gawel 12.02.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 sorry za wygłupy ale taka młodzieńcza pewność siebie rozbawia mnie im jestem starszy tym bardziej. 14 lat temu tez taki byłem że udał mi się dom to miałem więcej szczęścia niż rozumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.02.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Chodziło abyś powiedział ile styro na ściany ile w podłogę i co z ociepleniem stropu. Chyba żaden materiał murowany nie jest palny. Jeżeli w miarę ocieplisz dom to będziesz potrzebował max 7kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldie77 12.02.2017 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 sorry za wygłupy ale taka młodzieńcza pewność siebie rozbawia mnie im jestem starszy tym bardziej. 14 lat temu tez taki byłem że udał mi się dom to miałem więcej szczęścia niż rozumu spoko nic się nie dzieje - ale powiem Ci że w przypadku budowy domu pewności siebie trochę posiadam - chociaż więcej obaw - a ta pewność - zdecydowanie nie jest już młodzieńcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.02.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Nie posiadam aczkolwiek znajomi tak podłogówkę wodną jedni maja to napędzane PC drudzy gazem i PC jest super polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldie77 13.02.2017 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Dobra mam dane o izolacji - może to da więcej informacji co i jak ? Płyta fundamentowa: 20cm izolacji poziomej EPS + 10cm izolacji pionowej + 5cm opaska przeciwwysadzinowa Ściany zewnętrzne: 20cm styropian grafitowy 0,031 Izolacja stropu: Piana poliretanowa 20cm/Wełna mineralna 30cm Okna: Krispol FEN 85 S – 3szybowe, 6-komorowe. Drzwi: KMT Plus 75 – dodatkowo ocieplone pianką PIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekf 03.03.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Keramzyt – lekkie kruszywo budowlane, wypalane z gliny ilastej w temperaturze ok. 1150 °C. Do produkcji używa się glin pęczniejących. Po wstępnym rozdrobnieniu i uplastycznieniu materiał kieruje się do pieców obrotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 26.10.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ludziska potrzebuję odgrzebać temat. Miałem zostać przy pellecie ale... Domek H+H, ocieplenie ściany 15cm w planach ( może upchnę więcej), strop wełna mogę dać 40 cm, podłoga max 10 cm styro i 6-7 wylewki (mam do dyspozycji 18cm łącznie). Każdy kocioł na pellet jest za duży. Pytanie czy zakładać najmniejszy kocioł na pellet i obserwować koszta grzania + moje odczucia obsługi? Jeżeli nie będę zadowolony, na co muszę zwrócić uwagę żeby taką instalację wodną podłogową podpiąć pod np prąd. Komin już mam, koszta na system kominowy poszły, trudno. W salonie dodatkowo kominek, plany - typowo klimatowy ogień, aczkolwiek swoje ciepło da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.10.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Pompa ciepła. Tylko w podłodze masz mało styro. Edytowane 26 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 27.10.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Jak wyżej, tylko po 1-2 latach dorzuciłbym PV i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 28.10.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ok, więc tak, mam hydraulika (teść) który nie miał nigdy nic wspólnego z PC. Czy instalacja ogrzewania podłogowego, wody użytkowej ma się czymś różnić od takiej podpinanej pod kocioł paliwo stałe? Chodzi mi o detale wskazówki różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ok, więc tak, mam hydraulika (teść) który nie miał nigdy nic wspólnego z PC. Czy instalacja ogrzewania podłogowego, wody użytkowej ma się czymś różnić od takiej podpinanej pod kocioł paliwo stałe? Chodzi mi o detale wskazówki różnice Kazda podłogówka powinna byc uniwersalna czyli nadawac sie do kazdego zródła grzewczego. Uzyskujemy to poprzez obliczenie najmniejszej mozliwej temperatury zasilania i na jej podstawie obliczamy poszczegolne petle. Instalacja wody uzytkowej zarówno zimnej jak i ciepłej nie ma niz wspolnego z podłogówką i wybranym zródłem grzewczym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola27 20.11.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 U nas właśnie tak to wyglądało, tyle że dorzuciliśmy wcześniej. Chyba najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.12.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, Zamierzam w tym roku ruszyć z budową. Ten post to swego rodzaju "cry for help" Założenia są takie - dom parterowy, 100m2, budowany z keramzytu - prefabrykacja. Z założenia chcemy żeby to był dom energooszczędny. Na działce nie ma żadnych mediów - obok na działce stoi słup z prądem i kawałek dalej mam w ziemi rurę z wodą. W domu 3 osoby - 2ka dorosłych plus Córka lat 15cie. Z domu korzystamy tylko rano i wieczorem - rano wiadomo przed szkołą i pracą. Schodzimy się do domu tak od 15ej, ale w zasadzie cała 3ka jest w domu tak od 17 - 17:30. Sama aktywność mniej więcej do 22 - 22:30. W lecie w zasadzie w domu jesteśmy tylko we 2kę - Córki całe wakacje praktycznie nie ma. Mam straszny ból głowy z wyborem ogrzewania domu i CWU przy tym że mam taki ograniczony wybór mediów. Na dzisiaj propozycje jakie dostałem to takie: 1. Ogrzewanie podłogowe - maty (prąd) plus bojler do wody (prąd) 2. Ogrzewanie podłogowe - maty (prąd) plus pompa ciepła powietrze woda (prąd) 3. Ogrzewanie podłogowe wodne plus bojler do wody (prąd) 4. Ogrzewanie podłogowe wodne plus pompa ciepła powietrze woda Miałem również propozycję dorzucenia do punku 1 fotowoltaiki - aby grzać wodę - ale cena zestawu i czas zwrotu inwestycji - nieopłacalny (wyszło ponad 14cie lat) Czy ja jestem w stanie w jakikolwiek sposób wyliczyć co będzie dla mnie najkorzystniejsze ? Pomóżcie proszę bo jestem w mega kropce Z góry dzięki bardzo Witam, Ogrzewanie budynku za pomocą jedynie energii elektrycznej jest jednym z droższych rozwiązań ogrzewania budynku. Proszę zastanowić się nad zastosowaniem powietrznej pompy ciepła, która pozwoli na znaczne oszczędności kosztów ogrzewania. Moderowano Konsultant marki Buderus Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts