Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł zasypowy a nowy dom. Pozwolenie na budowe?

Taki1

Recommended Posts

Kochani mam do was pytanie. Ale najpierw opiszę dlaczego pytam. Otóż chcemy postawić dom i liczymy koszty czy nas stać... i pytanie brzmi: czy uzyskamy pozwolenie na budowę nowego domu z kotłem zasypowym lub ewentualnie podajnikowym? Jeśli nie to zainwestujemy w powietrzną pompę ciepła. Ale nie wiem czy jako minimum mogę liczyć zasypowy czy już się tak nie da od 2017. Za porady typu nie bierz kopciucha bo to średniowiecze itp. serdecznie dziękuję.

Dom 90mkw. Parterowy. Ściany silka lub beton komórkowy + 20cm styro. Pod podłogą 20cm styro. Na stropie drewnianym minimum 20cm wełny. Zapotrzebowanie na ciepło 5,5kwh+cwu wg strony cieplo wlasciwe. I teraz licząc koszty mam:

1. Kocioł zasypowy + bufor 1000l 5-6tys + komin

2. Kocioł z podajnikiem 4-6 tys + komin i bojler

3. PC powietrzna. 22tys bez komina z bojlerem 180l i montażem

I tylko wymogi nie wiem jakie muszę spełnić. Serce mówi pompa, portfel mówi smieciuch bez bufora....

Ps gazu nie mam

Problem w tym, że musimy gdzieś zamieszkać. I jeśli mam wybierać między "kruliczokiem" a swoim kawałkiem trawnika to wybieram trawnik. A jeśli chodzi o PC to tak, serce podpowiada kup. Ale jeśli się nie ma tyle kasy to się oszczędza na czym się da.

Dlatego pytam czy jeszcze możliwe jest uzyskanie pozwolenia na budowę ze zwykłym kopciuchem to pytam jakie warunki musi spełniać dom...

Niestety. Mieszkam pod Rybnikiem, co znaczy że mamy smog rekordowy i brak dopłat.były 2500 na termomodernizację lub zmianę źródła ciepła ale to tylko dla starych domów. W nowe nie inwestują. Skład opału to nie problem. Policzylem piec, bufor, zawory, pompki itd i komin....

Z pompą jest tak, że już dodatkowe koszty nie wchodzą nieprzewidziane, brak komina, zintegrowany bojler i brak chodzenia z opałem. Ale około dychy różnicy to trochę dużo....

Można jeszcze kocioł na pellet taki z podajnikiem, ale koszt samego kotła to ok 8-9 tys zł, do tego kotłownia, komin, zasobnik CWU i montaż i wyjdzie lekko 15 tys zł. A palić i tak będzie trzeba, opał dowozić. Jedyne co to pellet wygodny jest, zasypujesz raz na dwa dni, sam sie rozpala, sam gasi. Smrodu nie ma, brudu nie ma tyle co przy śmieciuchu. No i z pozwoleniem nie byłoby problemu przy pelecie. No ale to w zimie, a w lecie też palić trzeba dla CWU i to jest największa wada paliwa stałego. Do PC dychę trzeba dołożyć ale kotłownię możesz mieć całkiem inną, tzn nie musi wtedy spełniać wymogów kotłowni na PS, czyli te powierzchnie okna, drzwi ppoż, komin dymny, komin wentylacyjny, niepalne podłoże wokół, coś na tym można zaoszczędzić. Poza tym przy PC możesz mieć np pralnię albo warsztat zamiast brudnej kotłowni, czysto, wygodnie, nie trzeba się martwić jak się wyjedzie z domu na kilka dni. Do śmieciucha niestety żeby dostać pozwolenie trzeba coś dołożyć żeby zbić współczynnik Ep tj albo dołożyć solary, albo panel PV, albo kto wie co jeszcze więc to też spory koszt. Ja tam zwolennikiem PC nie jestem, technologia jest dobra ale cena jest zaporowa i to działa mocno na niekorzyść.

I takiej odpowiedzi sie bałem. Jak podajnik i komin to wolę chyba powietrzną PC. Koszt 22 000 za model Atlantic z bojlerem i mocą 6kW z montażem to dobra cena czy srednia bo się nie znam

Jeśli dysponujesz działką o odpowiedniej powierzchni i z dobrymi warunkami gruntowymi do PC dla poziomego wymiennika, to w wymienionej kwocie się zmieścisz.

Byłaby to polska pompa gruntowa on/off.

Pozdrawiam

Cezary

I takiej odpowiedzi sie bałem. Jak podajnik i komin to wolę chyba powietrzną PC. Koszt 22 000 za model Atlantic z bojlerem i mocą 6kW z montażem to dobra cena czy srednia bo się nie znam

Dlatego taniej i lepiej wybrać pompę powietrze - powietrze, czyli klimatyzator kanałowy.

Jest dużo tańszy od pompy powietrze, woda, a w gratisie jest klimatyzacja na lato.

Do tego możesz jeszcze w dobrej cenie mieć rekuperator do obniżenia strat wentylacyjnych, wtedy odpadnie kupowanie kominków wentylacyjnych na dach [kanały kosztować będą podobnie do tych do grawitacyjnej].

Taki system będzie tani w budowie, skuteczny i energooszczędny.

PS Bojler minimum 200 litrów + grzałka elektryczna w drugiej taryfie.

ogrzewanie elektryczne + klimatyzator (w celu uzyskania pozwolenia, żeby Ep się zgadzało). o sam klimatyzator popytaj ekspertów z forum, nie każdy chyba się nadaje. w rejonie Rybnika 1 kWh z prądu w II taryfie to 25-26 gr z przesyłem. nie wstawiaj kotła węglowego do nowego domu, szczególnie niewielkiego, bo to może oznaczać kłopoty. znam kilka przypadków, gdzie właściciel żałuje (i to mocno) instalacji kotła na paliwo stałe w nowym domu. kocioł klasy V w takim domu to też kłopoty. zrób podłogówkę + bufor z grzałką. dołóż izolacji w strop/dach, jeśli dom jeszcze nie stoi to wywal kominy i zrób rekuperację (za pieniądze zaoszczędzone na kotłowni węglowej z kominami spalinowym i wentylacyjnymi) - tak uczciwie projektując dom, nie da się raczej wybudować bez rekuperatora.

czy w domu będzie kominek?

• 2 weeks później...
Kochani mam do was pytanie. Ale najpierw opiszę dlaczego pytam. Otóż chcemy postawić dom i liczymy koszty czy nas stać... i pytanie brzmi: czy uzyskamy pozwolenie na budowę nowego domu z kotłem zasypowym lub ewentualnie podajnikowym? Jeśli nie to zainwestujemy w powietrzną pompę ciepła. Ale nie wiem czy jako minimum mogę liczyć zasypowy czy już się tak nie da od 2017. Za porady typu nie bierz kopciucha bo to średniowiecze itp. serdecznie dziękuję.

Witam,

Wybierając instalację grzewczą zasilaną węglem, należy liczyć się z dodatkową pracą eksploatacyjną, polegającą na dostarczaniu paliwa do kotła. Należy wziąć również pod uwagę czyszczenie kotła z popiołu oraz czyszczenie samej kotłowni, co jest uciążliwe w sezonie grzewczym. Wracając do samego paliwa nigdy nie mamy pewności, czy zakupiony przez nas węgiel ma odpowiednią kaloryczność oraz musimy przeznaczyć oddzielne pomieszczenie do przechowywania opału.

Wybór powietrznej pompy ciepła do ogrzewania budynku już na poziomie wyboru projektu lub rozpoczęcia budowy pozwoli na dodatkowe oszczędności. Źródła ciepła takie jak pompa ciepła nie wymagają kominów spalinowych oraz wydzielonego pomieszczenia kotłowni. Dodatkowo nie będzie wymagane wydzielenie miejsca lub budowa wiaty do przechowywania paliwa węglowego. Dla dodatkowej oszczędności pompa ciepłą powinna współpracować z instalacją niskotemperaturową, taką jak ogrzewanie podłogowe.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers