Kominki Piotr Batura 12.03.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Weź murarza i niech wymuruje szacht z pustaków (ustalimy jak). Jeśli nie ma dupościsku terminowego ( i nie budujesz pod Przemyślem... ) , może znajdę czas by podjechać i wykonać resztę. Rury stalowe do komina, przejście przez ścianę drewnianą, sprzedaż i montaż piecyka...Obie firmy z którymi gadałeś dla mnie trochę nie teges. Komin z czarnej rury to dyskwalifikacja, a ceramiczny nie do wszystkich urządzeń, no i na pewno nie ten najtańszy....Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać cały komin dwuścienny stalowy. Zamawiamy specjalne przejście dachowe i całość robi jeden wykonawca...Nie będzie tanio, bo muszę z ludkami dojechać i wrócić, ale to pojęcie relatywne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.03.2017 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Dlaczego systemowy będzie gorszy? Teoretycznie powinien być lepszy, ceramika, wełna, pustak, wygląda to dobrze, ale ja się nie znam, dlatego tu pytam Zakładam, że piecyk będzie używany okazjonalnie lub awaryjnie, nie mam zamiaru palić w nim non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Dlaczego systemowy będzie gorszy? Teoretycznie powinien być lepszy, ceramika, wełna, pustak, wygląda to dobrze, ale ja się nie znam, dlatego tu pytam Zakładam, że piecyk będzie używany okazjonalnie lub awaryjnie, nie mam zamiaru palić w nim non-stop.Tym gorzej dla komina z wkładem ceramicznym...Nie lubi rozgrzewania. Szczególnie szybkiego....Producenci tańszych systemów, maja fajne zapisy w instrukcjach: 50 o C przyrostu temperatury na godzinę przy zimnym starcie! Niektórzy stosują rury szamotowe markowej produkcji (niemieckie, czeskie). Mój piecokominek po 15 minutach osiąga czasem ponad 900...Przy 400 skorupki komina systemowego pękają z hukiem....Gwarancja to fikcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaT 08.04.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Witam . Niedawno kupiłam domek z drewnianym wykończeniem podłogi sufity ,chciałabym podłączyć piec typu kominek do istniejącego już komina jednak jest on w takim miejscu że jest to dość skomplikowane i podejrzewam że nie jest przystosowany do tego typu podłączenia nie ma otworu na dole do czyszczenia . Czy dało by radę go przerobić czy muszę stawiać nowy w bardziej dogodnym miejscu jednak to przejście przez drewniany strop i piętro trochę mnie niepokoi czy to bezpieczne . Będziemy wymieniać dach więc chciałabym od razu zająć się tym kominem . Może ktoś coś wie lub ma namiar na dobrego fachowca z okolic Tomaszowa Maz. lub Opoczna . Komin znajduje się za lodówką tak dla ułatwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.04.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Możesz przecież dorobić wyczystkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts