Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Logoterma - słabe ciśnienie ciepłej wody

mygen

Recommended Posts

Witam

Posiadam w mieszkaniu instalację logotermy Thermatic. Budynek wielorodziny jest 10 letni a ja w nim mieszkam od dwóch lat. Problem jest w niej z ciepłą wodą. Gdy jednocześnie mam odkręcone dwa krany to woda leci jak by chciała a nie mogła. Przy odkręconym jednym kranie i tak ilość wody jaka leci jest wizualnie dwukrotnie mniejsza jak zimna. Bardzo ta sytuacja mnie irytuje a nie wiem co może być tego przyczyną. Strasznie to wkurza kiedy chcę przygotować kąpiel dla dzieci i jednocześnie użyć cipełej wody w kuchni.

To co do tej pory zrobiłem to wymieniony został wymiennik ciepła na nowy ale to nic nie zmieniło. Perlatory są regularnie czyszczone/odkamieniane. Podłączyłem się zaraz za licznikiem zimnej wody i wpiąłem bezpośrednio do rury gdzie normalnie idzie ciepła woda pomijając wymiennik ciepła i zawór PM-Regler. Nic to nie zmieniło woda dalej leci beznadziejnie. W ten sposób chciałem wykluczyć uszkodzenie PM lub wymiennika (np. zakamieniony). Statycznie wpiąłem się manometrem zaraz za licznikiem, później za wymiennikiem ciepła i jeszcze po drodze za jednym zaworem. Statycznie wszędzie ciśnienie było między 2 a 3 bary, więc chyba ok na tyle ile się orientuje. Potem podłączyłem statycznie manometr do kranu przy zlewie a później w kranie od wanny. W momencie kiedy w jednym puszczałem ciepłą wodę a w drugim był podpięty manometr to ciśnienie spadało poniżej 1 bara. Było może tak na poziomie 0.5 bara.

Ze względu na brak części nie mogłem przeprowadzić próby dynamicznej.

Co mógłbym jeszcze sprawdzić lub zrobić aby znaleźć co jest problemem w tej instalacji? Niestety nie posiadam żadnych rysunków instalacji. Mam porobionych trochę zdjęć. Z góry dziękuję za pomoc.