art_composites 12.02.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Cześć. W całym domu mam grzejniki żeliwne. Wiele się ostatnio słyszy o tym aby je zostawić, ze względu na to że dłużej utrzymują ciepło. Fakt jest w nim więcej wody i problemem jest chyba tylko to aby szybko przepalić wieczorem podczas chłodów. I pomyślałem że grzejniki oczyszczę (wypiaskuje), przepłuczę itp, a następnie pomaluje. Mój wątek bardziej sprowadza się do rur/instalacji, która wykonana jest z rur stalowych, jako że większość rur idzie w piwnicy, nie ogrzewanej, myślałem aby te rury wymienić na plastiki, które tak nie oddają ciepła/straty są znikome. Piec jest gazowy. W tej chwili grzejniki grzeją, są wszystkie ciepłe/ wszystko działa. Chciałem rury stalowe wymienić na plastiki, tylko jakie wtedy dobrać srednice ? Edytowane 12 Lutego 2017 przez art_composites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.02.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Taniej będzie zaizolować rury otulinami i dalej cieszyć się ciepłem w domu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 13.02.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jakie grube te rury? Piec gazowy a rury jeszcze od starego węglowego o średnicach 1,5 cala gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 13.02.2017 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Zgadza się, piec gazowy a rury stare. Jakie grube te rury? Piec gazowy a rury jeszcze od starego węglowego o średnicach 1,5 cala gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 13.02.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 No to na tym już jest bardzo duża strata, Wystarczyła by na początek rurka miedziana fi. 22, potem zmniejszać, - tak na oko mówie bo nie wiem jaki duzy dom i jak rurki są rozprowadzone, w takiej grubej jak masz teraz to piec długo buksuje zanim to w rurze nagrzeje a co dopiero w grzejniku, do tego nic nie idzie w otulinie/ociepleniu (mam na myśli te rurki) i piec pewnie jakiej starszej generacji. Ja mam u siebie węglowy, i muszę w końcu te grube rury pozmieniać, bo o ile instalacja jest dobrze zrobiona i grawitacyjnie swietnie grzeje to teraz są pompy CO wiec nie ma sensu już takich grubych rur, straszną mam stratę podczas rozpalania zeby to rozruszać po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.02.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 No to na tym już jest bardzo duża strata, Wystarczyła by na początek rurka miedziana fi. 22, potem zmniejszać, - tak na oko mówie bo nie wiem jaki duzy dom i jak rurki są rozprowadzone, w takiej grubej jak masz teraz to piec długo buksuje zanim to w rurze nagrzeje a co dopiero w grzejniku, do tego nic nie idzie w otulinie/ociepleniu (mam na myśli te rurki) i piec pewnie jakiej starszej generacji. Ja mam u siebie węglowy, i muszę w końcu te grube rury pozmieniać, bo o ile instalacja jest dobrze zrobiona i grawitacyjnie swietnie grzeje to teraz są pompy CO wiec nie ma sensu już takich grubych rur, straszną mam stratę podczas rozpalania zeby to rozruszać po prostu. A te straty ciepła na rurociągach masz, bo poprowadzone są na zewnątrz budynku? Pewnie że lepiej zrobić kompleksową modernizację wraz z OZC i projektem na jego podstawie. Ale jeśli stare rurociągi nie są skorodowane, lub zakamienione i można nimi przesyłać ciepłą wodę, to lepiej zaizolować i cieszyć się ciepłem przy niewielkiej inwestycji. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 13.02.2017 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Piec gazowy Vaillant Atmotec Plus, ma już kilka lat, zamiast miedzianych rurek myślałem o PP.Dom powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń to ok 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 13.02.2017 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Na zdjęciu rozmieszczenie grzejników, piec znajduje się w piwnicy, między pokojem 1 a 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 13.02.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jak wszystko masz podpiwniczone to masz super sprawe jeżeli chodzi o wymianę rur w instalacji, kwestia czy w pokojach puścisz wierzchem czy będziesz wkuwał, albo np. podepniesz się na końcu pod stare rury stalowe co masz - tuż pod pokojem i konkretnym grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 13.02.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Puszczę wierzchem tak jak jest w tej chwili.Tylko jakie rury zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Po co chcesz wymieniać rury?Wielkość zładu w instalacji nie ma większego znaczenia dla sprawności układu grzewczego. Po prostu spełnia role buforaIstotne jest ocieplenie rur w zimnej piwnicy. PS. Wrzuć w Google otuliny, jest tego do wyboru i koloru. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 14.02.2017 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Po to żeby że jak rury zmienię na PP, będą znikome straty ciepła, rury PP też mogę wrzucić w otulinę, a i w rurach będzie dużo mniej wody. Poza tym instalacja ma już XX lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.02.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Jakbyś kiedy chciał gaz zamienić na węgiel to PP takie sobie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.02.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Po to żeby że jak rury zmienię na PP, będą znikome straty ciepła, rury PP też mogę wrzucić w otulinę, a i w rurach będzie dużo mniej wody. Poza tym instalacja ma już XX lat. To nie materiał z którego jest rura chroni przed utratą ciepła tylko otulina /warstwa ocieplenia/ Wpływ może mieć średnica, czyli większa powierzchnia oddawania ciepła, ale w sumie różnice są nieistotne w porównaniu do kosztów wymiany instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 14.02.2017 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Gaz na węgiel ? Myślę że raczej nie, już wprowadzają zakazy/To i to można połączyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.02.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 heheh wiem ze to dziwnie brzmi ale wolałem napisac bo moze Ci takie cos chodzilo po glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli wszystko działa, szczelne i nie widać nadmiernej korozji - nie ma sensu wymieniać. Zmiana rur na PP czy jakiekolwiek inne nie da Ci większych oszczędności niż zaizolowanie ich otuliną (które będzie zdecydowanie tańsze), szczególnie jak porównasz koszt nowych rur i robocizny vs potencjalna korzyść w pln (jaka?). Edytowane 14 Lutego 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Po to żeby że jak rury zmienię na PP, będą znikome straty ciepła, rury PP też mogę wrzucić w otulinę, a i w rurach będzie dużo mniej wody. Poza tym instalacja ma już XX lat. Moja ma 39 i jeszcze działa:) Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 15.02.2017 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 W sumie może i macie rację, szczelnie zaizolować otulinami i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 15.02.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 ale to dobrze zaizoluj, bardzo dobrze.kolega pracuje w budowlance to kilka razy mi mowil ze na wylewce widac jak idą rurki pod spodem bo duzo szybciej ona schnie, ale coz sie dziwic jak owa otulina to bardziej oslona jak izolator, ty musisz kupic taka szara - dwumetrowa, ja bym mozei dwie na raz dal, do tego takie spinki sa i fajnie sie wtedy lapie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts