Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza

daniel.w

Recommended Posts

...mógłbyś trochę jaśniej...
Nad parterem mam poddasze użytkowe (śc.kol. 115cm) i to wg projektu ma 30cm ocieplenia.

Dodatkowo chcę ocieplić strych (nie było w projekcie) dając na tę część najwyższą 15 cm wełny -oj nie wiem jak lepiej to wytłumaczyć :rolleyes:

Tomaszs131 -czyli np. pierwsza warstwa 15cm (krokwie 18cm) i 2-ga 20, czy 25 ? :)

Edytowane przez daniel.w

Wpierw szczelina wentylacyjna min. 3 cm, następnie 15 cm wełny między krokwie. Jeśli dasz dodatkową izolację pod stropik jętkowy to krokwie dodatkowo przykryj 15 cm grubości (kładząc w poprzek). Między krokwie możesz dać wełnę o gorszym współczynniku, kolejną o lepszej λ.

ag2a -jest membrana

Pisałem że mam krokwie 18 cm i że w projekcie jest poddasze w izolacji 30 cm a strych 0 cm izolacji. Wiadomo, że te projektowe 30 cm to byłoby 2 warstwy 2 x15cm. Moje pytanie dot czego innego, już wyjaśniam:

1. czy jak dod. ocieplę cz. strychową (strych! tzn. nad poddaszem użytkowym i nad jętkami!) 1 warstwą wełny 15 cm, to czy jest sens zwiększać izolację poddasza pod jętkami na więcej niż 30cm? Bo wydaje mi się że izolacja strychu poprawi izolację poddasza -czy nie?

2. jeśli jednak zwiększyć izolację pod jętkami (>30cm), to jakiej grubości 2-gą warstwę zastosować?

Rozumiem, że nie zwiększać >30cm, ale dać lepszą wełnę, OK. :)

Edytowane przez daniel.w

Jeśli masz dach deskowany z papą to tak. Jeśli masz membranę to możesz 18 + ile chcesz. O ile wełna 18 jest :)

U mnie pod jętkami jest 2 *18 cm wełny, wiec na rynku z taką grubością nie ma problemu. Co do szczeliny wentylacyjnej- to przy membranie lepiej ją zachować. Nie można dopychać wełny do membrany. W razie zawilgocenia szczelina wentylacyjna gwarantuje odparowanie kndensatu.

@daniel.w

Zadajesz trudne UŻYTKOWE pytania. Sam niedawno pytałem na forum o podobną rzecz i ciężko o odpowiedź.

Weź to na chłopski rozum, podam kilka moich własnych przemyśleń/argumentów:

1. Warstwa pod krokwiami jest dużo ważniejsza niż warstwa między krokwiami, ponieważ krokwie stanowią mostki termiczne.

2. Między krokwie możesz dać gorszej jakości wełnę - troszkę zaoszczędzisz, ale czy warto?

3. Powiększenie warstwy pod krokwiami wpływa na wymiary pomieszczenia - głównie na wysokość. Przelicz czy nie będzie "za nisko" po dołożeniu tych 5 lub 10cm.

4. Szczelina wentylacyjna przy papie i deskowaniu obowiązkowo, przy membranie - opcja, ale osobiście też bym zostawił 3cm dla wentylacji.

5. Ocieplenie stryszku 15cm między krokwie to rozwiązanie, które sam wybrałem. Opcją było nie ocieplać. Na chłopski rozum ocieplenie stryszku spowoduje zwiększenie temperatury w tej przegrodzie i ciepło z dołu będzie przenikało wolniej. Do zimnego pomieszczenia ciepło raczej przenika szybciej. Może się mylę.

Do tego wszystkiego trzeba dołożyć aspekt finansowy. Wełna i robocizna kosztuje - pytanie czy to się zwróci i ma sens ekonomiczny? I kto odpowie na to pytanie? Powodzenia w znalezieniu takiej osoby.

Dzięki Antymateria i dzięki Wszystkim za wytłumaczenie.

033 - Isover Super Mata - 6% lepsza izolacyjność, ale 40% droższa, chyba nie warto -> skłaniam się do Isover Profit Mata 035 - co Wy na to?

I chyba ostatnie pytanie - jaki koszt zł/m2 wyszedł Wam przy ociepleniu, bo mam ofertę 14zł/m2 -jest OK? (w tym Profit Mata, OSB 22mm, płyty G-K 12.5cm)

Wychodzi mi, że koszt robocizny = koszt podstawowych materiałów (bez akcesorii): 50:50 -czy rzeczywiście na ociepleniach jest tak wysoka marża?

Tomaszs131 - a na jakiej podstawie tak sądzisz? Opinie handlowców, czy jakieś realne badania? :)

Rzeczywiście widzę, że URSA AMBER 0,033 ma chyba najlepszą cenę, ale jakość/funkcjonalność.

Ja zastanawiam się czy jest sens dawać 033, skoro Ty z 031 nie jesteś zadowolony. :eek: Te dodatkowe spadki Lambdy mogą być bardziej teoretyczne, a na pewno jakość wykonania daje większą szanse zysku.