Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie tylko prosze o to

Proszę o informacje czy ktoś widział ten dom w realu lub go buduje :)

Jestem zainteresowany jego kupnem tzn projektu ale mam wątpliwości co do wielkości pokoi na poddaszu :)

link do projektu to:

http://www.domus.wroc.pl/zorza.html

ale również o to :

za wszelkie sugestie lub podpowiedzi będę wdzięczny

naprawdę za opinie na temat tego projektu pozytywne jak negatywne będę bardzo wdzięczny :)

z poważaniem

marys_ka

Qrde fajny i w miarę prosty.

Drobne uwagi

parter:

1) z 5 widać wnętrze łazieneczki jak się otworzy drzwi, niktórzy uważają to za mało estetyczne rozwiazanie,

2) do sypialni 6 może warto dołożyć przestrzeń pod schodami jako garderobę, niby wyrysowane jako działowka więc za dużo stali na takie rozwiązanie by nie poszło,

góra:

te kibelki w łazience mogą dla facetów być na wpół funkcjonalne, a z wanny trzeba będzie wychodzić pewnie przy oknie. Znajdź gdzieś przekroje pionowe.

Pomyślany sprytnie,ale ciasnawy.Jest tu wszystko w wersji mini,to moje odczucie.Na dole sypilania OK,ale jeśli to gabinet to już kiepskie miejsce(drzwi daleko-salon blisko).W przekrojach pionowych zobaczysz,jak w wysokościami na poddaszu,ale moim zdaniem tam jest najgorszy układ,bo jak zrobisz tam dwie sypialnie,to po sąsiedzku,a wiesz że to niezdrowo :wink: A ten skrajny pokoik to będzie dziupla-nie każdy poczuje się w nim dobrze,a nie ma mu skąd "dołożyć". Przy małych okienkach poddasze bedzie kameralne wg jednych-mikre wg innych.Życzę udanego wyboru (dobry początek to podstawa sukcesu)...

• 1 month później...

natknęłam się na ten projekt, bo szukam małego i prostego domku. ten ma wszystko co potrzebuje. domek jest mały..... ale jak się chce mieć tyle pomieszczeń na takiej małej powierzchni to wychodzą właśnie takie pomieszczenia.... Zresztą te pokoje nie są takie małe.

Ja nie jestem zwolenniczką dużych domów, wolę małe i przytulne :)

przynajmniej później w utrzymaniu nie bedzie drogi.

Fajne jest to, że na poddaszu jest strych.. bedzie gdzie pranie wieszać. Z tego co już do tej pory oglądnęłam to w takich małych domkach brakuje "rupieciarni" i strychów a tu to wszystko jest. I jak dla mnie to super że jest spiżarka przy kuchni.

Przy takiej małej powierzchni jest wszystko

:lol:

Balba, potrzeby sa różne, myslisz ekonomicznie.

Wg mnie potrzeba rupieciarni rodzi sie w okolicach garażu,a ten jest za mały,na strych narzędzi ogrodowych czy kosiary nie bedziesz taszczyć (dodatkowy budynek?).

Marsz do kuchni przez salon utrudnia życie - może spiżarka jest tego warta.Idealnie,gdyby była przechodnia,wtedy gubisz tam zakupy :wink:

To co bym przemyślał ze zmian, to eliminacja 2-3 połaciówek przez powiększenie okien bocznych,najlepiej do wielkości balkonu "typowego".

Nie wiem też, czy efektowny kominek na środku jest równie praktyczny, ale na pewno mało bezpieczny.Wg mnie to jeden z felerów projektu.

Poza tym - to jeden z lepszych projektów "kompaktowych" jakie znalazłem, powodzenia !

patrzysz z perspektywy faceta a ja baby:)

przy tej wielkości domku niestety wszystkiego nie zmieścisz. Ja jako kobieta ograniczam swoje pole działana do domu. Niestety przy twoim zapotrzebowaniu na kosiarkę bedziesz musiał wybudować sobie szopeczkę:)

A propo.... do kuchni wchodzę jeszcze z hollu a nie z pokoju, A większe zakupy zastawiałabym w pomieszczeniu gospodarczym jak przyjechałabym z zakupów (tylko zrobiłabym sobie przejście z garażu do tego pomieszczenia)

Kominek na środku nie jest złą sprawą.. chyba przesadziłes z tym niebezpieczenstwem wkoncu dzis juz wszyscy co budują kominek to montują wkłady z szybką czyli zamykane....nooo chyba ze o innym czychajacym w kominku niebezpieczeństwie myslałeś ;)

dla mnie wciaz jest urokliwy chociaż masz racje że brakuje mu pomieszczenia gospodarczego na wszystko ale cóz wychodze z załozenia że w małym domku zawsze czegos będzie brakowało.

Chętnie zobaczę inny domek "mały" i na małą działeczkę, który wszystko ma... noo ideał .

• 3 months później...

no troszkę temat przygasł :)

ale ja mam w końcu po 9 m-cach WZiZ na moją działeczkę i już już bee kupował projekt Zorza oczywiście :)

ale małe zmiany chce wprowadzić do niego tzn.

1. Poszerzenie budynku po 0,5 m od strony garażu i kuchnio jadalni

2. Powiększenie kotłowni + wydzielenie ubikacji jako osobnego pomieszczenia

pozdrawiam

• 2 weeks później...

całkiem ciekawy ten domeczek zgrabny i wszystko ma :)

Ogladałem juz inne projekty tej pracowni i musze powiedziec że stylistycznie odpowiadają mi ..takze cieszę sie ze jest ktos jeszcze kto ma podobny poglad

... wracając do "ZORZY" to wydaje mi sie ze będzie tani w budowie.

Mam pytanie do Marka... czy juz wiesz -mnie wiecej- ile będzie kosztowala Ciebie budowa takiego domku ?? no i jak czy juz kupiłes ??

pozdrawiam

• 3 weeks później...

witam :)

jeszcze nie kupiłem ale to już już w ciągu 2 tygodni kupie projekt

mam warunki na wode i energie

gaz mam 140m od domu ale warunków nie chcą mi dać bo im sie inwestycja nie zwraca :)) no cóż bedę projekt robił z butla i walczył dalej o gaz z sieci :)

co do kosztów budowy to ciężko powiedzieć moje przewidywania (ale to jak wróżenie z fusów ) to około 180-200 tys. na gotowo :)

pozdrawiam

Z moich szacunków tez wyszła podobna cena budowy.. oczywiscie zakładając budowę systemem gospodarczym.. cieszę sie ze nie jestem sam w tych przypuszczeniach :)

Teraz mnie męczy problem garażu ,dzis mi wystarczy jedno stanowisko ale z czasem moze sie okazac ze bedzie potrzebny drugi samochod zwlaszcza mieszkajac poza miastem . i co wtedy ?? nO I glowie się czy powiekszać garaz a to znaczy nowe koszty -juz na wstępie (zmiany w projekciea potem na budowie wbrew pozorom to dodatkowe metry tynkow, posadzek, scian i dachu.. hmm sporo )... a moze jak przyjdzie potrzeba to dobuduje sie wiatę wolnostojącą .. a jak juz wiatę to moze i mały składzik na tyłach na wszelkie rupiecie ogrodowe ..hmm sam juz nie wiem :roll:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Widzę że nabrałeś tempa :)

a czy w temacie zmian do projektu cos sie zmieniło ? i czy z gazem miejski cos wywalczyłeś ?

Jeżeli chodzi o ekipy wykonawcze to niestety nie mam jeszcze doświadczenia, więc nie pomogę... może zadaj pytanie na grupie wrocławskiej...myślę ze tam znajdziesz sporo namiarów.

Życzę powodzenia i szybkiego załatwienia spraw formalnych:)

• 1 year później...

Witam, dopiero odkryłam forum muratora i uważam że to fantastyczna sprawa

Chciałabym na nowo uruchomić temat projektu Zorza z biura Domus.

Ostatnie wypowiedzi na ten temat widzę z poczatku 2005 roku, w zwiazku z tym mam pytanie czy ktoś może jest juz na bardziej zaawansowanym etapie budowy a moze ktoś juz zbudował. Bardzo proszę o jakieś informacje i opinie o projekcie w bardziej zaawansowanym stadium budowy.

Moze jakieś zdjęcia??

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, projekt nie jest zbyt popularny więc nie bardzo jest z kim o nim pogadać.

Ja jestem obecnie na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Projekt Zorza juz kupiłam ale na razie od listopada 2005 czekam na uprawomocnienie się decyzji o warunkach zabudowy. Już mam dość bo strasznie długo to trwa i nie wiem czy bez tego moge coś dalej załatwiać żeby przyspieszyć.

Witam, dopiero odkryłam forum muratora i uważam że to fantastyczna sprawa

Chciałabym na nowo uruchomić temat projektu Zorza z biura Domus.

Ostatnie wypowiedzi na ten temat widzę z poczatku 2005 roku, w zwiazku z tym mam pytanie czy ktoś może jest juz na bardziej zaawansowanym etapie budowy a moze ktoś juz zbudował. Bardzo proszę o jakieś informacje i opinie o projekcie w bardziej zaawansowanym stadium budowy.

Moze jakieś zdjęcia??

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, projekt nie jest zbyt popularny więc nie bardzo jest z kim o nim pogadać.

Ja jestem obecnie na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Projekt Zorza juz kupiłam ale na razie od listopada 2005 czekam na uprawomocnienie się decyzji o warunkach zabudowy. Już mam dość bo strasznie długo to trwa i nie wiem czy bez tego moge coś dalej załatwiać żeby przyspieszyć.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, którzy wybrali ZORZĘ :lol:

Ja buduję ją od zeszłego lata :roll:

Oto moje zmiany w planie:

- częsciowo podpiwniczyłam (palić będę węglem, więc nie było miejsca na kotłownię u góry) pod garażem

- tam gdzie jest pom. gosp. zrobię większą łazienkę na dole

- powiększyłam boczne okna

- okna dachowe tylko w dwóch pokojach

- zmniejszyłam łazienkęna górze, a za nią zrobiłam schowek, do którego wchodzi się od korytarza

- nie ma przejścia z garażu do domu wewnątrz

To chyba tyle :) Cieszę się, że nie sama buduję według tego projektu :lol:

Witaj eweczek

Cieszę się że znalazł się ktoś kto pisze w tym roku (poprzednie odpowiedzi były z ubiegłego roku i obawiałam się że nie uda mi się pociągnąć wątku dalej)

Ja niestety dopiero planuję budowę Zorzy i na razie projekt bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o zmiany to ja powiększam przedsionek żeby zrobić dużą szafę wnękową (kosztem mniejszej spiżarki), robię wykusz między kuchnią i salonem i jeszcze garderobę na górze w holu.

Napisz coś o budowie, czy wychodzą może w trakcie jakieś niezbyt dobrze przemyślane rozwiązania w projekcie czy raczej wszystko jest jak trzeba. A może jakieś zdjęcia z budowy, jeszcze nie widziałam w rzeczywistości tego domu, wygląda na to że projekt nie jest zbyt popularny a dla mnie jest idealny. Czekam na jakieś nowinki z budowy i gorąco pozdrawiam.

I czekamy na kolejnych budujących Zorzę

• 2 weeks później...

czy ktos postawil juz choc stan surowy "zorza" firmy Domus jak sie zapowiada ten budynek lub w nim mieszka. Chcialbym dowiedziec sie ile kosztuje stan surowy, ile trzeba miec na koncie zeby go osiagnac .

moze jakies namiary gdzie mozna zobaczyc ten domek lub jakies zdjecie.

Pozdrawiam i dziekuje. :p