Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domu 140m2

robos2234

Recommended Posts

Dom 140mkw budowany 2 lata temu 20styr na ścianach i podłodze, piana na dachu podłogówka itp.

W ciągu 24h w temperaturze -3st.C potrzebuje na ogrzanie do 23st.C wewnątrz 110kWh ciepła.

Żeby zmagazynować to w buforze potrzebujemy 2000L podgrzane do 80st.C

Oczywiście część z tego można zmagazynować w podłogówce, i część na bieżąco oddać ale to nie zmienia faktu że na taką temperaturę potrzebujemy mnóstwo wody.

A jak będzie zimno np. 15st.C i bufory nic już prawie nie zmagazynują bo grzałka 9kW będzie zapewniać tylko bieżące zużycie + mały zapas.

to klient zapłaci tak:

do wytworzenia np przy -7st.C: 160kWh

ogrzewanie elektryczne 9kW

przez 10h taniego prądu: 90kWh x 30gr = 27zł

przez 7,5h drogiego prądu 70kWh x 70gr = 49zł

Czyli rachunek z dzień średniego mrozu: 76zł

Cały miesiąc: 2280zł

pompą ciepła 9kW:

przez 10h taniego prądu wytworzymy 72kWh z COP 2,5 czyli zużyjemy 28,8kWh = 8,64zł

przez 12h drogiego prądu resztę czyli 88kWh z COP 2,5 czyli zużyjemy 35,2kWjh = 24,6zł

RAZEM: 33zł

Cały miesiąc 990zł

Tylko w taki miesiąc zaoszczędzimy kupując pompę ciepła 1290zł

Do tego przy prądzie trzeba mieć wyższą taryfie energetyczną a to dodatkowe stałe koszty, i instalacja też 500zł nie kosztuje.

Temat buforów z grzalkami wybitnie Tobie nie lezy, nie kompromituj sie takimi obliczeniami, ostatnio ogładałem faktury uzytkownika któremy 3 lata temu montowałem bufor z grzałkami, za ubiegły rok koszt energii elektrycznej za wszystko (co, cwu, gotowanie, rekuperacja, oswietlenie itd) wyniósł 3520 zł, co i cwu 100% II taryfy. pozostałe zuzycie bytowe juz w dwoch taryfach aczkolwiek nie znam proporcji I i II taryfy. Dom w Sosnowcu, 125 m2 powierzchni grzanej, ocieplony dobrze nawet bardzo dobrze, 2 osoby dorosłe 2 dzieci w wieku szkolnym. W jego przypadku okres zwrotu pompy to 12-15 lat pod warunkiem braku drozszych napraw pogwarancyjnych pompy.

• 3 weeks później...
Witam

jakie ogrzewanie do domu 140m2,

mam w drodze gaz ale nie za bardzo chcę grzać gazem,

na paliwo stałe myślę że nie ma co pakować się w nowym budownictwie, więc co ?

dom będzie miał 14cm styro na chudziaku ( 10 pir,pur) dach 25-30cm wełny, sciany 20cm okna 3 3 szybowe z U poniżej 1

Robos2234,

Jeżeli nie chce Pan wykorzystywać gazu ziemnego do ogrzewania, pozostają do wyboru pompy ciepła oraz paliwa stałe. W przypadku pomp ciepła mamy do wyboru dwa rozwiązania - powietrzne i gruntowe. Powietrzne pompy w porównaniu do gruntowych gwarantują znacznie niższe koszty inwestycyjne, lecz sezonowy współczynnik COP jest na niższym poziomie. Dodatkowo podczas niskich temperatur lepiej sprawuje się pompa gruntowa, ponieważ ciepło gruntu jest na podobnym poziomie praktycznie przez cały rok.

W przypadku paliw stałych polecam zastanowić się nad wyborem kotła na pellet. Jest to bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż wykorzystywanie ekogroszku lub węgla.

Marka Buderus posiada wszystkie wyżej wymienione rozwiązania w swojej ofercie.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy