Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pc jaka i czy da radę

Mariusz7908

Recommended Posts

Witam kolegów dom 260 m2 w tej chwili pale weglem kocioł sas 29 kw chce zmienić na cos ekologicznego . Nie nam gazu a pellet też wyjdzie drogo i trzeba jednak go w workach zmagazynować a jestem po operacji kręgosłupa . Dom jest docieplony częsciowo mam zamiar docieplić 70 % kaloryfery 30 podłogówki w tej chwili nawet w największe mrozy mac temp na kalorufetach 50C pale na ustawieniach 38 do 50C na zaworzec 4d więc myślę ze po ociepleniu powinno byc dużo lepiej . Interesuje mnie pompa powietrzna lub odwiert . Kogo nie pytam każdy ma inne zdanie przewidzieli ni daikena 16 kw po ociepleniu. Inni twierdzą ze odwiert będzie najlepszą opcja jeszcze inni ze pompa mitsubishi zabadan tylko da bez grzałek dodatkowych . Wyliczyli mi koszt za sezon ok 4 tys za prad . Mam zbiornik cwu 400 l . Ale też solary wode podgrzewam tylko zima . Ktoś co zna dobrze temat pomp może mnie oświecić czy ma to sens czy odpuścić . Dziękuję

To nie wiesz ile ton węgla puszczałeś rocznie z dymem? przelicz to na całkowitą energię odejmij ekstra za lepsze docieplenie i masz sprawę jasną bez czarowania się magicznym OZC. A jak jeszcze chałupę przegrzewałeś to też odejmij trochę, bo przy pompie możesz mieć sensowne sterowanie temperaturą pokojową.

To nie wiesz ile ton węgla puszczałeś rocznie z dymem? przelicz to na całkowitą energię odejmij ekstra za lepsze docieplenie i masz sprawę jasną bez czarowania się magicznym OZC. A jak jeszcze chałupę przegrzewałeś to też odejmij trochę, bo przy pompie możesz mieć sensowne sterowanie temperaturą pokojową.

Podpowiedz jak z zuzycia energii (pomijam fakt ze sama ilosc spalonego wegla nie da nam precyzyjnej odpowiedzi ile to jest energii) wylicza sie projektowe obciązenie cieplne budynku od którego zalezy dobór mocy pompy i to dokładnie. Metodologia obliczeń ozc nie przewiduje takiego sposobu liczenia ale moze ja czyms nie wiem. Forum to skarbnica wiedzy zarowno tej praktycznej jak i teoretycznej.