Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olej napędowy/ ropa naftowa w kominku (rozpalanie)

Adam626

Recommended Posts

Podpisuję się pod powyższym (wpisem kolegi Coulignon) .

Do jeszcze powyższejszego dodam, że nitrogliceryna podpalona też nie wybucha.

Trzeba zakupić drewno podpałkowe w markecie. Nie jest najczęściej suche, a więc dosuszyć i jeszcze wcześniej drobniej pociupać.

Brykiety generalnie rozpalają się ciężko. Nawet już rozpalone potrafią zgasnąć, kopcąc przy tym niemiłosiernie.

Więc na wierzch zawsze bardzo suche drobne drewno, czyli podpałkę stricte.

Dobrze wysuszone odpala się jedną zapałką.

Najlepiej unikać trzeba papieru - daje dużo lotnego popiołu w postaci płatków oklejających wszystko.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wojtek_796

Witam i jak się masz.:yes:.Wiedziałem ,że jak smog w ich umysłach wreszcie zniknie to do czegoś będą musieli się znowu czepić bo i dlaczego by nie.Adaś-ku to już nie wie jak się bronic przed swoją życiową wpadką w zakupie kominka i z nieumiejętnościami palenia w nim z związanymi ...........................................................Choć go nie trawie .coulignona ,w rzeczy samej ale używam np. teraz takiej i tylko takiej jak przedstawia w/w .coulignon...................:yes::D rozpałki do mojego wkładu.

Siema. Ja używam podpałki w kostkach z casto, nazywa się Dancoal, 72 kostki za niecałe 7 zyla. Na rozpalenie wystarcza jedna plus suche drewienka. A tematy smogowo - kominkowe jak przewidziałem, umarły śmiercią naturalną. Twórca zapędził się w kozi róg.

Podpisuję się pod powyższym (wpisem kolegi Coulignon) .

Do jeszcze powyższejszego dodam, że nitrogliceryna podpalona też nie wybucha.

Trzeba zakupić drewno podpałkowe w markecie. Nie jest najczęściej suche, a więc dosuszyć i jeszcze wcześniej drobniej pociupać.

Brykiety generalnie rozpalają się ciężko. Nawet już rozpalone potrafią zgasnąć, kopcąc przy tym niemiłosiernie.

Więc na wierzch zawsze bardzo suche drobne drewno, czyli podpałkę stricte.

Dobrze wysuszone odpala się jedną zapałką.

Najlepiej unikać trzeba papieru - daje dużo lotnego popiołu w postaci płatków oklejających wszystko.

Pozdrawiam

Z jednym "ale". Nitrogliceryna jest bardzo wrażliwa na bodźce mechaniczne tak, że zanim się ją gdzieś doniesie ona pewnie da znać o sobie.

Ja też nie rozumiem tego pomysłu z podpałkami.

Przyspieszają rozpalanie. Oczywiście jako sztuka dla sztuki można się bawić w ciupanie patyczków na drzazgi.

Ja tam wolę wykorzystać rozpałkę, i rozłożyć palenisko i podpalić w kilka minut zamiast robić z tego ceremonię i czekać długo na rozpalenie.

Poza tym jeśli rozpalasz w kominku od dołu to jest dużo łatwiej niż rozpalanie od góry. Tyle ze od dołu nie powinno się rozpalać...

Przyspieszają rozpalanie. Oczywiście jako sztuka dla sztuki można się bawić w ciupanie patyczków na drzazgi.

Ja tam wolę wykorzystać rozpałkę, i rozłożyć palenisko i podpalić w kilka minut zamiast robić z tego ceremonię i czekać długo na rozpalenie.

Poza tym jeśli rozpalasz w kominku od dołu to jest dużo łatwiej niż rozpalanie od góry. Tyle ze od dołu nie powinno się rozpalać...

Po co więc zakładałeś ten wątek jak jesteś w nim anty EKO , a w drugim subtelnie ekologiczny ???