Szatewicz 15.02.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam wszystkich serdecznie. Zapewne pomyślicie, że temat już był jednak uważam, że każdego temat jest indywidualny. Otóż dostałem mieszkanie 40 m2 w starym budownictwie, nawet powiedziałbym bardzo starym. Rok budowy pewnie 1920 - 1930. Mieszkanko na piętrze znajduje się i ciężko mi powiedzieć kiedy było remontowane. U góry znajduje się strych, którego część nie używaną (czyli połowę) chcę zaadoptować. Papiery w gminie już składałem + wyjaśnienia. Początkowo chciałem poza podwyższeniem dachu i wstawieniem dodatkowo okien połaciowych ( w mieszkaniu są skosy i malutkie okienka) zrobić na poddaszu dobudówkę (lukarnię) lecz gmina się nie zgodziła, więc pozostaje podwyższenie + adaptacja poddasza. Za tydzień mam mieć warunki zabudowy i składam papiery do Starostwa. Na strychu jest sucho, dachówka jest betonowa więc będzie trzeba zrobić remont i adaptację poddasza. Tam chcę zrobić sypialnię i wstawić również okna. Wiem, że dwa kominy muszą zostać, natomiast górny poziomy element dachu (znajdujący się przy kominie, widoczny na zdjęciu) można usunąć. Mieszkanie nie posiada gazu, jestem na etapie projektu, mam opinie kominiarską, zgodę sąsiadów, wcześniej trzeba było notariusza załatwić... wszystko to się ciągnie strasznie, a gdzie dopiero remont i aranżacja. Ogólnie remont polega na kapitalnym dołu, włącznie z podłączeniem gazu, elektryką, trzeba zrobić łazienkę, bo jest tylko WC i adaptacja poddasza. Powiedzmy, że będę miał jedną firmę, która zrobi to od A do Z. Chciałem dowiedzieć się, czy są osoby, które miały podobną sytuację. W mieszkaniu są piece kaflowe, co z nimi? Rozebrać i dać komuś, odsprzedać czy wyrzucić?? Jak rozplanować ten remont? Powiedzmy, że może będę musiał zacząć od doły, gdyż chciałbym szybciej a zgoda Starostwa będzie dopiero pewnie za 1,5 - 2 miesiące, więc nie ma co czekać i można działać z dołem. Zastanawiałem się nad piecem dwufunkcyjnym na gaz. Niedużych rozmiarów, powieszony w kuchni. Będzie ogrzewał mieszkanie zimą i dawał ciepłą wodę. Tutaj też mam dylemat, czy ogrzewanie podłogowe. W takim budownictwie są stare stropy, a podłogówka musi pewnie mieć beton. Nie wiadomo, czy to wszystko wytrzyma. Z chęcią wdam się w dyskusję i posłucham waszych rad. Z góry dziekuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 15.02.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Pomieszczenie , które jest na zdjęciu jaką ma szerokość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szatewicz 17.02.2017 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 To pomieszczenie, to strych. Na dole będzie miało około 3 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.03.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Nie wiem czy poziome elementy więźby dachowej można usunąć. Wyglądają solidnie i jak na mój gust to ważny element konstrukcyjny, który trzyma dach przed rozjechaniem się. Adaptacja na użytkowe pomieszczenie to przede wszystkim ocieplenie, wiec od obecnych wymiarów strychu trzeba odliczyć grubość ocieplenia + konsturkcja na GK i sama GK oraz podłogę która prawdopodobnie się podniesie. Na ocieplenie są różne sposoby i może wyjść różna grubość ocieplenia, która zależy też od komfortu cieplnego jaki chcesz uzyskać. To Ci da wymiary faktyczne pomieszczenia po remoncie. Być może trzeba będzie też przełożyć dachówkę. Wymiar okien dachowych zależy od rozstawu krokwi i ich stanu, bo może można jedną usunąć i w nową ramę z krokwi wstawić większe okno otwierane w mały balkonik. Robienie wylewek na stropach zależy od ich wytrzymałości, wypoziomowania, krzywizn i ilości wylewki, żeby wypoziomować. Ogrzewanie podłogowe podnosi podłogę, kwestia jaką masz wysokość pomieszczeń. Na 40 m2 wystrczą 2 grzejniki pokojowe + 1 lazienkowy +1 na strychu jeśli go zaadoptujesz. Nie wiem czy jest sens wydawać kasę na podłogowe. Z doświadczenia - jeśli ma to robić ekipa budowlana to - trzeba zacząć od szczegółowego wymierzenia pomieszczeń i dokładnego projektu uwzględniającego materiały i technologie. Uwzględnić czas oczekiwania na materiały i elementy np okna. Wtedy weźmie to jedna ekipa i zrobi szybciutko, albo 2 ekipy na 2 etapy. Bez projektu, będzie szło jak po grudzie, ekipy będą się zmieniały, bo nikt nie lubi pracować, bez planu, a każda ekpia planuje swój czas i zarobek. Edytowane 2 Marca 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 04.03.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Szanowny Panie, polecam dokładnie sprawdzić stan konstrukcji budynku, w tym elementów więźby dachu oraz stan okien. Trzeba również skonsultować z fachowcem usunięcie poziomego elementu dachu, o którym Pan pisze – może być to bowiem ważny element konstrukcyjny. Jeśli chodzi o demontaż starych pieców kaflowych, to zależy również od metrażu pomieszczeń. Piece można poddać renowacji i wówczas stanowić one będą ciekawą ozdobę wnętrza. Jeśli zależy jednak Panu na powiększeniu przestrzeniu użytkowej, to piece najlepiej usunąć. Przy okazji remontu warto wykonać ocieplenie ścian zewnętrznych budynku z wykorzystaniem styropianu lub wełny mineralnej. Do wykończenia ścian wewnętrznych polecam zastosowanie gładzi szpachlowych, np. dostępnej w postaci gotowej do użycia gładzi ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Przedtem należy zadbać o oczyszczenie i zagruntowanie podłoża. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peta 04.03.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Ten poziomy element to jętka i przy obecnej konstrukcji dachu nie można ich usunąć. Nikt z nas raczej nie jest tutaj konstruktorem, nie widział tego dachu na własne oczy. Jest to równie ważny element konstrukcji dachu. Co do piecy kaflowych. Wszystko tutaj zależy od Ciebie. Czy chcesz je zostawić jako element dekoracji czy też będą CI przeszkadzać i zajmować tylko miejsce. Według mojej opinii i upodobać zbędny element przy zastosowaniu innego ogrzewania Podłogówka podniesie CI strop, ocieplenie i cała adaptacja poddasza zmniejszy jego wymiary więc to również musisz wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts