Mariusz7908 15.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam kolegów dom 260 m2 w tej chwili pale weglem kocioł sas 29 kw chce zmienić na cos ekologicznego . Nie nam gazu a pellet też wyjdzie drogo i trzeba jednak go w workach zmagazynować a jestem po operacji kręgosłupa . Dom jest docieplony częsciowo mam zamiar docieplić 70 % kaloryfery 30 podłogówki w tej chwili nawet w największe mrozy mac temp na kalorufetach 50C pale na ustawieniach 38 do 50C na zaworzec 4d więc myślę ze po ociepleniu powinno byc dużo lepiej . Interesuje mnie pompa powietrzna lub odwiert . Kogo nie pytam każdy ma inne zdanie przewidzieli ni daikena 16 kw po ociepleniu. Inni twierdzą ze odwiert będzie najlepszą opcja jeszcze inni ze pompa mitsubishi zabadan tylko da bez grzałek dodatkowych . Wyliczyli mi koszt za sezon ok 4 tys za prad . Mam zbiornik cwu 400 l . Ale też solary wode podgrzewam tylko zima . Ktoś co zna dobrze temat pomp może mnie oświecić czy ma to sens czy odpuścić . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Policz potrzebną moc pompy na http://cieplowlasciwie.pl Edytowane 15 Lutego 2017 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Policz potrzebną moc pompy na cieplowlasciwe.pl Jak komuś się uda cokolwiek tam policzyć to szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 To zrób koledze OZC i dobierz pompę jak masz tak radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 hajnel, liczyłem że od razu zrozumiesz...Jak wklejasz link to rób to precyzyjnie. Z Twojego wchodzimy tutaj, czy o to Ci chodziło:http://www.cieplowlasciwe.pl Ma sobie kolega garnki ulepić?....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Sorry trzeba było od razu o tej porze już nie łapię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.02.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ta strona to trochę za mało żeby się nią zasugerować i wydać 40 tys zł na zakup PC. Pasuje zrobić profesjonalny audyt chyba , nie jest to koszt wielki. No albo samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 16.02.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 To nie wiesz ile ton węgla puszczałeś rocznie z dymem? przelicz to na całkowitą energię odejmij ekstra za lepsze docieplenie i masz sprawę jasną bez czarowania się magicznym OZC. A jak jeszcze chałupę przegrzewałeś to też odejmij trochę, bo przy pompie możesz mieć sensowne sterowanie temperaturą pokojową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 16.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 tu jest jeszcze pomocny kalkulator: http://eko.org.pl/energia/heatmaster/heatmaster.php#HeatMaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 16.02.2017 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Do teraz spaliłem niecałe 5 ton i myślę że 5,5 max spalę . Ale jak to przeliczyć na energie policzy mi to ktoś . za ciepło to raczej nie mam bo mam zawór 4d ale zdarza się czasem minimalnie ale od 21 do 22,5 więcej nie mam za to rano mam 18 bo piec na noc wyłączam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 16.02.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 jakbyś zajrzał na cieplowlaściwie.pl o co zostałeś poproszony to byś już coś wiedział bo nikt tu wróżką nie jest, nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 To nie wiesz ile ton węgla puszczałeś rocznie z dymem? przelicz to na całkowitą energię odejmij ekstra za lepsze docieplenie i masz sprawę jasną bez czarowania się magicznym OZC. A jak jeszcze chałupę przegrzewałeś to też odejmij trochę, bo przy pompie możesz mieć sensowne sterowanie temperaturą pokojową. Podpowiedz jak z zuzycia energii (pomijam fakt ze sama ilosc spalonego wegla nie da nam precyzyjnej odpowiedzi ile to jest energii) wylicza sie projektowe obciązenie cieplne budynku od którego zalezy dobór mocy pompy i to dokładnie. Metodologia obliczeń ozc nie przewiduje takiego sposobu liczenia ale moze ja czyms nie wiem. Forum to skarbnica wiedzy zarowno tej praktycznej jak i teoretycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.02.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Poczytaj tu, a dużo się Tobie wyjaśni ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 19.02.2017 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem policzyłem i wcale nie jest tak kolorowo . Nie wiem jak to się przełoży na rachunki ale cięzko myślę bo kalkulacja kalkulacją a w praktyce wychodzi co innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 21.02.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 i co ci konkretnie wyszło, jeśli możesz się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts