Pawel.30 14.02.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Witam Mam kilka pytań w sprawie budowy kominów, potrzebuje dwóch dymowych kominów systemowych, jeden do pieca na paliwo stałe w kotłowni oraz drugi do kominka w salonie. Wysokość kominów około 8 metrów, kominy według projektu (na zdjęciu) każdy z jedną wentylacją. Pierwsze pytanie co do sposobu ustawienie dwóch kominów względem siebie (na planie na zdjęciu zaznaczyłem czerwoną strzałką) czy jest jakaś różnica jak kominy względem siebie będą ustawione? Jeśli tak to jakie jest najlepsze ustawienie w tym przypadku? Drugie pytanie to w jaki sposób w tym wypadku podłączyć się do czopucha? Tak jak zaznaczyłem na zielono? Czy nie jest to za duża odległość pieca/kominka od komina? I czy nie będzie problemem przejście przez ścianę oraz kolanko na podłączeniu do czopucha? Czy w tym wypadku czopuch powinien być pod kątem 45 stopni czy zwykły prosty 90 stopni? Jaki jest optymalny przekrój dla tych kominów (w przypadku pieca na paliwo stałe oraz kominka) czy fi 200 będzie odpowiedni? Jaki system wybrać? Co myślicie o systemie kominowym "UNIWERSAL" firmy Pekabet? Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2017 przez Pawel.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts