Hardy5 13.02.2017 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Chcę osiągnąć efekt gładkiego „wysokiego połysku” nie lakierując pistoletem. Pewnie nie identyczny ale coś w tym stylu: Lub jak osoba na filmie w podanym niżej linku. Użyty materiał płyta meblowa laminowana. Generalnie traktuje to też jako test czy jest to do osiągnięcia bez natrysku czy sprayu. @ Pewien „malarz” zdradził mi pewną metodę na efekt ”lustra” i obecnie ją testuje. - pomalować gruntem do drewna/metalu - przeszlifować papierem 180g - pomalować gruntem do drewna/metalu - przeszlifować papierem 180g - malowanie farbą olejną (supermal) i wałkiem (moltopren), cienka warstwa - przeszlifować papierem 240g - malowanie farbą olejną (supermal) i wałkiem (moltopren), cienka warstwa 2/3 warstwy Użyłem też na próbę między warstwami papieru na mokro 1000g, 2000g, 3000g jest gładka powierzchnia ale matowa. Obecnie zrobiłem to bez gruntowania na płycie laminowanej. Próbowałem malować wałkiem MOLTOPREN I PIANKĄ. W żaden sposób nie jestem w stanie osiągnąć gładkiej powierzchni. Zawsze wychodzi „efekt pomarańczy” i pęcherzyki powietrza lub włoski z wałka(wcześniej go wymyłem oczywiście). I taki przykład akurat z internetu jak to wygląda z drobinami: 1. Jaki podkład i czy musi być? 2. Jakich należy użyć wałków lub farby żeby osiągnąć wysoki gładki połysk? 3. Jakiej innej farby można użyć ponieważ olejna długo schnie i bardzo przyczepiają się do niej drobiny unoszące się w powietrzy? 4. Może jakiś lakier bezbarwny na to nałożyć? Można w ogóle nakładać lakier wałkiem czy tylko natryskowo? @ Znalazłem filmiki gdzie „zalewa” się żywicą epoksydową np.; blaty z drewna. Może w ten sposób można uzyskać taką „powłokę” lustrzane odbicie. 5. Jest to możliwe i realne do zrobienia z białymi frontami z płyty laminowanej? @ Znalazłem też film gdzie osoba maluje farbą, przeciera papierem ściernym a potem poleruje. Próbowałem tego używając wiertarką z filcem polerskim i pasty turbo(zapewne nie odpowiednia użyłem tej z ciekawości na szybko). Efekt podobny jak przed polerowanie, choć drobinki, jakie były widoczne zniknęły. 6. Jakiej pasty polerskiej lub innego specyfiku można użyć do tego? Najważniejsze pytanie: 7. Jak osiągnąć gładką powierzchnie na wysoki połysk nie używając pistoletu, spreju? @ Przy okazji mam do malowania framugi które przeszlifowałem 220g i chce aby pozostały gładkie, farba beckers akrylowa. 8. Może do tego jakiś inny wałek? (na zdjęciach było malowane też piankowym i moltoflokiem) Edytowane 13 Lutego 2017 przez Hardy5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.02.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 W malowaniu na wysoki połysk najistotniejsze jest polerowanie. Efektu lustra nie osiągniesz tylko aplikacją. Po pistolecie też zostaje morka, czyli tzw. skórka pomarańczowa - patrz dowolne nadwozie samochodowe. Pistolet daje tą przewagę że pozwala lakierować mokre na mokre, można nanieść cienkie i równe powłoki, unika się zapylenia włoskami itp. z wałków (oczywiście jeżeli masz odpowiednie pomieszczenie do lakierowania, z wentylacją tzw. odkurzu). Natomiast na koniec dnia, aby uzyskać "lustro" trzeba polerować. Polerowanie polega na zeszlifowaniu odpowiednimi gradacjami papierów ściernych nierówności w lakierze i na końcu nadania połysku pastą i mleczkiem ściernym. Należało by zacząć od papierów kolejno 400-800-1200-1500-1800-2000 i na końcu pasta i mleczko na mokro używając odpowiednich gąbek. Ręcznie droga przez mękę, dlatego inwestycja w szlifierkę mimośrodową z dyskiem 150mm to podstawa + odkurzacz do dociągania kurzu po polerowaniu - inaczej szybko "zapycha" się papier. Papiery i pasty z branży lakierniczej, samochodowej będą ok. Niektóre farby / lakiery nie nadają się do polerowania - wałeczkują i zapychają papier. Tak min. zachowują się wodne farby akrylowe;są strasznie miękkie i szlifując nie ma pyłu tylko takie elastyczne wałeczki. Dlatego dobór chemii też ma znaczenie. Oczywiście dobra chemia jest niedostępna w sklepach wielko-powierzchniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hardy5 14.02.2017 02:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) W malowaniu na wysoki połysk najistotniejsze jest polerowanie. Efektu lustra nie osiągniesz tylko aplikacją. Po pistolecie też zostaje morka, czyli tzw. skórka pomarańczowa - patrz dowolne nadwozie samochodowe. Pistolet daje tą przewagę że pozwala lakierować mokre na mokre, można nanieść cienkie i równe powłoki, unika się zapylenia włoskami itp. z wałków (oczywiście jeżeli masz odpowiednie pomieszczenie do lakierowania, z wentylacją tzw. odkurzu). Natomiast na koniec dnia, aby uzyskać "lustro" trzeba polerować. Polerowanie polega na zeszlifowaniu odpowiednimi gradacjami papierów ściernych nierówności w lakierze i na końcu nadania połysku pastą i mleczkiem ściernym. Należało by zacząć od papierów kolejno 400-800-1200-1500-1800-2000 i na końcu pasta i mleczko na mokro używając odpowiednich gąbek. Ręcznie droga przez mękę, dlatego inwestycja w szlifierkę mimośrodową z dyskiem 150mm to podstawa + odkurzacz do dociągania kurzu po polerowaniu - inaczej szybko "zapycha" się papier. Papiery i pasty z branży lakierniczej, samochodowej będą ok. Niektóre farby / lakiery nie nadają się do polerowania - wałeczkują i zapychają papier. Tak min. zachowują się wodne farby akrylowe;są strasznie miękkie i szlifując nie ma pyłu tylko takie elastyczne wałeczki. Dlatego dobór chemii też ma znaczenie. Oczywiście dobra chemia jest niedostępna w sklepach wielko-powierzchniowych. Dziękuje za rady i wytłumaczenie, wiele mi to wyjaśniło. O takiej kompleksowej odpowiedzi można marzyć na wielu forach dyskusyjnych. Chętnie to wypróbuje i zdam relacje. Czy tak to powinno wyglądać: - przeszlifować papierem 180g - malowanie farbą olejną (supermal) i wałkiem (moltopren), cienka warstwa - przeszlifować papierem 240g - malowanie farbą olejną (supermal) i wałkiem (moltopren), cienka warstwa - Polerowanie papierami 400-800-1200-1500-1800-2000 - Polerowanie pastą - Polerowanie mleczkiem 1. Czy możesz mi podać przykładowe lub najlepiej, jakie polecasz konkretne produkty pasta i mleczko polerskie? (G3 FARACLA pewnie za mocna znalazłem tylko coś jak k2 luster q3 i q5 lub droższe http://allegro.pl/zestaw-3w1-menzerna-pady-farecla-pasta-polerska-i5075656044.html) 2. Jakie konkretnie wybrać rodzaje, które będą mi potrzebne gąbki lub futra? (Najlepiej na rzep lub z uchwytem do wiertaki/wkrętarki) 3. Jakie obroty będą odpowiednie przy polerowaniu? 4. Czy farba olejna może się sprawdzić czy polecałbyś konkretnie jakąś inna farbę/lakier, który można nałożyć nie natryskowo i można polerowania? 5. Czy podkład pod farbę będzie konieczny? 6. A co do papierów ściernych to na razie zrobię to ręcznie(palcami). Od 400g do 2000g wszystko na mokro? 7. Czy wosk w tej sytuacji będzie potrzebny jak w wypadku samochodu? Edytowane 14 Lutego 2017 przez Hardy5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.02.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Kolejność wygląda rozsądnie, natomiast ja nałożył bym jeszcze 3cią warstwę. Oczywiście przetestuj na małym kawałku, nie na gotowym elemencie. W trakcie szlifowania raczej na pewno uda ci się przeszlifować przez farbę, na początku to jest normalne i nie ma co się zniechęcać. Potrzeba do tego sporego wyczucia nabywanego wraz z doświadczeniem. Podziel się wynikami, sam mam puszkę supermal matowego akurat, z myślą o frontach meblowych do pewnej zabudowy. 1 - ja używam Farecla G3 +G10, gąbka farecla biała twarda do pasty G3 i czarna miękka do mleczka G10. Jest OK. Natomiast podobno najlepsze materiały ścierne produkuje 3M i Menzerna. Poszukaj na allegro małych opakowań, tego idą śladowe ilości, myślę że do takich pojedynczych robót po 100ml spokojnie na początek ci wystarczy. Wydaj mi się że są firmy które rozlewają z dużych pojemników do mniejszych. 2 - te dwie gąbki w zasadzie wyczerpują temat. Pojawia się jeszcze gąbka średnia ale nie wiem czy jest potrzebna, ja jej nie mam. One mają gwint dokładnie taki sam jak w szlifierkach kątowych. Oczywiście szlifierka kątowa się nie nadaje bo ma zdecydowanie zbyt wysokie obroty, chyba że masz taką z regulacją obrotów (ostatnio Parkside w Lidlu taka była niedrogo). Ja do niedawna polerowałem wiertarką, ten gwint-adapter pozyskałem z jakiejś zepsutej chińskiej kątówki. Od niedawna mam polerkę kątową - to samo co szlifierka ale ma regulację obrotów i niższe przełożenie. 3 - 2000-3000 RPM 4 - nie mam zdania, polerowałem tylko lakiery, farb narazie nie. Polerowałem lakier poliuretanowy bezbarwny do podłóg firmy harzlack, efekt niezły. Natomiast nic nie zastąpi dedykowanej chemii. ICA, ADLER, Milesi - oczywiście nie do dostania w zwykłym sklepie, tylko w dedykowanych. Wysyłkowo możesz spróbować tutaj : http://www.sklep.wirbialystok.pl/farby-do-frontow-meblowych-c-12_15_262.html Zadzwoń, pogadaj, napewno coś doradzą. Może trzeba będzie dodatkowo rozcieńczyć aby uzyskać lepszą rozlewność i wtedy wałkiem + polerowanie efekt może być niezły. 5 - moim zdaniem tak, szczególnie jak płyta jest laminowana. 6 - przetestuj, jeżeli papier będzie się zapychał to robił bym na mokro. 7 - wosk w samochodzie ma inne zadania, moim zdaniem przy meblach zbędny. Meble w pomieszczeniach żyją w komforcie i nie trzeba ich dopieszczać woskiem. I tutaj jeszcze trochę lektury do poczytania : http://diyaudio.pl/showthread.php/28203-Lakierowanie-pistoletami-elektrycznymi http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts