Wojtek_796 15.02.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Podpisuję się pod powyższym (wpisem kolegi Coulignon) .Do jeszcze powyższejszego dodam, że nitrogliceryna podpalona też nie wybucha. Trzeba zakupić drewno podpałkowe w markecie. Nie jest najczęściej suche, a więc dosuszyć i jeszcze wcześniej drobniej pociupać.Brykiety generalnie rozpalają się ciężko. Nawet już rozpalone potrafią zgasnąć, kopcąc przy tym niemiłosiernie.Więc na wierzch zawsze bardzo suche drobne drewno, czyli podpałkę stricte.Dobrze wysuszone odpala się jedną zapałką.Najlepiej unikać trzeba papieru - daje dużo lotnego popiołu w postaci płatków oklejających wszystko. Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2017 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.02.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam i jak się masz..Wiedziałem ,że jak smog w ich umysłach wreszcie zniknie to do czegoś będą musieli się znowu czepić bo i dlaczego by nie.Adaś-ku to już nie wie jak się bronic przed swoją życiową wpadką w zakupie kominka i z nieumiejętnościami palenia w nim z związanymi ...........................................................Choć go nie trawie .coulignona ,w rzeczy samej ale używam np. teraz takiej i tylko takiej jak przedstawia w/w .coulignon................... rozpałki do mojego wkładu. Siema. Ja używam podpałki w kostkach z casto, nazywa się Dancoal, 72 kostki za niecałe 7 zyla. Na rozpalenie wystarcza jedna plus suche drewienka. A tematy smogowo - kominkowe jak przewidziałem, umarły śmiercią naturalną. Twórca zapędził się w kozi róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.02.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Podpisuję się pod powyższym (wpisem kolegi Coulignon) . Do jeszcze powyższejszego dodam, że nitrogliceryna podpalona też nie wybucha. Trzeba zakupić drewno podpałkowe w markecie. Nie jest najczęściej suche, a więc dosuszyć i jeszcze wcześniej drobniej pociupać. Brykiety generalnie rozpalają się ciężko. Nawet już rozpalone potrafią zgasnąć, kopcąc przy tym niemiłosiernie. Więc na wierzch zawsze bardzo suche drobne drewno, czyli podpałkę stricte. Dobrze wysuszone odpala się jedną zapałką. Najlepiej unikać trzeba papieru - daje dużo lotnego popiołu w postaci płatków oklejających wszystko. Pozdrawiam Z jednym "ale". Nitrogliceryna jest bardzo wrażliwa na bodźce mechaniczne tak, że zanim się ją gdzieś doniesie ona pewnie da znać o sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ostatnie zacząłem stosować coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A co tym wysadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Dowcipniś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) A co tym wysadzasz? Myślę ,że odpowiedź na to pytanie powinna być jedna.Wysadzarkę.:D:D Edytowane 15 Lutego 2017 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.02.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Podpałka w płynie? A dlaczego nie? Pytam serio, wszak człowiek sie uczy całe życie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.02.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 bo śmierdzi. Bo wlana do małego pomieszczenia jakim jest kominek może fuknąć i nieco go uszkodzić. Bo w kominku wyłożonym szamotem może ten szamot zabrudzić na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.02.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja też nie rozumiem tego pomysłu z podpałkami. No ale może stary już jestem i nie nadążam. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.02.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Najlepiej nie wygaszać, od żaru rozdmuchanego palić....A jak zgaśnie mam szyszki ze swojego lasu...16 groszy zaoszczędzone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.02.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja też nie rozumiem tego pomysłu z podpałkami. Przyspieszają rozpalanie. Oczywiście jako sztuka dla sztuki można się bawić w ciupanie patyczków na drzazgi. Ja tam wolę wykorzystać rozpałkę, i rozłożyć palenisko i podpalić w kilka minut zamiast robić z tego ceremonię i czekać długo na rozpalenie. Poza tym jeśli rozpalasz w kominku od dołu to jest dużo łatwiej niż rozpalanie od góry. Tyle ze od dołu nie powinno się rozpalać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Przyspieszają rozpalanie. Oczywiście jako sztuka dla sztuki można się bawić w ciupanie patyczków na drzazgi. Ja tam wolę wykorzystać rozpałkę, i rozłożyć palenisko i podpalić w kilka minut zamiast robić z tego ceremonię i czekać długo na rozpalenie. Poza tym jeśli rozpalasz w kominku od dołu to jest dużo łatwiej niż rozpalanie od góry. Tyle ze od dołu nie powinno się rozpalać... Po co więc zakładałeś ten wątek jak jesteś w nim anty EKO , a w drugim subtelnie ekologiczny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Który producent wkładów kominkowych pozwala na stosowanie podpałek w płynie lub nasączanych łatwopalnymi substancjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.02.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Z niecierpliwością czekam na wątek Dłubanie w nosie - konieczność, czy przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.02.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Też jestem tego ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts