Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żelbeton - wycięcie rowków

najkonn

Recommended Posts

Witam,

Czy jest ktoś w posiadaniu tajemnej wiedzy, jak wyciąć rowki w żelbetonie/betonie nie kurząc przy tym, albo w małym stopniu?

Chciałbym to wykonać w zakresie swoich narzędzi tudzież flex-a (Bosch GWS 17-125) z tarczą diamentową (pełna bez przerw), ale zanurzenie tarczy w betonie i siwo w mieszkaniu.

Myślałem o wypożyczeniu bruzdownicy + odkurzacza przemysłowego, ale nie jestem pewien czy to zda egzamin, a sam wydatek to też 140zł za komplet + tarcze, na 15-30 min pracy :|

Może jakoś da się to wykonać "na mokro" jak przy cięciu płytek? tyle że nie w takiej ilości wody i druga kwestia narzędzia jakim jest flex - raczej nie przystosowany do takich prac - chyba że są jakieś " triki "

A może są jakieś tarcze, które tak nie pylą przy cięciu?

to tylko bruzdownica z odkurzaczem przemysłowym, ale takim z wyższej półki.

oczywiście później i tak młotek i mesel, albo młot elektryczny

Jeżeli chodzi o rozwiązanie bruzdownicy z odkruzaczem - to z wypożyczalni budowlanej mam zamiar

- http://www.ramirent.pl/produkt_11.htm (odkurzacz)

- http://www.ramirent.pl/produkt_118__bruzdownica_hitachi_cnf_65u_hilti_dc_se_20_bosch_gnf_35_ca_65a.htm (bruzdownica)

Może młotek elektryczny SDS w opcji kucia (bez obrotów) i z dłutem? Jeśli rowek niezbyt długi, to możesz też ponawiercać wiertłem i potem dokuć ręcznie.

Próbowałem opcje z dłudem SDS z opcją młotka tylko - nastukałem się co niemiara, a z pod dłuta iskry leciały, w efekcie tylko porysowałem podłogę, nawet ni dziury zrobiłem :) Myślałem o tym jak wspominasz z ponawiercaniem wiertłem 6 i później podkuwać, ale długość rowku ma mieć 3-4 metrów - sąsiedzi mnie znienawidzą :)

No cóż - nie pozostaje jak wypożyczenie sprzętu i zrobienie raz , szybko i porządnie :)

zastanawia mnie czy ten odkurzacz faktycznie pociągnie wszystko lub większość pyłu..

• 4 years później...