Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie grzejnika Stelrad Vertex Style 22

Pezet85

Recommended Posts

Witam,

panowie jakiś czas temu kupiłem taki grzejnik z zasilaniem od dołu na środku. Jest on bez żadnych kryz i zasilanie jest po prawej stronie a odpływ po lewej (tak jak leciały rurki PA ze ściany) . Monter który montował grzejnik mowił że nie ma znaczenia z której strony jest zasilania.

Grzejnik grzeje ale jest jeden problem, otóż przednia ściana z panelem jest dużo chłodniejsza niż tylna ściana gzrejnika ( cieplej od strony ściany budynku). Czy możliwe jest to że musi być jednak zasilenie tego gzrejnika z drugiej strony (z lewej) żeby grzała mocniej przednia ściana z panelem dekoracyjnym?

Poniżej zamieszczam zdjęcieIMG_20170211_162313.jpgIMG_20170211_162324.jpgIMG_20170211_162341.jpg

http://www.stelrad.pl/assets/pdf/vertex-style.pdf

• 10 months później...

Mam ten sam problem. Instalator przy wymianie podłączył mi zasilanie z prawej strony a producent zapewnia, że zamiana poprawi cyrkulację.

Objaw ten sam, przód, szczególnie dolna część grzejnika niemal zimna.

Czy po zamianie stron grzejnik zaczął równomiernie grzać?

Zastanawiam się czy rozkuwać podłogę czy zastosować ten zawór krzyżowy...

• 4 weeks później...
  • 2 years później...

Panowie witajcie.

Ten sam problem. Udało się , że w jednym pokoju akurat zasilanie jest z lewej strony i grzejnik grzeje po całosci natomiast w pozostałych trzech pokojach zasilanie grzejnika idzie prawą rurką.

Więc lipa. Macie jakieś propozycje czy pi prostu zawór krzyżowy , albo przeróbka?