quescik1337 13.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Cześć wszystkim, przeczytałem już wszystkie możliwe wątki dotyczące pompy ciepła i kosztów, opłacalności. Ostatnio z żoną przeglądamy wszystkie firmy w okolicy i próbujemy ustalić najbardziej korzystną ofertę. Ponieważ żona mimo wszystko nie jest przekonana, dodatkowo oferty opiewające w kwocie 100k zł, delikatnie mówiąc odstraszają. Jednym z moich argumentów jest fakt, iż składowe tej kwoty to elementy które i tak będą do zrealizowania m.in. ogrzewanie podłogowe, rekuperacja, instalacja wodno-kanalizacyjna. Moje pytanie jest takie jaka różnica cenowa jest między instalacją pompy ciepła a kotła na eko-groszek? Jak prawidłowo i realnie liczyć różnicę w cenie. Dom o wielkość 140 mkw (wliczając garaż i strych), podłogi to około 200 mkw. Chodzi o pompę gruntową z odwiertami pionowymi. dziękuje za pomoc! Edytowane 13 Lutego 2017 przez quescik1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 13.02.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Kotłownia na groszek - pewnie 10-14tyś, nie licząc komina. Pompa... PW - koło 20tyś bez zasobnika. WM nie musisz a możesz, tak samo jak przy groszku. Ja wybierałem miedzy gazem a pompą i pompa wyszla drożej o ok 7tyś, teoretycznie zwróci się za 10-12lat. Ale najwazniejsze że nie mam gazu w domu i nie musiałem użerać się z budową tego przyłącza bo już na wczesnym etapie miałem szopki z gazownią i projektami.Pompa zajmuje mniej niż 1m2 a kocioł na groszek plus składowanie opału i odpadów wymaga conajmniej 5-6m2, do tego musi być w osobnym pomieszczeniu, dodatkowe niepotrzebne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Kotłownia na groszek - pewnie 10-14tyś, nie licząc komina. Pompa... PW - koło 20tyś bez zasobnika. WM nie musisz a możesz, tak samo jak przy groszku. Ja wybierałem miedzy gazem a pompą i pompa wyszla drożej o ok 7tyś, teoretycznie zwróci się za 10-12lat. Ale najwazniejsze że nie mam gazu w domu i nie musiałem użerać się z budową tego przyłącza bo już na wczesnym etapie miałem szopki z gazownią i projektami. Pompa zajmuje mniej niż 1m2 a kocioł na groszek plus składowanie opału i odpadów wymaga conajmniej 5-6m2, do tego musi być w osobnym pomieszczeniu, dodatkowe niepotrzebne koszty. Po pierwsze nigdy się nie zwróci . Ekogroszek jest tańszy w eksploatacji ( i to jest jedyny plus ). Kotłownia węglowa i podłogówka ? To powinien być bufor . Dodatkowe pompy , mieszacz, regulator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Kotłownia na groszek - pewnie 10-14tyś, nie licząc komina. Pompa... PW - koło 20tyś bez zasobnika. WM nie musisz a możesz, tak samo jak przy groszku. Ja wybierałem miedzy gazem a pompą i pompa wyszla drożej o ok 7tyś, teoretycznie zwróci się za 10-12lat. Ale najwazniejsze że nie mam gazu w domu i nie musiałem użerać się z budową tego przyłącza bo już na wczesnym etapie miałem szopki z gazownią i projektami. Pompa zajmuje mniej niż 1m2 a kocioł na groszek plus składowanie opału i odpadów wymaga conajmniej 5-6m2, do tego musi być w osobnym pomieszczeniu, dodatkowe niepotrzebne koszty. autorowi chodzi o gruntówkę z odwiertami nie o P-W a co do meritum miałem oferte na groszkowy - za 16k ze wszystkim (kotłownią) + podłogówka + bufor razem coś około 30k wybrałem PC z odwiertami za 44k, w tym projekt, odwierty, PC z kotłownią i podłogówką... różnica 14k ale jakbym nie uległ radom teścia i nie robił komina - byłoby kolejne 5-6k mniej a jakbym nie robił drugiego? to wyszedłbym na równo mniej więcej Edytowane 14 Lutego 2017 przez okobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 14.02.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Ja miałem alternatywe -gaz, z obliczen wyszło że pompa PW ma szanse sie zwrócić po okolo 12 latach.Węgiel, groszek... dla mnie nie było takiego tematu, rodzice pałą tym syfem i wiem z czym to się je.Nie wiem kto w dzisiejszych czasach decyduje sie na gruntowa pompę... przecież to nie ma żadnego ekonomicznego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.02.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Niestety ale 99% ludzi nie ma możliwości zrobić samodzielnie odwiertów!! Najniższa wycene na gruntówkę miałem własnie 45tyś, 38tys na jakiś totalny badziew noname.Pompe PW mam za 22tyś polecanego producenta w tym bezpłatne przeglądy w okresie gwarancji.Powiedz mi jakim cudem gruntówka miałaby dla mnie jakikolwiek sens?!Gruntowe to obecnie 10% montowanych pomp dla domków jednorodzinnych i odsetek ciągle spada na rzecz powietrznych. Takie są fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 14.02.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Niestety ale 99% ludzi nie ma możliwości zrobić samodzielnie odwiertów!! [/bPrzecież napisałem - Jakbyś zrobił DZ poziome we własnym zakresie Gruntowe to obecnie 10% montowanych pompAto pewnie już Tobie wmówił polecany producent PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.02.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Zrozum że ludzie nie chcą sami robić DZ, czy to poziome czy pionowe.Firma na rynku od 10 lat, kiedys robili tylko gruntowe, teraz jak mi powiedzieli odwierty i koparka pracuje od święta, robią głównie PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 14.02.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Ciekawe , al dużo klientów robi robi we własnym zakresie DZ poziome , to żadna sztuka . Oczywiście może to też zrobić instalator . Ludzi przede wszystkim chcą taniego w inwestycji i taniego w eksploatacji źródła ciepła .Jeśli cena GW I P-W będzie zbliżona to wybór jest oczywisty . Firma na rynku od 10 lat, kiedys robili tylko gruntowe, teraz jak mi powiedzieli odwierty i koparka pracuje od święta, robią głównie PW. Skoro można skroić jelenia na p-w tyle samo o za G-W , to się firmie nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.02.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Skoro można skroić jelenia na p-w tyle samo o za G-W , to się firmie nie dziwię. heh rozmowa z Tobą to jak bicie głową w mur. Poddaje się. Jacyś ci ludzie głupi i dają się naciągać na te pompy PW chociąż mogli by kurde sami sobie DZ robić i mieć pompę gruntową w cenie powietrznej. Co za ludzka głupota!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.02.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Ja miałem alternatywe -gaz, z obliczen wyszło że pompa PW ma szanse sie zwrócić po okolo 12 latach. Węgiel, groszek... dla mnie nie było takiego tematu, rodzice pałą tym syfem i wiem z czym to się je. Nie wiem kto w dzisiejszych czasach decyduje sie na gruntowa pompę... przecież to nie ma żadnego ekonomicznego sensu. może i nie ma, ale autor pytania pisze o gruntówce... więc o gruntówce odpowiadajmy a nie o PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 14.02.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 heh rozmowa z Tobą to jak bicie głową w mur. Poddaje się. Jacyś ci ludzie głupi i dają się naciągać na te pompy PW chociąż mogli by kurde sami sobie DZ robić i mieć pompę gruntową w cenie powietrznej. Co za ludzka głupota!!! A co się tak przyssałeś tego robienia DZ we własnym zakresie , niektóry klienci tak robią , oszczędzają zawsze jakieś tam pieniądze , Przecież napisałem ( fakt że chyba moderator wykasował post ) za ile robię gruntową , razem z DZ masz problem ze zrozumieniem słowa pIsanego cZy może masz na imię ARTURO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Nie wiem kto w dzisiejszych czasach decyduje sie na gruntowa pompę... przecież to nie ma żadnego ekonomicznego sensu. przewrotnie napiszę, że trzeba być piiiiiip zeby napisać coś jak powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Zrozum że ludzie nie chcą sami robić DZ, czy to poziome czy pionowe. Firma na rynku od 10 lat, kiedys robili tylko gruntowe, teraz jak mi powiedzieli odwierty i koparka pracuje od święta, robią głównie PW. zrozum, ze są ludzie, którzy potrafią liczyć i wychodzi im, że jak zrobią DZ poziome we własnym zakresie, to mogą mieć całość taniej niż PW nie wszyscy mają warunki, żeby takie DZ samemu wykonać, jest też sporo takich, którzy boją się palcem kiwnąć podczas budowy. Ale te 10% o których wspomniał Garażowiec, pewnie będzie bliskie rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.02.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ac o to niby za wyczyn zrobić DZ , koparka kopie za 500zł wkładanie rur i zasypanie , to jakaś filozofia ? ale koniec końców sprawność pompy w niskich tmp jest znacznie lepsza , sam chciałem przy okazji kopania dziur pod dreny bioszamba robić DZ mimo że narazie nie planuje pompy ciepła tylko ot tak bo koszt maluuteńki w porównaniu z odwiertami chyba tak 1 do 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 berhold61 - jak widać z postów wyżej, dla niektórych osób, umówienie koparki, zakup rury pe32 lub pe40 i włożenie do wykopu rury, przerasta możliwości niektórych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.02.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 berhold61 - jak widać z postów wyżej, dla niektórych osób, umówienie koparki, zakup rury pe32 lub pe40 i włożenie do wykopu rury, przerasta możliwości niektórych... Dokładnie ale jak mają za dużo $ to wydają , ja jednak wolę swoje pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts