Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama 4,5 metra a wjazd 20/dwóch aut

Recommended Posts

Nawet nie mam samochodu.

Chlopie.:)

W 4 metrowej bramie dwa samochody obok siebie wjada i jeszcze miedzy nimi luz pozostanie.

Fakt. Znam tez takich co pol godziny Seiczento w brame 3 metrowa wjezdzali i bok przytarli

Opel Astra K Hatchback 5d - szerokość z lusterkami to 2042mm

Dwa samochody to 2 x 2042mm = 4084mm.

Swobodnie wjadą prze bramę szer. 4000mm.

Wyjadą już bez lusterek :D

Komfort daje dopiero minimum 5m brama i 6m garaż. Wjechać to jedno. Ale jeszcze trzeba z samochodu wysiąść nie uszkadzając sąsiedniego pojazdu. Nie każdy ma BMW i5 czy Lambogini Diablo i gdzieś te drzwi muszą się podziać.

Dla przykładu dane techniczne SUVa ze stajni VW:

- Szerokość 1940 mm

- Szerokość z lusterkami bocznymi 2208 mm

- Szerokość przy otwartych drzwiach z przodu 3881 mm

A to oznacza, że drzwi po otwarciu zajmują prawie metr!

Licząc od lusterka pasażera do końca otwartych drzwi kierowcy mamy 134 (lusterko) + 1940 (szerokość samochodu bez lusterek) + 970 (otwarte drzwi z jednej strony) = 3044mm.

Nawet zakładając, że w 5m garażu lusterkiem szurasz po ścianie marnie widzę wysiadanie z samochodu jeżeli obok stoi coś szerszego niż matiz.

Jak miałem coś do zrobienia w samochodzie To wyjeżdżałem z garażu żeby był dostęp z każdej strony przy w pełni otwartych drzwiach

Jeżeli z jakiś względów Garaż jest zaprojektowany na szerokość wewnątrz 5 m to żeby do niego wjechać Powiedzmy sobie szczerze bez filozofowania wystarczy brama 4 m a 4,5 w zupełności aż nadto

Najczęściej popełnia się inny błąd

Garaż jest za płytki i wjazd do garażu za niski i nie chodzi już tu o zdejmowanie anteny od c b

• 3 weeks później...
Jak miałem coś do zrobienia w samochodzie To wyjeżdżałem z garażu żeby był dostęp z każdej strony przy w pełni otwartych drzwiach

Jeżeli z jakiś względów Garaż jest zaprojektowany na szerokość wewnątrz 5 m to żeby do niego wjechać Powiedzmy sobie szczerze bez filozofowania wystarczy brama 4 m a 4,5 w zupełności aż nadto

Najczęściej popełnia się inny błąd

Garaż jest za płytki i wjazd do garażu za niski i nie chodzi już tu o zdejmowanie anteny od c b

Mówimy o garażu na dwa samochody.

Przeciętny samochód ma szer. ok. 2,0 m lub więcej (z lusterkami)

To znaczy że nie możesz wjechać do garażu na wprost bo z samochodu po prawej stronie nie wysiądziesz.

Proste?