Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 witam Posiadam pompe ciepla PPC Ecopawer C14, moc 13,5 KW. Powierzchnia domu 220m2, ocieplenie styropian 15 cm, dach styropian 20 cm, podloga styropian 15 cm. Na dole podlogowka, na gorze klimakonwektory ze sterownikami w kazdym pokoju. Pompe uzytkuje pierwszy sezon tak na prawde od listopada. Instalator przedstawil mi bardzo uproszczona instrukcje uzytkowania. Zalecil aby pompa trzymala stala temperature w ciagu dnia, odradzal zmienianie i ustawianie programow. Jestem w tym temacie zielony, chce sprobowac pobawic sie ustawieniami, ale w pierwszej kolejnosci chcialbym zasiegnac Waszej porady odnosnie parametrow jakie uzyskuje i opini czy Waszym zdaniem sa dobre. Temperatura dolnego zrodla na wejsci 2,5 stopnia na wyjsciu 0 stopni. Temperatura pc wyjscie 35,5 stopnia, Temperatura CO 35,4 stopnia.Mam wrazenie ze pompa nie daje sobie rady zeby dogrzac ten dom, ustawiam temperature 22 stopnie i z trudem to osiagam. Dodam ze liczylem rowniez na mniejsze zuzycie pradu, Pompa chodzi dziennie około 8 godzin, a wiec zuzywa dziennie prawie 30 KWH czyli dosyc sporo. Wszystkie nitki przy rozgalezniku mam odkrecone maksymalnie. NIe mam dostepu do bardziej zaawansowanych parametrow, moge ustawic tylko program w ktorym okresle jaka temperature chce miec w jakich godzinach. Bede wdzieczny za wszelkie opinie i wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.02.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przy takiej izolacji i powierzchni 220m2, i takiej pogodzie to 30kWh nie jest złym wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ja tu nie widzę nic niepokojącego... Chałupa ponad 200m ocieplona średnio na jeża , pierwszy sezon grzewczy , wentylacja też pewnie grawitacyjna ... 30kWh na dobę..., Tylko się cieszyć... Dlaczego z trudem 22*...? Przecież urządzenie pracuje tylko osiem godzin na dobę... Problem by był jak doby by brakowało a temperatura nie do osiągnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 W pierwszym sezonie zużycie prądu na ogrzewanie jest zawsze wyższe niż moglibyśmy się spodziewać. Wciąż wygrzewasz budynek, pozbywasz się wilgoci technologicznej, to normalne.Zima również do tego się po trochu przyczynia, od lat takiej nie było . Ogrzewam dom o podobnym do Ciebie metrażu, dzienne zużycie prądu oscyluje na poziomie 22,3 kwh (CO i CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 dzieki za odpowiedzi, chcialem sie upewnic jak to wyglada u innych, znajomi opowiadaja ze mimo wszystko to jest duzo, ale po wpisach tutaj jestem troche spokojniejszy. Wentylacja jest, mam rekurperacje . Co do tej temperatury, zadaje pompie 23-24 stopnie ale nie moge tego uzyskac, max temperatura to pod 22stopnie. Mam jeszcze taki parametr jak krzywa... Ustawiłem wczoraj na poziom 4 (im wyzej tym temperatura na wyjsciu powinna byc wieksza, przynamjnniej tak to rozumiem, ale to od razu skutkuje iloscia przepracowanych godzin. Tylko w nocy pompa pracowala przeszlo 6 godzin. Czy oplaci sie w kolejnym sezonie przejsc na tansza taryfe z energetyka? czy lepiej tego nie ruszac i zostawic jedna temperature w ciagu dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Zmień taryfę na G12w, rachunki będą niższe. Co do ustawień to kolego jasiek na tym się dobrze zna. Coś Ci na pewno podpowie.Edit:Gdzie masz umiejscowiony czujnik w pomieszczeniach? Masz dla porównania termometr pokojowy? Edytowane 13 Lutego 2017 przez Tomaszs131 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 dzieki za odpowiedzi, chcialem sie upewnic jak to wyglada u innych, znajomi opowiadaja ze mimo wszystko to jest duzo, ale po wpisach tutaj jestem troche spokojniejszy. Wentylacja jest, mam rekurperacje . Co do tej temperatury, zadaje pompie 23-24 stopnie ale nie moge tego uzyskac, max temperatura to pod 22stopnie. Mam jeszcze taki parametr jak krzywa... Ustawiłem wczoraj na poziom 4 (im wyzej tym temperatura na wyjsciu powinna byc wieksza, przynamjnniej tak to rozumiem, ale to od razu skutkuje iloscia przepracowanych godzin. Tylko w nocy pompa pracowala przeszlo 6 godzin. Czy oplaci sie w kolejnym sezonie przejsc na tansza taryfe z energetyka? czy lepiej tego nie ruszac i zostawic jedna temperature w ciagu dnia? Z opisu wynika że miałeś za nisko ustawioną krzywą grzewczą... Ustaw na taki poziom aby bez problemu osiągnąć zadaną temperaturę w pomieszczeniach... Nie patrz na temperaturę zasilania pod kątem krzywej grzewczej bo nawet jak ustawisz na max ( bodajże 15...) To i tak nigdy jej nie osiągniesz bo wcześniej zostanie uzyskana wymaganą temperatura dla pomieszczeń...( Np 23*...) Proponuję przejść na taryfę G i odpowiednio ustawić sterowanie ogrzewaniem bo będzie znacznie ekonomiczniej pomimo podobnego zużycia energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 czujnik mam w centralnym miejscu na parterze, pomiedzy kuchnia a salonem wiec wydaje mi sie ze idealnie, porownam jeszcze z termometrem pokojowym. Chetnie skorzystam z porad odnosnie ustawiec, tym bardziej jak mam zmieniac taryfe, wtedy to kompletnie nie bede mial pojecia jak ustawic parametry. Mam ten minus ze podlogowke mam tylko na parterze, na pietrze mam tzw klimakonwektory, które sa wspomagane dodatkowo wentylatorami. Niby dobra opcja, ale temperatura w tych pokojach jest zawsze nizsza i troche halasuja. Dlatego wazne zeby na dole osiagnac temp min 22 stopnie zeby do gory te 21 bylo realne, a poki co mam z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 czujnik mam w centralnym miejscu na parterze, pomiedzy kuchnia a salonem wiec wydaje mi sie ze idealnie, porownam jeszcze z termometrem pokojowym. Chetnie skorzystam z porad odnosnie ustawiec, tym bardziej jak mam zmieniac taryfe, wtedy to kompletnie nie bede mial pojecia jak ustawic parametry. Mam ten minus ze podlogowke mam tylko na parterze, na pietrze mam tzw klimakonwektory, które sa wspomagane dodatkowo wentylatorami. Niby dobra opcja, ale temperatura w tych pokojach jest zawsze nizsza i troche halasuja. Dlatego wazne zeby na dole osiagnac temp min 22 stopnie zeby do gory te 21 bylo realne, a poki co mam z tym problem. Raczej ciężko będzie dogrzać górę która ma dynamiczny układ grzewczy a czujnik temperatury wewnętrznej jest na dole gdzie jest bardzo bezwładny układ grzewczy... Najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku byłby zbiornik buforowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 a co dokladnie daje taki zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 wychodzi na to ze jak podnioslem ta krzywa grzewcza to i temperatura zacznie rosnac, tylko za tym idzie od razu czas pracy pompy, tylko w nocy 6 godzin, podejrzewam ze dojdzie do 12 w ciagu doby co daje juz 42 kwh dziennie a to juz sporo jesli chodzi o zuzycie energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 wychodzi na to ze jak podnioslem ta krzywa grzewcza to i temperatura zacznie rosnac, tylko za tym idzie od razu czas pracy pompy, tylko w nocy 6 godzin, podejrzewam ze dojdzie do 12 w ciagu doby co daje juz 42 kwh dziennie a to juz sporo jesli chodzi o zuzycie energii Ogrzewanie zużyje dokładnie tyle energii ile potrzebuje budynek w danym okresie dla utrzymania zadanej temperatury... Na początku po przedstawieniu termostatu zawsze będzie chwilowe znacznie większe zużycie energii bo trzeba też uwzględnić że musi zmienić się także temperatura wszystkiego co znajduje się wewnątrz strefy izolowanej... Zbiornik buforowy jest rodzajem akumulatora i oddaje energię kiedy źródło grzewcze nie pracuje... Przy takim układzie miałbyś zasilanie klimakonwektorów na piętrze nawet wtedy jak na dole była by osiągnięta zadana temperatura i pompa by nie pracowała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrpoznanpoznan 13.02.2017 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 a jeszcze pytanie: jakie powinny być temperatury na wyjsciu i wejsciu dolnego zrodla? u mnie wychodzi ze oscyluje miedzy 2 a 2,5, to nie jest troche malo? Temperatura dolnego zrodla na wejsci 2,5 stopnia na wyjsciu 0 stopni. Temperatura pc wyjscie 35,5 stopnia, Temperatura CO 35,4 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 13.02.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 a jeszcze pytanie: jakie powinny być temperatury na wyjsciu i wejsciu dolnego zrodla? u mnie wychodzi ze oscyluje miedzy 2 a 2,5, to nie jest troche malo? Temperatura dolnego zrodla na wejsci 2,5 stopnia na wyjsciu 0 stopni. Temperatura pc wyjscie 35,5 stopnia, Temperatura CO 35,4 stopnia. Przy poziomym tej zimy to raczej jest norma ... jak to wygląda przy odwiertach, to Ci za bardzo nie powiem, bo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 W moim przypadku przy odwiertach- delta po ośmiu godzinach grzania jest 3,5 (2,0/-1,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.02.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 1. trzeba było napisać w topiku PPC a nie zakładać nowy2. po co drugi taki sam temat założyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts