villemo5 15.02.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Dzień dobry! Jestem nowa na tym forum...Moje pytanie dotyczy stacji uzdatniania wody. Jestem laikiem w tym temacie.Kupiliśmy stary dom do remontu i powoli go obrabiamy. Woda w tym domu jest tragiczna - kawy się tam nie napiję. Z uwagi na ogromne koszty - nowe instalacje (w tym C.O. z piecem), armatura, sprzęt typu pralka i zmywarka, myślę nad zakupem stacji uzdatniania wody. Po pierwsze chcę ochronić wszystkie nowo zakupione sprzęty, a po drugie nie chcę kupować butelkowanej wody.Woda kiedyś podobno była ze studni, ale studnia wyschła. Kilka lat temu doprowadzono wodę z wodociągu. Póki co na posesji jest szambo. W przyszłości pomyślimy o przydomowej oczyszczalni, ale na pewno nie w tym roku, w przyszłym pewnie też nie.Jest nas 2 dorosłe osoby, czasami dużo gości (4-6 osób dodatkowo, ale na krótko). w domu będą 2 łazienki. Na dole z prysznicem, na górze z wanną (w przyszłości, mam nadzieję niedalekiej). Nie chciałabym wydać pieniędzy bezsensownie. Nie wiem czego szukać i na co zwracać uwagę. Pomóżcie nowicjuszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Najlepiej będzie zadać pytanie TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.02.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Dzień dobry! Jestem nowa na tym forum... Moje pytanie dotyczy stacji uzdatniania wody. Jestem laikiem w tym temacie. Kupiliśmy stary dom do remontu i powoli go obrabiamy. Woda w tym domu jest tragiczna - kawy się tam nie napiję. Z uwagi na ogromne koszty - nowe instalacje (w tym C.O. z piecem), armatura, sprzęt typu pralka i zmywarka, myślę nad zakupem stacji uzdatniania wody. Po pierwsze chcę ochronić wszystkie nowo zakupione sprzęty, a po drugie nie chcę kupować butelkowanej wody. Woda kiedyś podobno była ze studni, ale studnia wyschła. Kilka lat temu doprowadzono wodę z wodociągu. Póki co na posesji jest szambo. W przyszłości pomyślimy o przydomowej oczyszczalni, ale na pewno nie w tym roku, w przyszłym pewnie też nie. Jest nas 2 dorosłe osoby, czasami dużo gości (4-6 osób dodatkowo, ale na krótko). w domu będą 2 łazienki. Na dole z prysznicem, na górze z wanną (w przyszłości, mam nadzieję niedalekiej). Nie chciałabym wydać pieniędzy bezsensownie. Nie wiem czego szukać i na co zwracać uwagę. Pomóżcie nowicjuszce. Woda z wodociągu? Co jej dolega? Jakie masz do niej zastrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Woda w tym domu jest tragiczna ... Kilka lat temu doprowadzono wodę z wodociągu. Póki co na posesji jest szambo. W przyszłości pomyślimy o przydomowej oczyszczalni... Jeśli woda z wodociągu to powinna spełniać wszelkie normy. Jedyne co w takim przypadku może być uciążliwe to twardość (kamień). Do tego potrzebny jest zmiękczacz. Ponieważ jest szambo, a planujecie POŚ to chlorki z regeneracji zmiękczacza będą problemem. Aby ograniczyć ich ilość szukaj zmiękczacza z regeneracją przeciwprądową. Ale żeby coś dobrać potrzebna jest informacja o konkretnych parametrach wody - do sprawdzenia w wodociągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo5 16.02.2017 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Najlepiej będzie zadać pytanie TUTAJ. Dziękuję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo5 16.02.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Woda z wodociągu? Co jej dolega? Jakie masz do niej zastrzeżenia? Badań jeszcze nie robiłam żadnych, bo dopiero zapoznaję się z tematem. Ale nie smakuje mi! Jest tragiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo5 16.02.2017 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Jeśli woda z wodociągu to powinna spełniać wszelkie normy. Jedyne co w takim przypadku może być uciążliwe to twardość (kamień). Do tego potrzebny jest zmiękczacz. Ponieważ jest szambo, a planujecie POŚ to chlorki z regeneracji zmiękczacza będą problemem. Aby ograniczyć ich ilość szukaj zmiękczacza z regeneracją przeciwprądową. Ale żeby coś dobrać potrzebna jest informacja o konkretnych parametrach wody - do sprawdzenia w wodociągach. Dzięki. Przeniosłam się już z moim pytaniem do wątku wskazanego przez Tomaszs131 . Zmiękczacz z regeneracją przeciwprądową?? Czy wiesz jak to dla mnie brzmi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 28.02.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dzięki. Przeniosłam się już z moim pytaniem do wątku wskazanego przez Tomaszs131 . Zmiękczacz z regeneracją przeciwprądową?? Czy wiesz jak to dla mnie brzmi?. Zmiękczacz z regenerację przeciwprądową to w skrócie jest to urządzenie, które charakteryzuje się mniejszym zużyciem wody w cyklu regeneracyjnym, mniejszym zużyciem soli oraz mniejszą emisja popłuczyn. Dodatkowo niektóre nowe zmiękczacze oprócz koszyka (dystrybutora) dolnego posiadają jeszcze deflektor, który korzystnie wpływa na cały proces regeneracji. Na twoim miejscu jeśli miał bym kupić zmiękczacz to tylko s systemem UP-FLOW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 . Dodatkowo niektóre nowe zmiękczacze oprócz koszyka (dystrybutora) dolnego posiadają jeszcze deflektor, który korzystnie wpływa na cały proces regeneracji. Możesz to rozwinąć? W jaki sposób "korzystnie wpływa" i co to w ogóle jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 28.02.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Możesz to rozwinąć? W jaki sposób "korzystnie wpływa" i co to w ogóle jest? Deflektor jest umieszczony w dolnej części tuż nad dystrybutorem, na jego powierzchni znajdują się otwory, wymuszony przepływ wody przez deflektor powoduje że dzięki niemu złoże jest równomiernie regenerowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Deflektor jest umieszczony w dolnej części tuż nad dystrybutorem, na jego powierzchni znajdują się otwory, wymuszony przepływ wody przez deflektor powoduje że dzięki niemu złoże jest równomiernie regenerowane. Jeśli chodzi o coś takiego: https://goo.gl/images/yDftd9 czy takiego: https://goo.gl/images/371X89 to nie jest to żadna nowość. To rozwiązanie jest stosowane od dawna, ale nie przyjęło się na szerszą skalę... taki sam efekt daje podsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 28.02.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Jeśli chodzi o coś takiego: https://goo.gl/images/yDftd9 czy takiego: https://goo.gl/images/371X89 to nie jest to żadna nowość. To rozwiązanie jest stosowane od dawna, ale nie przyjęło się na szerszą skalę... taki sam efekt daje podsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji. Co do tego że nie jest to nowe rozwiązanie to zgadzam się, ja osobiście stosuję deflektor. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts