Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre plamy na łączeniu styropianu ściany i fundamentu-POMOCY!!!!

michal.nad1

Recommended Posts

Witam, mam nadzieję że mi pomożecie. Wybudowałem dom 5 lat temu, od jakiegoś czasu pomiędzy ociepleniem ścian a fundamentu pokazują się wilgotne zacieki a dokładnie przy zmianie temperatur otoczenia lub gdy pada deszcz(dodam że parapety są obrobione),na zdjęciach jest pokazany problem. Na ścianach jest styropian (siatka i klej)15 mm a na fundamencie 10 mm, pomalowane cerplastem. Mam nadzieję że mi pomożecie. Pozdrawiam

20170215_162736.jpg20170215_162722.jpg20170215_162757.jpg20170215_162805.jpg

Edytowane przez michal.nad1

Witam,

Jak był klejony styropian? Zgodnie z zaleceniami producenta czy jak się chciało chłopom? Jak jest ocieplony dach i jaki jest układ dachu względem wskazanych ścian? Takie objawy może dawać wiele przyczyn, nawet pochodzących z dachu. Konieczne będzie zamówienie stosownej ekspertyzy. I to szybko!

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

Witam, chciałbym zapytać jak wygląda taka ekspertyza i jakie są mniej więcej koszta? Dodatkowo dołączam zdjęcia jak wyglądają zacieki po deszczu, Dach jest dwuspadowy z nachyleniem 42 stopni, ocieplony wełną i pokryty gontem. Styropian był kładziony "na placki". Zacieki pojawiają się na dwóch rożnych ścianach. Pozdrawiam

20170218_124621.jpg20170218_124632.jpg.

Witam, chciałbym zapytać jak wygląda taka ekspertyza i jakie są mniej więcej koszta? Dodatkowo dołączam zdjęcia jak wyglądają zacieki po deszczu, Dach jest dwuspadowy z nachyleniem 42 stopni, ocieplony wełną i pokryty gontem. Styropian był kładziony "na placki". Zacieki pojawiają się na dwóch rożnych ścianach. Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]381897[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381898[/ATTACH].

Kilka pytań. Gdzie stoi dom? Styropian klejony na placki bez obwódki? To duży błąd.

Przyczyną może być nawet nie do końca dobrze wykonany dach.

Brak klejenia obwodowego, oprócz tego że jest istotnym błędem technologicznym to w dodatku pozwala na spływanie wody pod styropianem aż z dachu lub spod warstw dachu. Położenie domu (rejon) jest istotne w kontekście kogo by polecić do ekspertyzy.

Przyczyn wystąpienia zacieków jest tak wiele, że może być i taka jak opisana.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

Zacznij od najprostszego - obróbki wokół okien, parapety, silikony obejrzyj dokładnie, jeśli masz blaszane to czy na pewno są powyginane do środka i wchodzą w profile okienne. Poszukaj analogii przecieków z lokalizacją okien. Jeśli są to masz odpowiedź. Jeśli nie to szukaj wyżej. U sąsiada nagle zaczęło lać się w chacie, nie mogłem uwierzyć ile wody wleci prze 2cm brak silikonu w obróbce blacharskiej przy szczycie. Dom stał rok i dopiero wiatr z odpowiedniego kierunku i silny deszcz pokazały dziurę