Adam626 14.02.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Jako rozpałkę używam od dłuższego czasu płyn pod nazwą "rozpałka do kominka" za około 5zl 0,5l.Przez 2 lata spaliłem tego około 2 litry.. Polewałem drewienka i tak rozpalałem. Szło sporo tej rozpałki, ogień był szybki i "słomiany", nie zawsze się rozpaliło za pierwszym razem, czasami musiałem dolewać. Wadą było to że jak ogień buchnął, to czasem można było stracić brwi Ostatnio zaopatrzyłem się w kostki nasączane takie do wyłamywania samodzielnegohttp://9.allegroimg.com/s400/01c0a2/7bd065f64ad38e240e904ffa2c99Nie paliły się jakoś super, ale gdy nasączyłem je ww rozpałką okazało się że palą się mocno i długo i praktycznie 100% skuteczności w rozpalaniu. Natomiast gdy skończyła mi się rozpałka w płynie zobaczyłem co jest napisane na opakowaniu i "niskowrząca frakcja naftowa obrabiana wodorem"Skoro coś z naftą, to postanowiłem użyć oleju napędowego z samochodu. I okazuje się że to działa tak samo jak podpałka. Zatem jak wam się skończy podpałka i jesteście w kryzysie podpałkowym to możecie iść do traktora, spuścić trochę oleju napędowego i można rozpalać tak samo jak podpałką W/g etykiety orlenu rozumiem że "Benzyna lekka obrabiana wodorem (ropa naftowa); Niskowrząca frakcja naftowa obrabiana wodorem" czyli to co jest rozpałką to jest ropa naftowa po obróbce aby nie śmierdziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 14.02.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Do pieca w kotłowni to może przejdzie pomysł jako poratowanie się w czarnej godzinie,ale zapach ropy w salonie to raczej słaby pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.02.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Ale zapach rozpalki fabrycznej tez jest slaby jakby sie wylal na podloge ale przy podpalaniu kominka tego nie czuc. Wiadomo trzeba pezelac do butelki po rozpalce a nie z kanistra lac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 14.02.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Z pełnym powodzeniem stosuję rozpałkę :szczapki sosnowe lub świerkowe i ok 10cm kwadratowych kory brzozy. Dla bajeru na przyszly rok nabędę drogą kupna rozpałkę "ekologiczną" długie poskręcane wiórki nasączane parafiną-długo sie palą i ponoć są ok. Sztuka rozpałki wychodzi ok 20groszy . Smrodne rozpałki można łatwo zastąpić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Adam - jesteś przecież "ekologiczny" - zastosuj lepiej coś takiego: http://allegro.pl/elektryczna-zapalarka-do-grilla-clatronic-ega-3404-i6717079992.html rozpalanie bezzapachowe i bezobsługowe Edytowane 14 Lutego 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.02.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Adam - jesteś przecież "ekologiczny" - zastosuj lepiej coś takiego: [ATTACH=CONFIG]381598[/ATTACH] http://allegro.pl/elektryczna-zapalarka-do-grilla-clatronic-ega-3404-i6717079992.html rozpalanie bezzapachowe i bezobsługowe Jak Ty tym ustrojstwem rozpalisz w kominku, to ja jestem łódź podwodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.02.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Panowie o czym Wy tu debatujecie????Rozpalam w kominku paliwkiem do grila w kostkach i wszystko jest jak należy, do czego potrzebna jest Wam benzyna czy ON??Chcecie chatę spalić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Panowie o czym Wy tu debatujecie???? Rozpalam w kominku paliwkiem do grila w kostkach i wszystko jest jak należy, do czego potrzebna jest Wam benzyna czy ON?? Chcecie chatę spalić???? To prawda - tak na poważnie, to rozpałki w płynie lepiej w domu nie stosować. Ja też radzę sobie kartonikiem i cienkim drewienkiem, choć nie wiem, jak jest przy brykietach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Jak Ty tym ustrojstwem rozpalisz w kominku, to ja jestem łódź podwodna. Brykiet, którego używa Adam, pewnie się zapali (zgodnie z opisem sprzedawcy). Drewno oczywiście nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.02.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Chcecie chatę spalić???? chcemy spalić opał w kominku a trzeba go podpalić. Podpalenie brykietu wcale nie jest takie łatwe... Jakiego paliwka używasz Tomaszu? Zdjęcia wrzucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.02.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 O ile temat kiedyś by mi się wydawał cokolwiek dziwny to obecnie już nie. Zawsze wkurzało mnie rozpalanie. I w końcu to obeszłemu kominkiem hybrydowym. Nie wiem jeszcze ile wytrzyma zapalarka elektryczna ale skoro jest wykorzystywana w piecach to powinna trochę pochodzić. Wiec IMO najskuteczniejszym sposobem rozpalania kominka jest podejście do panelu sterowania i przyciśnięcie przycisku ON :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.02.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Panowie o czym Wy tu debatujecie???? Rozpalam w kominku paliwkiem do grila w kostkach i wszystko jest jak należy, do czego potrzebna jest Wam benzyna czy ON?? Chcecie chatę spalić???? Plynna podpalka do grilla też jest ok. Ale benzyna to już raczej przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Doczytaj mój post uważnie. Gdzie ja tam napisałem o podpałce w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.02.2017 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Z benzyna to jeden z forumowiczow trollowal. Na szczescie moderacja wykasowala post gdyz jesli ktos zastosowal by benzyne moglby naeazic dom i rodzine na powazne niebezpieczenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 15.02.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja stosuje od długiego czasu podpałkę jak na rysunku, moim zdaniem bardzo skuteczna. Kosztuje w lokalnym markecie 5zł, wystarcza na 32 rozpalenia, co daje 16gr za jedno rozpalenie. Oczywiście, nie podpalam nią od razu dużych szczap, tylko kładę 2-3 drobne kawałki sosnowego drewna (deski po-budowlane pociąłem na drobne szczapki o wymiarach 2cm x 2cm x 15cm, teraz mam na kilka lat podpałki:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.02.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Doczytaj mój post uważnie. Gdzie ja tam napisałem o podpałce w płynie? Ty napisałeś ze używasz w kostce, a ja dodałem że w plynie też jest ok, używają jej np. moi rodzice Dokładnie takiej: Edytowane 15 Lutego 2017 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja kupiłem w Juli w kostkach, podobna do grillowej. I działa bardzo dobrze. I co najważniejsze, jest bezzapachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.02.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Z benzyna to jeden z forumowiczow trollowal. Na szczescie moderacja wykasowala post gdyz jesli ktos zastosowal by benzyne moglby naeazic dom i rodzine na powazne niebezpieczenstwo Nikt nie trollował, jedynie napisałem głupią odpowiedź do głupiego tematu. A Ty rozpalasz ON? No to jesteś debeściak. Pogratulować. Może trotyl, też się pali i przy podpalaniu nie wybucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.02.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Podpałka w płynie? Olej napędowy? Albo nie umiecie palić albo jaja sobie robicie. Jak podpałka to tylko to + 4 lub małych drewienek. Rozpalicie brykiet, drewno, węgiel lub dom nielubianego sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Nikt nie trollował, jedynie napisałem głupią odpowiedź do głupiego tematu. A Ty rozpalasz ON? No to jesteś debeściak. Pogratulować. Może trotyl, też się pali i przy podpalaniu nie wybucha. Witam i jak się masz..Wiedziałem ,że jak smog w ich umysłach wreszcie zniknie to do czegoś będą musieli się znowu czepić bo i dlaczego by nie.Adaś-ku to już nie wie jak się bronic przed swoją życiową wpadką w zakupie kominka i z nieumiejętnościami palenia w nim z związanymi ...........................................................Choć go nie trawie .coulignona ,w rzeczy samej ale używam np. teraz takiej i tylko takiej jak przedstawia w/w .coulignon................... rozpałki do mojego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts