Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj mam ten sam problem. Projekt już kupiłam i też nie udało się do tej pory zobaczyć jak wyglada w rzeczywistości. Jakieś kilka tygodni temu odezwała się jedna osoba, obiecała coś więcej napisać ale na razie cisza :(

Pozdrawiam, może wreszcie ktoś się znajdzie

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poprawiony

http://www.gorzow.mm.pl/~aicha/zorza/zorza.jpg

orginał

http://www.gorzow.mm.pl/~aicha/zorza/zorza_org.jpg

Witam :)

Z chęcią bym zobaczył jakieś fotki z budowy ZORZY

Jestem w trakcie załatwiania pozwoleń  mam nadzieję że już niedługo zacznę budowę.

Po licznych godzinach oglądania projektów i nie przespanych nocach zdecydowaliśmy się na ZORZĘ. Czy to dobry wybór ??? Wyjdzie w praniu.

Dokonaliśmy małej zmiany. Dzięki temu mamy garderobę na dole i dodatkowe pomieszczenie w garażu. Postawiliśmy też ścianę pomiędzy salonem a kuchnia, na poddaszu zlikwidowaliśmy kilka okien i z kotłowni zrobiliśmy wejście do garażu.

Do pracy rodacy …

Witam kolejnego budującego Zorzę

Na razie nikt nie chce zdjęć pokazać, chyba musimy sami zacząć budować :) .

Ciekawe zmiany zrobiłeś w projekcie, przy moim projekcie pracuje teraz architekt (nad zmianami), jak będę miała już naniesione też pokażę. Nie będzie to jednak chyba szybko bo sąsiedzi zrobili nam niespodziankę i odwołali się od naszej decyzji o warunkach zabudowy i kolejny miesiac lub dwa wszystko się przedłuży. Już nawet zrezygnowaliśmy z rozpoczęcia budowy w tym roku.

Pozdrawiam serdecznie

Witam :D

No mam nadzieje że jakoś się uporasz z sąsiadami.

Troszkę kiepsko jak zaczynacie znajomość w taki sposób.

W końcu później będziecie mieszkać koło siebie i co ...

Jak Kargul z Pawlakiem ???

Ja się niechcący wybrałem kiepskiego architekta wolny jest jak żółw.

Mam nadzieję że w czerwcu zacznę

Pozdrawiam

Grzesiek

GG 958867

witam

ja tez kupilem ten projekt jestem na etapie przylaczy ale chcialbym zobaczyc ten dom w zeczywistosci bo mozna najlepiej okreslic w takiej chwili co i jak zrobic oraz zapytac wlascicela jakie mial trudnosci i co on by zmienil budujac go jeszcze raz. moze sie ktos odezwie.

pozdrawiam wszystkich.

witam wszystkich.

po przeanalizowaniu projektu bede chcial podniesc budynek do 8 m w kalenicy co zwiekszy mi powierzchnie na poddaszu a przy okazji nie bede musial dokladac scianki miedzy dachem a podloga(w projekcie sa dwie jedna zewnetrzna a druga wewnetrzna sciana.) zewnetrzna i tak ocieplamy wiec zostaje tylko przykleic karton lub tynk.

rozrysowalem to na komputerze i nie jest zle.

pozdrawiam budujacych i czekam na wiadomosc od kogos kto juz ma cos wiecej niz papiery.

Jestem pod wrażeniem tego projektu, mam zamiar w przyszłości go zakupić i zacząć budowę. Jeżeli ktoś już rozpoczął swoją budowę zorzy to proszę o przesłanie swych uwag, a najlepiej zdjęć z placu budowy. Jestem facetem, ale muszę przyznać, że domek jest fajowy, funkcjonalny i urokliwy. :p

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Z tego co widze to forum padło smiercią naturalną.

Żeby zobaczyć zdjecia z domu to musze go sam zbudować.

U mnie prace sie posuwają.

Więcej zdjęć na http://www.domzorza.prv.pl

http://student.wisz.edu.pl/~gmalyszek/zorza/strona/poszczegulne_dni/2006-10-05/images/2006-10-05%2019-20-51.JPG

http://www.domzorza.prv.pl

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witamw szystkich serdecznie.

Długo zastanawiałem sie nad wyborem projektu ale ze względu na małą działkę zdecydowałem się na Zorzę.

Póki co na razie "biurokracja" związana z zakupem działki, na początku roku mam zamiar kupić projekt i do wiosny załatwić wszelkie pozwolenia.(mam nadzieję że dam radę)

Czytając poprzednie wypowiedzi trochę sie dowiedziałem.

Co do zmian będę chciał podnieść trochę budynek, góra jest niestety za niska (w oryginale)

Po za tym dobrym rozwiązaniem jest garderoba pod schodami (podpatrzona u Grzegorza z forum)

Chciałbym się dowiedzieć od kogośkto już wykończa domek lub już mieszka na co jeszcze zwrócić uwagę?

W "zobaczeniu" domku bardzo pomogły fotki zamieszczone na podanej ponizejj stronce (bardzo fajnie przedstawione prace od "zera" )

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.

Powodzenia w pracach (a raczej szykowaniu sie do zimy i zbieraniu sił na wiosenne prace)

Witam!!!

Ja tylko tak o tej małej górze.

Mam podniesioną poddasze o 29cm i bardzo tego żałuje.

Po pierwsze jak podniosłem poddasze zapomniałem wydłużyć jętki i teraz zamiast na wyskosci 2,7 sa na 3m. Po drugie to ważniejsze te małe pokoje co maja 12 i 9 m2 w projekcie w oryginale po podłodze maja 24 m2 i są naprawdę duże. Przez podniesienie do stracił troszkę na uroku.

Ale decyzja zawsze należy do budującego :)

Pozdrawiam

http://www.domzorza.prv.pl

witam ponownie,

mam jescze jedno, dość istotne dla mnie pytanie. Jak koszt budowy domu ma się do kosztorysu podanego w projekcie (na stronie internetowej DOMUS). Interesuje mnie np. ile kosztował Was stan istniejący(surowy otwarty) i w jakim stopniu korzystaliście z firm budowlanych a w jakim we własnym zakresie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 months później...

Podciągam pytanie Kumaga co do cen :)

Możliwe że też zdecyduję się na ten projekt. Proszę o duuuużo zdjęć jeśli możecie to wklejajcie to naprawdę pomaga.

I mam pytanie odnośnie tego strychu bo nie rozumiem. :oops: Czy on jest jakoś wyżej czy to zwykłe pomieszczenie z którego można zrobić pokój (ja docelowo myślałam o garderobie)

pozdrawiam

Podciągam pytanie Kumaga co do cen

Koszta są czasem duże czasem mniejsze a przy obecnej sytuacji jak napisze że tyle to zanim to odbierzesz zdążą podskoczyć z 2 razy ale nie ma co się załamywać trzeba budowac..

Możliwe że też zdecyduję się na ten projekt. Proszę o duuuużo zdjęć jeśli możecie to wklejajcie to naprawdę pomaga.

to moze na początek polecam http://www.domzorza.prv.pl jak ogladniesz wszystkie i bedzie mało napisz :) ... :lol:

I mam pytanie odnośnie tego strychu bo nie rozumiem. Czy on jest jakoś wyżej czy to zwykłe pomieszczenie z którego można zrobić pokój (ja docelowo myślałam o garderobie)

z tego strychu mozna zrobic spokojnie pokój garderobe co sie komu zamarzy

pozdrawiam

Ja tez pozdrawiam

Oczywiście że widziałam wszystkie zdjęcia z Twojej stronki obowiązkowo :wink: Domek wygląda coraz lepiej :) Właśnie ta stronka mnie tak zachęciła że szukałam wszędzie żeby jeszcze więcej zobaczyć :) Miałam nadzieję zobaczyć już jakiś wykończony i umeblowany domek Zorza żeby zorientowac się jak dużo miejsca bedzie już w trakcie użytkowania ale nic nie mogłam znaleźć... ale co tam... widzę że Ty już jesteś przy końcówce więc jeszcze troszkę poczekam :lol:

acha bardzo mi się podobają przeróbki które wprowadziłeś szczególnie jeśli chodzi o garderobę w pokoiku ma dole. CZy bez wyrównywania tej ściany w pokoju nr 6 też będzie miejsce na zrobienie chociaż maleńkiej garderoby za schodami czy nie będzie miejsca? I jeszcze jedno pytanko (ale Cię zaatakowałam tymi pytaniami :lol: ) Czy u góry wprowadziłeś jakieś zmiany? Ja myślałam o powiększeniu okien bocznych w pomieszczeniach nr 2 i 5 i zlikwidowaniu połaciowych i to samo z drugiej strony powiększyć okna boczne i zllikwidować połaciowe. Boję się tylko czy nie będzie zbyt ciemno?

Dzięki wielkie za pomoc i za to że dzielisz się swoim doświadczeniem :)

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budowniczych domku Zorza :) . Wlasnie zamowilem ten projekt i w poniedzialek go odbieram. Bardzo pomogla mi w podjeciu decyzcji prywatna stronka p. gregaicha, ktoremu dziekuje w oczekiwaniu na kolejne fotki z realizacji budowy domku.

Okazalo sie, ze wcale nie jest tak latwo znalezc projekt domu, ktory by spelnial kryteria moje i zony. Po przegladnieciu setek projektow z kilkudziesieciu biur projektowych, bylismy zalamani, gdyz kazdy projekt mial jakis feler. Dopiero zorza, szczegolnie po uwzglednieniu zmian (wyrownanie tylnej sciany) miala wszystko to co chcielismy, a mianowiceie:

1. powierzchnia uzytkowa domu do 130m2

2. garaz w bryle domu

3. mozliwosc wygospodarowania pomieszczenia gospodarczego za garazem (niekoniecznie oddzielonoego)

4. osobny pokoj na dole

5. schody nie z salonu

6. prosta konstrukcja (dach dwuspadowy)

Obecnie jestesmy na etapie zalatwiania papierow i zastanawiamy sie nad zmianami w projekcie.

Mam wielka prosbe do osob, ktore buduja ten dom i bylyby tak uprzejme, aby umozliwic ogladniecie budynku, o podanie namiarow (miejscowosc i nr telefonu). Moze byc na priv.

Pozdrawiam!

Rafal Sulek