Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z Ytonga - problem z wykonawcą-szczeliny,krzywe ściany

Recommended Posts

Witam, proszę o radę w sprawie fachowości ekipy murarskiej. Budujemy dom z ytonga i od początku murarze wciskają nam kit. Kierownik budowy się ich nie czepia, więc już zgłupiałem czy to ja się czepiam czy kierownik jest niedokładny i nie wytyka błędów ekipie. Problemy jakich doświadczamy to:

1. niespoinowanie od razu przerw pionowych pomiędzy bloczkami jeśli były cięte, szpary pomiędzy bloczkami

2. na piętrze podpora-słup z bloczków pod nadproża jest krzywy

3. bloczki są ukruszone

Poniżej przedstawię zdjęcia. Proszę o rade puki jeszcze jest przerwa od murowania, żebym wiedział na czym stoję i czy moje uwagi są zasadne.20170209_105058.jpg20170209_105448.jpg20170209_105754.jpg20170209_110058.jpg20170209_110156.jpg

Wieniec ma za zadanie trzymać ściany.

Jest, dlateko kierownik budowy akceptuje.

Można lepiej, ale to zależy od tego co masz w umowie z firmą.

Ponadto sprawdż dtr samych bloczków bk.

Jeśli producent ma inaczej, wykonawca musi się dostosować.

Ma być zgodnie z zaleceniami producenta bloczka.

Po cięciu warto robić spoinę, ale ewentualny brak spoiny w kilku miejscach też nie spowoduje jakiejś tragedii przyjdzie na to tynk z drugiej izolacja i problem z głowy.

Zależy jak ma być to wykończone może będą zalewać betonem te boki ?

Na ukruszone wiele nie poradzisz też miałem trochę takich po prostu ukruszonych ma palecie, mogą Ci ich nie wkładać ale co to da, zbraknie bloczków a te uszczerbki też się zaklei.

Ogólnie szału nie ma ekipa robi aby ściana stała nie bawi się aby to w trakcie budowy ładnie wyglądało i teoretycznie nie musi ważniejsze jest czy ściana trzyma pion to sprawdź poziomicą jeśli jest dobrze to te małe ubytki znikną pod tynkiem, można murować dokładniej i ładniej, ale rzadko która ekipa się taki bawi.