justcav 15.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam, otrzymałem 2 podobne oferty na system CO, dom 300 m2, Co byście wybrali? Założenia:w każdy pom. termostat elektroniczny, ogrzewanie podłogowe na pow. 20 m2 (część kuchni, wiatrołap, 2 łazienki, pozostałe zwykłe grzejniki, + grzejnik kanałowy - wykusz)tryb wyjazd czyli obniżenie temp do np. 15 stopnisterowanie zdalne on/off całego systemukominek z płaszczem wodnym, jako wspomaganie systemu CO (palony 2 x w tyg), raczej jako awaryjne żródło ciepła Dziękuję ze porady Zb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.02.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 poczytaj wątki nie ma co klepać w kółko tego samego bo niemal w każdym wątku znajdziesz odpowiednie porady. Jeśli to nowy dom to założenia (kaloryfery)są błędne. Jeśli to zalecenie hydraulika - zmień hydraulika. Marka kotłą akurat ma tu najmniejsze znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justcav 15.02.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 dz. za info, wszędzie przewiduję parkiet, poza kuchnią i łazienkami grzejniki wydają mi się najsensowniejsze.Zaleceń nie mam od hydraulika. Jedynie moje zalecenia + projekt.Z moich fanaberii to tylko to, że ma być całość w miedzi, poza podłogowym. pozdr. zb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.02.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Grzejniki bardziej wysuszają powietrze przez co niszczą parkiet - szczególnie w okolicy grzejników. Nie ma sensu robić grzejników, teraz juz nikt tego nie robi (poza nieświadomymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.02.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Przy powierzchni do ogrzania 300m2 żaden z tych kotłów nie da rady. W jakim sensie nie da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.02.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Moim zdaniem pompa kotla obsluzy taka podloge i taka instalacje trzeba zdobic. Jak beda problemy to dopiero dokladac pompy. Pompy z kotla sa mocne. U mnie napedza pompa wbudowana i nawet nie wykorzystuje trzeciego biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justcav 17.02.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam, "Przy powierzchni do ogrzania 300m2 żaden z tych kotłów nie da rady" hmm. mówisz o ogrzewaniu wg. schematu, który opisałem, czy jakby było ogrzewanie podłogowe w całości? Jeszcze myślę o GB 192-25iH, nie wiem czy warto doplacać, chociaż przy cenie inwestycji to żaden pieniądz.. Nie chciałbym tylko zapłacić za czarną szybę... Pozdr. zb. p.s. powierzchni całkowitej jest 520m2, użytkowej 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.02.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam ! Całość dokumentacji technicznej dla kotła Vitodens 100-W można znaleźć w dostępnej na stronie internetowej dokumentacji technicznej. W wytycznych projektowych znalazłem wysokości podnoszenia wbudowanej pompy obiegowej dla tego typu kotła. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts