Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstępstwo ppoż a par. 2.2 rozporządzenia o warunkach technicznych

Kace

Recommended Posts

Jako, że jest to mój pierwszy post witam wszystkich użytkowników forum, jednocześnie prosząc o opinie w następującej sprawie. Posiadam działkę budowlaną na której w ostrej granicy stoi budynek. Po drugiej stronie granicy jest użytek leśny (egib) i faktycznie jest tam las, z przeznaczeniem w mpzp pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne. Budynek istniejący chce przebudować, nabudować oraz rozbudować (rozbudowa do środka działki juz poza pasem 4m od granicy). Moje pytanie jest takie, czy mogę starać się o pozwolenie na budowę i wykorzystując paragraf 2.2 rozporządzenia o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie prowadzić sprawę bez potrzeby występowania o odstepstwo o którym mowa w odnośniku art. 9 Prawa budowlanego (odstępstwo od przepisów przeciwpożarowych a konkretnie od wymaganych 12m od lasu) . Mój tok rozumowania jest taki, że uzgadniajac rozwiązanie zamienne zawarte w projekcie budowlanym z komendantem Wojewódzkim Straży pożarnej w zakresie ochrony przeciwpożarowej jestem zgodny z zapisami rozporządzenia i nie ma podstawy, żeby powiat występował o odstępstwo. Szukałem tematu w necie ale nigdzie nie znalazłem informacji jak się ma w/w paragraf i odstępstwo od warunków technicznych.

• 2 weeks później...