Pawel.30 14.02.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Witam Czy waszym zdaniem ten projekt więźby dachowej nie jest przesadzony? Chodzi mi o grubości zastosowanych materiałów oraz gęstość ich rozmieszczenia http://ifotos.pl/zobacz/dachpng_awnspxa.png Co prawda prawdopodobnie pokryty będzie dachówką betonową lub ceramiczną a nie blacho-dachówką ale czy na prawdę potrzebna jest aż tak masywna konstrukcja? Strasznie dużo materiału. Muszę zamawiać drzewo i nie wiem co robić, zamawiać zgodnie z projektem, prosić jakiegoś konstruktora o ponowne przeliczenie czy samemu lekko "odchudzić" konstrukcję? A może wcale nie jest tak masywnie a tylko po projekcie tak mi się wydaje? Na zdjęciach innych realizacji wygląda jakby tego drzewa było dużo mniej. Projekt był robiony na podstawie projektu Julka z MGProjekt (www.mgprojekt.com.pl/julka) i jest do niego dosyć podobny. Proszę o opinie Edytowane 14 Lutego 2017 przez Pawel.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 14.02.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Raczej standardowo, u mnie bylo podobnie jedynie krokwie 8/16 zamiast 10/20. To norma ze teraz konstrukcje sa przewymiarowane, to pewnie projekt gotowy? Jesli tak to musi byc wykonany rowniez, pod te ciezkie warunki..ktore niekoniecznie sa u Ciebie. Pewnie mozna to przeliczyc, ale na forum nikt Ci nie pomoze pogadaj z konsktruktorem. Samemu lepiej nic nie odchudaj, ile zaoszczedzisz? 1m3 drewna? e: Zreszta wybrales taki skomplikowany dach to co sie teraz dziwisz Trzeba bylo wybrac 2 spadowy byloby mniej drewna i prostsza konstrukcja.. Edytowane 14 Lutego 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.30 14.02.2017 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Jest to projekt indywidualny robiony na podstawie projektu gotowego. Z tym wyborem to teraz trochę żałuje trzeba było chyba naprawdę wybrać dwuspadowy. No ale według mnie tak dom wygląda dużo ładniej U Siebie masz kopertę? A jakich wymiarów krokwie narożne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.02.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A co Ty chcesz od tych wymiarów? oprócz krokwi które masz 10x20 i chyba sa zbyt grube(ja mam 8x18 )to reszta jest ok, tam nie ma co zmniejszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 15.02.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Jest to projekt indywidualny robiony na podstawie projektu gotowego. Z tym wyborem to teraz trochę żałuje trzeba było chyba naprawdę wybrać dwuspadowy. No ale według mnie tak dom wygląda dużo ładniej U Siebie masz kopertę? A jakich wymiarów krokwie narożne? Narozne jak dobrze pamietam 14x24 albo 16/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.02.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 I Ty się krokwiami przejmujesz.. trzeba było prostszy dach wybrać Krokiew 7x14 wytrzyma spokojnie.. ale.. wytrzyma. a że się ugnie bardzo mocno... właśnie o ugięcia chodzi, bo im sztywniejszy dach, tym trwalsze pokrycie tego dachu, a jak Ci się będzie dach uginał raz w tą, raz w tą.. to będzie z czasem rodzić problemy, a już nie mówię o dachówce. Krokwie kulawki powinny być montowane pod kątem ostrym do krokwi narożnej... a nie prostopadle.. to taki błąd.. cóż.. 90% powtarzany .. lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.02.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 ^^Zwróciłes uwagę na zapis : słup na wieńcu ściany działowej ?? To w końcu działowa czy nośna? Projekt więźby dziwny tzn dosyć gęsto są krokwie i dosyć duże przekroje , taki projekt musi być zamodelowany w programie 3d inaczej są duże przekłąmania, @pawel.30 zapytaj się projektanta o wyciag z obliczen i czy liczył to w programie 3d jezeli nie to na bank masz przewymiarowana wiezbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.02.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 to co na zielono można odchudzić.. Zostawiając krokwie koszowe... oczwyiście.. a w "jaskółkach" spokojnie 8x16 wystarczą.. ale trzeba jeszcze przeliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.30 15.02.2017 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) (...)Krokwie kulawki powinny być montowane pod kątem ostrym do krokwi narożnej... a nie prostopadle.. to taki błąd..(...) Możesz mi to zobrazować jakoś jak to powinno wyglądać bo nie rozumiem (...)Zwróciłes uwagę na zapis : słup na wieńcu ściany działowej ?? To w końcu działowa czy nośna?(...) Tak są to słupy na wieńcu ścianek działowych - też mnie to trochę zdziwiło i czy tak może być? W "oryginale" na podstawie którego był robiony projekt widziałem że słupy te idą od stropu (tak jak u mnie w pomieszczeniu po lewej stronie) i są między ściankami działowymi. U mnie to wygląda jak na obrazku tzn w środku stropu mam hol i klatkę schodową w koło ściany działowe i na nich słupy. Na obrazku na czerwono zaznaczyłem przybliżone położenie słupów i na zielono wymian pod jednym ze słupów. Są jeszcze dwa słupy od stropu w pomieszczeniu po lewej http://ifotos.pl/zobacz/dach2png_awepese.png (...)taki projekt musi być zamodelowany w programie 3d inaczej są duże przekłąmania,(...) Jaki to program czy można go gdzieś dostać i mogę zrobić to sam? Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie co do płatwi pod kukawkami czy 12x12 tak jak na projekcie jest ok? Nie jest to z kolei za mało? Ile dodawać zapasu do wymiaru netto? Zobrazowałem sobie ten projekt w 3d w Sketchup żeby zobaczyć jak to wygląda i łatwiej policzyć długości krokiew itp i wszystkie co jest widoczne na projekcie tzn: wszystkie krokwie, kalenice, murłaty, słupy, płatwie i 6 sztuk jętek na wymiar i jeśli dobrze policzyłem wyszło mi 15,5 m3 drzewa netto a gdzie potrzebny zapas, pozostałe jętki itp Pewnie znowu powiecie że było wybrać prostszy dach. No ok ale oglądając realizacje projektu na podstawie którego był robiony mój projekt (nie różni się aż tak znacznie) i czytając forum o tamtym projekcie to widzę że ludzie zamawiali około 13-14 m3 drzewa. Trochę różnicy jest. Edytowane 15 Lutego 2017 przez Pawel.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 15.02.2017 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Kolego nie szukaj rady na forum w odchudzaniu wiezby, bo to Twoj dach a tu nikt odpowiedzialnosci za to nie wezmie. Pogadaj z konstruktorem i tyle.co ma szanowne forumowe grono napisac - daj 8x16 i bedzie ok ?Te slupy na pewno sa w scianach dzialowych ?A na marginesie juz doszedles do ponad 15 m3 drewna - to bardzo duzo o ile sie nie pomyliles,a widziales kosztorys tego dachu na gotowo ? Moze pomysl o projekcie zastepczym calej konstr dachu - pewnie bedzie ok 1,5-2 tys. ale oszczedzisz pozniej na pokryciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.02.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Możesz mi to zobrazować jakoś jak to powinno wyglądać bo nie rozumiem Tak są to słupy na wieńcu ścianek działowych - też mnie to trochę zdziwiło i czy tak może być? W "oryginale" na podstawie którego był robiony projekt widziałem że słupy te idą od stropu (tak jak u mnie w pomieszczeniu po lewej stronie) i są między ściankami działowymi. U mnie to wygląda jak na obrazku tzn w środku stropu mam hol i klatkę schodową w koło ściany działowe i na nich słupy. Na obrazku na czerwono zaznaczyłem przybliżone położenie słupów i na zielono wymian pod jednym ze słupów. Są jeszcze dwa słupy od stropu w pomieszczeniu po lewej http://ifotos.pl/zobacz/dach2png_awepese.png Jaki to program czy można go gdzieś dostać i mogę zrobić to sam? Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie co do płatwi pod kukawkami czy 12x12 tak jak na projekcie jest ok? Nie jest to z kolei za mało? Ile dodawać zapasu do wymiaru netto? Zobrazowałem sobie ten projekt w 3d w Sketchup żeby zobaczyć jak to wygląda i łatwiej policzyć długości krokiew itp i wszystkie co jest widoczne na projekcie tzn: wszystkie krokwie, kalenice, murłaty, słupy, płatwie i 6 sztuk jętek na wymiar i jeśli dobrze policzyłem wyszło mi 15,5 m3 drzewa netto a gdzie potrzebny zapas, pozostałe jętki itp Pewnie znowu powiecie że było wybrać prostszy dach. No ok ale oglądając realizacje projektu na podstawie którego był robiony mój projekt (nie różni się aż tak znacznie) i czytając forum o tamtym projekcie to widzę że ludzie zamawiali około 13-14 m3 drzewa. Trochę różnicy jest. Odchudzanie konstrukcji musi zrobic ktos z uprawnieniami , na własna reke nie mozesz tego zrobic, ale jak bedzie Ci to ktos odchudzał to musi do tego uzyc programu komputerowgo do 3d, liczenie takiej wiezby w specbudzie czy innym plaskim programie nie ma sensu zawsze wyjdzie przewymiarowana wiezba - nie chodzi tu oi program do malowania tylko do liczenia! Słup nie może się opierac na ścianie działowej tylko na nosnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts