Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :welcome:

Z uwagi że jeszce mnie terminy nie naglą jak niektórych...... to wszystko sobie planuje.

Doszłem do kuchni jek wiecie jak zaczniecie to nie ma czasu na wszystko także postanowiłem spokojnie podejść do tematu.

Już zmodyfikowałem trochę projekt dla Architekta żeby chłopak miał lżej :D zaczełem od parteru no i oczywiście kuchnia ..... i zaczeły się pytania jak gdzię itp ?

Radzę wam pomyśleć wcześniej i zaprojektować sobie samemu lub z pomocą architekta co trochę kosztuję :jawdrop:

Z uwagi że mam trochę czasu postanowiłem sam się wziąć za to

Poniżej projekt kuchni i rzut z góry po zmianach rysunki są w skali także można łatwo się domyśleć jak to w realu wygląda jak by kto potrzebował mogę puścić wizualizację w 3D

Chciałbym byście skomentowali czy może tak być lub coś dodali, za wszelkie sugestię z góry dzięki :wiggle:Kuchnia.jpg

widok z góry.jpg

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, Panie Tomku kuchnia wygląda okazale! Wręcz wspaniale, tylko nie za dużo szafek? :) Uda się spamiętać co gdzie w której szafce? :) Żeby szukanie czegoś nie okazało się koszmarkiem .. Też zastanawiałem się nad otwartą kuchnią, u mnie jednak zostanie tak, jak jest w projekcie z pracowni Domplan. Nie chcę później żałować że oglądam mecz w telewizji i muszę słuchać zmywarki czy stukotu garnków albo rozmowy przez telefon w czasie wypiekania ciasta. Duża otwarta przestrzeń z czasem się znudzi a jednak możliwość jej przekształcania dzięki drzwiom przesuwnym uważam za duży plus. Ja bym jednak zrezygnował z okna szczelinowego i wrócił do zwykłego dużego okna jak w projekcie, kosztem szafek których jest chyba ciut za dużo. Widziałem takie okno szczelinowe i wyjątkowo mi się nie podobał ten mocno ograniczony widok. To oczywiście wyłącznie moje spostrzeżenia.

pozdrawiam serdecznie!

Stanislaw-darlena

Dzięki za odpowiedz fakt trochę za dużo tych szafek ale to nie był mój zamiar bo problemem był gdzie wcisnąć piekarnik i mikrofale jak jeden z forumowiczów zasugerował co się znim zgadzam że wyspa kuchenna najlepie pod względem funkcjonalności żeby była bez płyty indukcyjnej jak to widać na pierwszym projekcie.

Sugerował że zawszę tam będzię tak zwany bajzel co się zgadzam, dlatego też zmieniłem ten projekt przestawiając płytę obok zlewozmywaka co ma też sens w przyszłości 3 rzeczy koło siebie płyta zlew i zmywarka fonkcjonalność 100%

Z szawkami na górzę coś wymyślę możę uchylnę w kilku miejscach by nie był monotonności i pamiętania gdzie co jest to dobra uwaga.

Z uwagi że mam możliwości to akurat kuchnię będę robił sam także projekt z wizualizacją się przyda reszta będzie robiona w innym programie jak np. Sketchup super program do tych spraw z wieloma możliwościami trochę czsochłonny ale z uwagi na wycenę firm to warto się poświęcić

Finalną wersję udostępnie

Stanislaw-darlena

Dzięki za odpowiedz fakt trochę za dużo tych szafek ale to nie był mój zamiar bo problemem był gdzie wcisnąć piekarnik i mikrofale jak jeden z forumowiczów zasugerował co się znim zgadzam że wyspa kuchenna najlepie pod względem funkcjonalności żeby była bez płyty indukcyjnej jak to widać na pierwszym projekcie.

Sugerował że zawszę tam będzię tak zwany bajzel co się zgadzam, dlatego też zmieniłem ten projekt przestawiając płytę obok zlewozmywaka co ma też sens w przyszłości 3 rzeczy koło siebie płyta zlew i zmywarka fonkcjonalność 100%

Z szawkami na górzę coś wymyślę możę uchylnę w kilku miejscach by nie był monotonności i pamiętania gdzie co jest to dobra uwaga.

Z uwagi że mam możliwości to akurat kuchnię będę robił sam także projekt z wizualizacją się przyda reszta będzie robiona w innym programie jak np. Sketchup super program do tych spraw z wieloma możliwościami trochę czsochłonny ale z uwagi na wycenę firm to warto się poświęcić

Finalną wersję udostępnie

• 2 weeks później...
syla929

Nie wiem czy to dobry pomysł za dużo zmian w ściany nośnę oczywiścię wszystko jest do zrobienia kwestia ilę architekt adaptujący zaśpiewa za to, a z tego co widzę sporo.

Jeszcze jedna uwaga agdzie planujecie kotłownie ?

1/6 zaznaczylam obok rysunku.- jako pomieszczenie gospodarcze.

Jest strasznie malo domow, z uzytkowym poddaszem, ktore maja tylko 2 sypialnie i salon ok 30m2. A ten nas zachwycil:(

My jesteśmy dopiero na etapie decyzji o warunkach zabudowy. Mam pytanko odnośnie ceny architekta- załatwiacza:p. U mnie babeczka zawołała 2500 dla Niej dodatkowo wymieniła szereg rzeczy za które będzie trzeba zapłacić (mapy, geolog, wyłączenie z prod. rol., instalator sanitar. itp 3200). W sumie wyszło 5700 do tego jeszcze projekt. czy to nie za dużo? pozdrawiam

Odnoście kuchni TomekKisiel ! Rewelacja yes: fakt tych szafek na pierwszy rzut oka wydaje się dużo, ale po czasie przestało mi to przeszkadzać. Ja też myślałam o powiększeniu kuchni, ale jednak spiżarka wygrywa. Kosztem mniejszej kuchni no i wyspy najprawdopodobniej zostawimy spiżarkę. Już nie chodzi o szybkie sprzątanie jak ktoś wcześniej napisał, chodzi o to że w spiżarce na 100% będzie zamrażarka, półka na przetwory, napoje, zapas mąki, cukru, olej. Lubię mieć wszystko na zapas:)

Mam pytanko odnośnie ceny architekta- załatwiacza:p. U mnie babeczka zawołała 2500 dla Niej dodatkowo wymieniła szereg rzeczy za które będzie trzeba zapłacić (mapy, geolog, wyłączenie z prod. rol., instalator sanitar. itp 3200). W sumie wyszło 5700 do tego jeszcze projekt. czy to nie za dużo? pozdrawiam

Myślę, że w większości przypadków jeżeli chodzi o architekta to standardowa cena - przynajmniej u nas. Moja żona przedstawiając kalkulację określa koszt każdego branżysty, z którym współpracuje - jeżeli w Twoim przypadku jest podobnie nic pewnie nie stoi na przeszkodzie żeby poszukać i znaleźć taniej ;)

kanarek7

Widzę że jesteś że szczecina także nie daleko mnie z architektem też miałem przeboje ale znalazłem dobrego i taniego w goleniowie i jak przyjadę do kraju będę do niego udeżał zaśpiewał 3700 za wszystko razem z moimi zmianami wydaję mi się że to rozsądna cena i nie zadaleko jak dla mnie i dla ciebie.

Kuchnia co pokazałem to wstępny projekt muszę go dopracować ale koledzy z innego forum trochę mi dali wskazuwek także finalna wersja będzię udostępniona także ktoś może się skusi :-)

kanarek7

Tak to prawda ceny w Szczecinie kosmos ja akurat kupiłem działkę pod Stargardem cena rewelacyjna nie zdradzam bo co nie których bym uraził :)

planuję budowę na 2018 bez spinki z załatwieniem wszystkich spraw na wariata bo to żle wróży WZ już mam także podpasowałem ten projekt chociaż nie musiałem bo mam trochę pola do popisu bez żadnych folmalnych ograniczeń działka duża 1600 m3 także spoko.

Architekta już mam tylko szukam kierownika zaocznego który by nie musiał się wykazywać tylko dzienniczek wypełniać :popcorn:

Reszta moja brocha bo z reguły ludzie płacą za coś co i tak będzie wykonane jak ty chcesz i zgodnie z projektem jak masz czas doglądać to kiero jest zbędny to moje osobiste zdanie.

także powodzenia