Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olej napędowy/ ropa naftowa w kominku (rozpalanie)

Adam626

Recommended Posts

Jako rozpałkę używam od dłuższego czasu płyn pod nazwą "rozpałka do kominka" za około 5zl 0,5l.

Przez 2 lata spaliłem tego około 2 litry.. Polewałem drewienka i tak rozpalałem. Szło sporo tej rozpałki, ogień był szybki i "słomiany", nie zawsze się rozpaliło za pierwszym razem, czasami musiałem dolewać. Wadą było to że jak ogień buchnął, to czasem można było stracić brwi

Ostatnio zaopatrzyłem się w kostki nasączane takie do wyłamywania samodzielnego

http://9.allegroimg.com/s400/01c0a2/7bd065f64ad38e240e904ffa2c99

Nie paliły się jakoś super, ale gdy nasączyłem je ww rozpałką okazało się że palą się mocno i długo i praktycznie 100% skuteczności w rozpalaniu.

Natomiast gdy skończyła mi się rozpałka w płynie zobaczyłem co jest napisane na opakowaniu i "niskowrząca frakcja naftowa obrabiana wodorem"

Skoro coś z naftą, to postanowiłem użyć oleju napędowego z samochodu. I okazuje się że to działa tak samo jak podpałka.

Zatem jak wam się skończy podpałka i jesteście w kryzysie podpałkowym to możecie iść do traktora, spuścić trochę oleju napędowego i można rozpalać tak samo jak podpałką

W/g etykiety orlenu rozumiem że "Benzyna lekka obrabiana wodorem (ropa nafto

wa); Niskowrząca frakcja naftowa obrabiana wodorem" czyli to co jest rozpałką to jest ropa naftowa po obróbce aby nie śmierdziała

Z pełnym powodzeniem stosuję rozpałkę :szczapki sosnowe lub świerkowe i ok 10cm kwadratowych kory brzozy. Dla bajeru na przyszly rok nabędę drogą kupna rozpałkę "ekologiczną" długie poskręcane wiórki nasączane parafiną-długo sie palą i ponoć są ok. Sztuka rozpałki wychodzi ok 20groszy . Smrodne rozpałki można łatwo zastąpić .

Adam - jesteś przecież "ekologiczny" - zastosuj lepiej coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]381598[/ATTACH]

http://allegro.pl/elektryczna-zapalarka-do-grilla-clatronic-ega-3404-i6717079992.html

rozpalanie bezzapachowe i bezobsługowe :)

Jak Ty tym ustrojstwem rozpalisz w kominku, to ja jestem łódź podwodna.

Panowie o czym Wy tu debatujecie????

Rozpalam w kominku paliwkiem do grila w kostkach i wszystko jest jak należy, do czego potrzebna jest Wam benzyna czy ON??

Chcecie chatę spalić????

To prawda - tak na poważnie, to rozpałki w płynie lepiej w domu nie stosować. Ja też radzę sobie kartonikiem i cienkim drewienkiem, choć nie wiem, jak jest przy brykietach

O ile temat kiedyś by mi się wydawał cokolwiek dziwny to obecnie już nie. Zawsze wkurzało mnie rozpalanie. I w końcu to obeszłemu kominkiem hybrydowym. Nie wiem jeszcze ile wytrzyma zapalarka elektryczna ale skoro jest wykorzystywana w piecach to powinna trochę pochodzić.

Wiec IMO najskuteczniejszym sposobem rozpalania kominka jest podejście do panelu sterowania i przyciśnięcie przycisku ON :lol2::lol2::lol2:

Ja stosuje od długiego czasu podpałkę jak na rysunku, moim zdaniem bardzo skuteczna.

Kosztuje w lokalnym markecie 5zł, wystarcza na 32 rozpalenia, co daje 16gr za jedno rozpalenie.

Oczywiście, nie podpalam nią od razu dużych szczap, tylko kładę 2-3 drobne kawałki sosnowego drewna (deski po-budowlane pociąłem na drobne szczapki o wymiarach 2cm x 2cm x 15cm, teraz mam na kilka lat podpałki:-))

podpałka.jpg

Z benzyna to jeden z forumowiczow trollowal. Na szczescie moderacja wykasowala post gdyz jesli ktos zastosowal by benzyne moglby naeazic dom i rodzine na powazne niebezpieczenstwo

Nikt nie trollował, jedynie napisałem głupią odpowiedź do głupiego tematu. A Ty rozpalasz ON? No to jesteś debeściak. Pogratulować. Może trotyl, też się pali i przy podpalaniu nie wybucha.

Nikt nie trollował, jedynie napisałem głupią odpowiedź do głupiego tematu. A Ty rozpalasz ON? No to jesteś debeściak. Pogratulować. Może trotyl, też się pali i przy podpalaniu nie wybucha.

Witam i jak się masz.:yes:.Wiedziałem ,że jak smog w ich umysłach wreszcie zniknie to do czegoś będą musieli się znowu czepić bo i dlaczego by nie.Adaś-ku to już nie wie jak się bronic przed swoją życiową wpadką w zakupie kominka i z nieumiejętnościami palenia w nim z związanymi ...........................................................Choć go nie trawie .coulignona ,w rzeczy samej ale używam np. teraz takiej i tylko takiej jak przedstawia w/w .coulignon...................:yes::D rozpałki do mojego wkładu.