Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Szukam pomocy u fachowców na forum ponieważ przez ostatnie kilka dni czytałem o kotłach wszelakiego rodzaju i mam już sam mam kocioł w głowie:. Mianowicie sprawa wygląda w ten sposób że mam piec gazowy zwykły i nie ukrywam mam dosyć wysokie rachunki za gaz i podobno piece kondensacyjne są bardziej ekonomiczne. Może mnie ktoś naprowadzić czy jest tak faktycznie czy to tylko marketing. Jeże li jednak warto wymienić to na jaki jedno funkcyjny z cwu czy może dwufunkcyjny ponieważ ten temat też mi namieszał w głowie.

Mój dom ma 160m2 powierzchni użytkowej jest docieplony wełną mineralną oraz zainstalowane grzejniki. Dom ma około 7 lat.

https://forum.murator.pl/topic/226909-wymiana-kot%C5%82a-gazowego-zwyklego-na-kondensacyjny-czy-warto/

Jeżeli masz kocioł gazowy z otwartą komorą spalania, to kondensacyjny będzie jakieś 20-25% sprawniejszy.

Jeżeli masz z zamkniętą komorą spalania, to jakieś 15-20%.

Proponowałbym 1 funkcyjny + zasobnik 120-140L.

EDIT: na jaką temperaturę ustawiasz zazwyczaj instalacje (powiedzmy jak jest koło zera)? Przemo słusznie zauważył, że to też będzie miało wpływ.

Edytowane przez teres

Potencjalna oszczędność to zależy chyba też od instalacji - na jakie temp jest liczona. Kondensacyjny będzie sprawniejszy, jeśli przez większość sezonu będzie mógł kondensować. Fakt - teraz bez kondensacji to już jakoś niewielki jest wybór nowych kotłów. Ale są. Pytanie (nie sprawdzałem) o różnice w cenie - czy przy porównywalnych jakościowo kotłach z kondensacją i bez jest duża.

Tak, czy inaczej jeśli masz kociołek nie starszy niż dom (7 lat) to oszczędności na gazie szukał bym bardziej w budynku - mostki, nieszczelności (może termowizję zrób?) Ewentualnie wentylacja.

Edytowane przez przemo1
  • 2 weeks później...

Dahaczor,

Korzystniejszym rozwiązaniem będzie wybór kotła kondensacyjnego, ponieważ dzięki odzyskowi ciepła ze skroplin znajdujących się w spalinach, kocioł uzyskuje zwiększoną sprawność. Kotły kondensacyjne mogą pracować z każdym rodzajem instalacji, lecz najwyższą sprawność osiągają przy współpracy z ogrzewaniem podłogowym lub grzejnikowym zaprojektowanym na pracę w obniżonych parametrach. Przy współpracy z ogrzewaniem grzejnikowym zaprojektowanym na parametry pracy 70/55, jedynie przez kilka dni w roku nie będzie zachodził proces kondensacji.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotłach kondensacyjnych marki Junkers z rodziny Cerapur zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers