na projekt Darlena XL pracowni Domplan. Bardzo długo szukalismy projektu domu, biorąc pod uwagę ekonomie budowy, układ funkcjonalny i atrakcyjny wygląd. Wybór padł na Darlene, uważam że projekt jest bliski ideałowi jeśli chodzi o moje wymagania i przemyślenia. W związku z tym nie będę wprowadzał praktycznie żadnych zmian. Śledziłem trochę różne blogi paru różnych projektów i najczęściej zmiany wprowadzane na etapie adaptacji są niekorzystne. Darlena ma jak dla mnie idealne proporcje i jest bardzo funkcjonalna. No i przede wszystkim ma prosty dach to było dla nas ważne. Reasumując, dołączam do Państwa jako kolejna osoba budująca Darlenę i bedę starał się zagladać na forum gdy będzie okazja napisać coś mądrego. Uwaga do Pana Red84- te zmiany to chyba żeby tylko cos zmienić? żeby było po Mojemu? bo uważam, że są niekorzystne i lepszy jest orginalny projekt, ale oczywiście zrobi Pan jak zechce... pozdrawiam Państwa i życzę... porządnych ekip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 19.03.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam wszystkich budujących dom wg projektu DARLENA aktualnie projekt od 2 tyg.przybywa w starostwie wiec czekamy na pozwolenie na budowę, jak już uzyskamy zgodę i uprawomocnienie decyzji to do banku ...czas rozpoczęcia prac 1.06.2016 - wchodzi pierwsza firma z która podpisaliśmy już umowę na roboty budowlane do SSO bez dachuwiec czekamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 19.03.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nella19 19.03.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 TRIAGE a jeśli możesz napisać jakie koszta za SSO bez dachu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triage 20.03.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam koszt SSOrobocizna : 36 000 złmateriał ok 50 000 zł + strop TERIVA 10 000 zł = ok 60 000 złrazem ok 96 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red84 20.03.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam Stanislaw-darlena , nie chodzi o to zeby zmieniac cos z zasady. Tylko poprostu tyle poki na pietrze nam nie potrzeba. Celujemy w 2+2 a narazie jest 2+1 Plus chcemy garderobe kolo sypialni, wiekszą lazienke i 1 garderobe ogolna. Pozd i sukcesow wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nella19 20.03.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Hej wszystkim Przeglądałam projekt DARLENA XL przez weekend i zastanawiamy się nad kilkoma zmianami, mianowicie : 1) wyburzyć ścianki między kuchnią a spiżarką; 2) drzwi 3m przesuwne na taras chcielibyśmy żeby zaczynały się od poczatku ściany od lewej i były na ok.4 do 4,5 m; 3) drzwi mniejsze otwierane ( bądz przesuwne) które się znajduja na lewej ścianie ( bliżej kuchni ) zrobić jako jedną wielką szybę- nieotwieraną takie duże przeszklenie ; 4) schody żelbetowe napewno chcemy; 5) rekuperacja mechaniczna raczej ; 6) czy nie powiększyć troszkę pralni kosztem pokoju nr 5 ? ; 7) zastanawiamy się czy nie zrezygnować z okien dachowych we wszystkich czterech sypialniach i ewentualnie poszerzyć drzwi balkonowe ? ; myślałam również gdyby zrezygnować z okna dachowego nad schodami to czy da rade w ścianie zrobić okno ? ; 9) dodatkowo chcemy odkurzacz centralny; 10) nie wiem czy uda się zrobić drzwi przesuwne chowane w ścianie między kuchnią a salonem ? ; 11) drzwi chowane w ścianie za TV żeby można było również zamknąć salon w razie potrzeby. Co myślicie o naszych pomysłach ??? Proszę pisać szczerze, bo jutro wybieram się do architekta i muszę być pewna, a tak ciężko podjąc takie decyzje na całe życie. Nie chciałabym pózniej żałować ,że np. mogłam zostawić okna dachowe. Im więcej uwag tym lepiej dla nas Proszę pisać i się nie krępować Pozdrawiam ciepło z Opola Edytowane 20 Marca 2017 przez nella19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts