Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama 4,5 metra a wjazd 20/dwóch aut

Recommended Posts

Wygląda, że jest gdzie zrobić 5m, wiec ja też bym to poszerzył. Różnica w cenie bram juz nie jest duża. Mniejsze zwykle są koniecznością wynikającą z brakującego miejsca.

Przy szerokim 5m garażu chcesz 5m wrota? 4,5 metra spokojnie wystarczy do wjechania dwoma autami . Nie chodzi o samą cenę bramy, ale także napędu i gorszej izolacji termicznej.

Najlepiej by mial wymiary boiska oilkarskiego ;)

Szwrokosc ayt rzadko kiedy przekracza 2 metry chyba ze oba auta to beda ferari badz lambo.

Wjezdzasz do garazu wychodzisz z auta i tyle

W obu bedziesz otwieral na osciez drzwi ?

Zakupy i tak masz w bagażniku wiec otwieranie w obu autach drzwi na osciez nie nastapi

Na ulicy zajmujesz dwa miejsca parkingowe czy jedno ?

Jak jedno i obok stoja auta masz jakis problem z wyjściem ?

Uwazam ze 5 jest wystarczajace by zaparkowac w garazu dwa auta i brama nawet tylkk 4 metrowa wystarczy by spokojnie wjechac i zaparkowax

A 4.5 tym bardziej

Bardziej bym sie skupil na dlugosci garazu bo tego przewaznie brakuje

Dlatego polecam montaż bramy w warstwie ocieplenia.Za free 25 cm dłuższy garaże i zdecydowanie cieplej.

Chętnie poznam sposób w jaki chcesz to zrobić? Bo ja się z takim jeszcze nie spotkałem.

A z tym "cieplej" to też bym nie przesadzał: podkreślam, że "problemem" bram jest ich słaba szczelność na obwodzie niż przenikalność ciepła U

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

ok, znalazłem. To nie zupełnie tak w warstwie ocieplenia (domyśle uważam za to sam styropian) a montaż jest tak jakby na ścianie zewnętrznej. Przy odpowiednim zaplanowaniu może to być możliwe.

Ale dalej podtrzymuje, że brama ma słabą szczelność która praktycznie niweluje teoretyczne zyski wynikające z termicznie lepszego umiejscowienia.

;)

Szczerze to byłem ciekaw szczegółów z tego montażu (czyli mocowanie konsol i prowadnic oraz góra - gdzie jest mocowany wał napędowy).

Nie przesadzam: chciałbym też zobaczyć jak wygląda dolny narożnik w Twojej bramie :)

Najlepiej by mial wymiary boiska oilkarskiego ;)

Szwrokosc ayt rzadko kiedy przekracza 2 metry chyba ze oba auta to beda ferari badz lambo.

Wjezdzasz do garazu wychodzisz z auta i tyle

W obu bedziesz otwieral na osciez drzwi ?

Zakupy i tak masz w bagażniku wiec otwieranie w obu autach drzwi na osciez nie nastapi

Na ulicy zajmujesz dwa miejsca parkingowe czy jedno ?

Jak jedno i obok stoja auta masz jakis problem z wyjściem ?

Uwazam ze 5 jest wystarczajace by zaparkowac w garazu dwa auta i brama nawet tylkk 4 metrowa wystarczy by spokojnie wjechac i zaparkowax

A 4.5 tym bardziej

Bardziej bym sie skupil na dlugosci garazu bo tego przewaznie brakuje

Z opisu widać że nie masz garażu na dwa samochody i nie wiesz jak ważna jest wygoda wjechania i wyjechania z takiego garażu.

Chyba nawet nie masz garażu na jeden samochód.