danio85 14.02.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Witam Wszystkich Mam nastepujący problem. Dwa lata temu zgłosiłem budowę dwóch wiat w narożnikach działki. Budowe według przepisów rozpocząłem, obecnie na ukończeniu jest druga wiata. Zaistniała potrzeba połączenia wiat. Wiaty oddalone są od siebie o 8m Powierzchnia wiat to po 25 m2 szerokość działki 16.5 m i powierzchnia 501m2 Jak prawnie to zrealizować. Przekształcić wiaty na budynki gospodarcze i połączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 14.02.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 czyli chcesz mieć wiatę na 100 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danio85 15.02.2017 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Dokładnie na 90 M2 a najlepiej żeby to był wszystko budynek z ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 15.02.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 No to na taki budynek musiałbyś mieć raczej pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danio85 15.02.2017 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A czy nie da sie tego załatwić na zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Co mówi prawo budowlane na takie usytuowanie względem granic Twojej działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitek 24.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Według mnie wiaty nie mogą być połączone jeśli chcesz budować bez pozwolenia. Będą musiały być to dwie wiaty na oddzielnych konstrukcjach nośnych i z niepołączonymi dachami. Druga sprawa jest taka, że pomiędzy dachami może być 5 cm szczeliny, którą potem obrobisz blachą i w praktyce obiekt działał jak jeden. Myślę, że będzie to zgodne z przepisami. Minus taki, że przy połączeniu wiat będziesz miał słup przy słupie, żeby konstrukcje nośne były oddzielne. Budynki gospodarcze możesz stawiać do 35 m2, wiaty do 50 m2, więc lepiej pozostań przy wiatach. Coś mi się kojarzy, że zgodnie z rozumieniem prawa budowlanego, wiata nie posiada funkcji użytkowej dlatego stawiasz gdzie chcesz, natomiast pomieszczenie gospodarcze już taką funkcję posiada, a wtedy dochodzą wymogi odległości od granicy działki. Jest też kwestia czy pod wiatami będzie kostka brukowa, taras czy podłoga drewniana. Ma to wpływ na zmniejszenie powierzchni biologicznie czynnej działki. Powierzchnia biologicznie czynna musi być większa od wskazanego minimum (najczęściej 50% pow. działki). No i ważne jest przeznaczenie wiaty, jeżeli oficjalnie zgłosisz że to miejsca postojowe to również nie może być przy granicy. Wiata z przeznaczeniem na drewno też ma jakieś obostrzenia dotyczące odległości od zabudowań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Z. 01.03.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Zawsze możesz się spytać w Gminie ale chyba bitek ma rację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts