michal.nad1 15.02.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Witam, mam nadzieję że mi pomożecie. Wybudowałem dom 5 lat temu, od jakiegoś czasu pomiędzy ociepleniem ścian a fundamentu pokazują się wilgotne zacieki a dokładnie przy zmianie temperatur otoczenia lub gdy pada deszcz(dodam że parapety są obrobione),na zdjęciach jest pokazany problem. Na ścianach jest styropian (siatka i klej)15 mm a na fundamencie 10 mm, pomalowane cerplastem. Mam nadzieję że mi pomożecie. Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2017 przez michal.nad1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 16.02.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 witam, czy na tej ścianie znajduje się może balkon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.nad1 16.02.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Na ścianach gdzie znajdują się zacieki nie ma balkonów. Na zdjęciu gdzie znajduje się okno jest łazienka, a na drugiej ścianie znajdują się pokoje na pietrze z normalnymi oknami a na dole jest garaż bez okien. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.02.2017 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Witam,Jak był klejony styropian? Zgodnie z zaleceniami producenta czy jak się chciało chłopom? Jak jest ocieplony dach i jaki jest układ dachu względem wskazanych ścian? Takie objawy może dawać wiele przyczyn, nawet pochodzących z dachu. Konieczne będzie zamówienie stosownej ekspertyzy. I to szybko!PozdravSM Edytowane 19 Lutego 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.nad1 19.02.2017 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam, chciałbym zapytać jak wygląda taka ekspertyza i jakie są mniej więcej koszta? Dodatkowo dołączam zdjęcia jak wyglądają zacieki po deszczu, Dach jest dwuspadowy z nachyleniem 42 stopni, ocieplony wełną i pokryty gontem. Styropian był kładziony "na placki". Zacieki pojawiają się na dwóch rożnych ścianach. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.02.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam, chciałbym zapytać jak wygląda taka ekspertyza i jakie są mniej więcej koszta? Dodatkowo dołączam zdjęcia jak wyglądają zacieki po deszczu, Dach jest dwuspadowy z nachyleniem 42 stopni, ocieplony wełną i pokryty gontem. Styropian był kładziony "na placki". Zacieki pojawiają się na dwóch rożnych ścianach. Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]381897[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381898[/ATTACH]. Kilka pytań. Gdzie stoi dom? Styropian klejony na placki bez obwódki? To duży błąd. Przyczyną może być nawet nie do końca dobrze wykonany dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.nad1 19.02.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Styropian był klejony bez obwódki. Co ma Pan na myśli gdzie stoi dom, oraz co może być źle wykonane w dachu? Czy powodem wilgoci na ścianie gdzie jest łazienka może być obniżenie się posadzki i powstanie szczeliny miedzy ścianą a podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 20.02.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Brak klejenia obwodowego, oprócz tego że jest istotnym błędem technologicznym to w dodatku pozwala na spływanie wody pod styropianem aż z dachu lub spod warstw dachu. Położenie domu (rejon) jest istotne w kontekście kogo by polecić do ekspertyzy.Przyczyn wystąpienia zacieków jest tak wiele, że może być i taka jak opisana. PozdravSM Edytowane 20 Lutego 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 20.02.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Stawiam na obróbki widocznego okna. Test dłuższego lania wody z węża bezpośrednio na okno i parapet może rozwikłać zagadkę, a przynajmniej wyeliminować jedną przyczynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.nad1 20.02.2017 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dom znajduje się w Kujawsko-Pomorskim pod Toruniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 24.02.2017 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Ciężko mi wskazać z tego rejonu kogoś. Może inni pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 24.02.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zacznij od najprostszego - obróbki wokół okien, parapety, silikony obejrzyj dokładnie, jeśli masz blaszane to czy na pewno są powyginane do środka i wchodzą w profile okienne. Poszukaj analogii przecieków z lokalizacją okien. Jeśli są to masz odpowiedź. Jeśli nie to szukaj wyżej. U sąsiada nagle zaczęło lać się w chacie, nie mogłem uwierzyć ile wody wleci prze 2cm brak silikonu w obróbce blacharskiej przy szczycie. Dom stał rok i dopiero wiatr z odpowiedniego kierunku i silny deszcz pokazały dziurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts