adbud92 12.02.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Witam,mieszkam na parterze i posiadam w salonie zejście do piwnicy w której jest sypialnia. Chcę trochę odremontować a konkretnie chodzi mi o ściany. Są one wykonane z płyt regipsowych i są ocieplone najcieńszym styropianem. Na regipsie jest tapeta. Jedna ze ścian jest ścianą nośną i na dole są plamy wilgoci. Chciałbym zerwać stare regipsy dać nowe i pomalować je farbą dekoracyjną. Jak poprawnie ocieplić ścianę i jakich użyć materiałów, żebym w przyszłości nie miał problemów z wilgocią? W pomieszczeniu nie mam okna jest tylko kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Sprawdzone skandynawskie rozwiązanie - najpierw osuszyć ściany z zalegającej wilgoci i zrobić wentylacje w pokoju ! Na ścianach zrób szkielet drewno lub profil , odsunąć należy go 2-3 cm od ściany wypełnić wełną w taki sposób by wełna nie wypadała z tyłu i nie opierała się na ścianie musi być szczelina między wełna a ścianą ( zastosuj sznurek lub taśmy ) . Jeżeli cała piwnica jest poniżej poziomu gruntu to nie trzeba stosować folii paroszczelnej , jeżeli jest powyżej lepiej ją zastosować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adbud92 12.02.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Piwnica jest poniżej gruntu. Jest stare okno ale chcę je zdemontować i zamurować bo i tak światło przez nie nie wpada bo na zewnątrz jest taki schowek z daszkiem żeby nie padał tam deszcz a nowe okno z montażem to dość duży koszt. Jeżeli chodzi o wentylacje to może zamurować okno i wstawić tam kratkę wentylacyjną ?? Podejrzewam że ta jedna ściana na której zbiera się wilgoć to przez to że to ściana nośna ma kontakt z otoczeniem a reszta ścian no działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.02.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 jeżeli pomieszczenia za ściankami działowymi są nie ogrzewane to warto ocieplić wszystkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adbud92 12.02.2017 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 planuje ocieplić wszystkie ściany wełna/styropian folia paroizolacyjna płyta regipsowa szpachla farba dekoracyjna. W pomieszczeniu jest kaloryfer więc jest ciepło problem tylko z wentylacją nie wiem czy wymienic stare okno na nowe i wietrzyć co jakiś czas czy zamurować i wstawić kratkę wentylacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts