Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament ogrodzenia brama przesuwna

Recommended Posts

Przymierzam się do poszukania ekipy do wykonania "budowlanej" części ogrodzenia czyli fundament, zbrojenie, słupki i zastanawiam się jak to się ma generalnie do stopy pod bramę przesuwną i jak to się ma do kostki.

1. Czy robiąc fundament pod ogrodzenie mogę na razie zignorować stopę pod przeciwwagę bramy przesuwnej i miejsce na dedykowane do niej słupy metalowe (słupki będą z bloczków łupkowych) i zostawić ta kwestię na potem przy okazji montażu bramy przesuwnej, czy jednak nie jest to za dobry pomysł i lepiej od razu wylać większy fundament, jakby na zapas... tylko co ze słupami? Bo rozumiem, że wózki czy napęd osadzę w betonie kotwami wbijanymi czy chemicznymi ale słupki? A jak nie zalewać stopy to wypuścić jakieś zbrojenie aby wiązać ją z fundamentem ogrodzenia czy nie ma takiej potrzeby? - albo wręcz rodzi to problemy?

2. Co z kostka granitową? Nie chciałbym aby mi gdzieś pod bramą czy przeciwwagą wystawał beton. Chciałbym tam też mieć kostkę granitową. Czy mogę założyć, że fundament pod elementami bramy będzie wylany niżej a na wierzch pójdzie kostka? jestem skłonny nawet położyć tam połówkę kostki na klej, żeby już nie przesadzać z całą. Czy ktoś tak robił? Stwarza to jakieś problemy, że np pręty za bardzo wystają z betonu i przez to "mają luz"? (brama 4,5m światło, wypełnienie profil 80x20 tzw nowoczesna - mi się marzy)

3. Ostatnia kwestia: chcę dać słupy murowane tylko na końcach i przy bramie/furtce. reszta metalowe. Wiem, że osadzanie ich podczas wylewania betonu na fundament to jakąś masakra. Czy akceptowalny jest montaż ich potem w specjalnych uchwytach montowanych na kotwy do betonu? - Będą i tak obmurowane łupkiem na dwie warstwy i zalane betonem. To chyba wystarczające mocowanie?

Na coś jeszcze zwrócić uwagę szukając ekipy i mówiąc im co dokładnie i jak należy zrobić? (zbyt wiele razy słyszałem na budowie "zawsze tak robimy i jest dobrze"- dostaję gorączki błotnej ;P)

Ja mam wylaną ławę na całej długości wjazdu, wprawdzie wszystkie słupki ma murowane , a ława w świetle bramy jest troszkę niżej, żeby beton nie wystawał. Nie mam jeszcze kostki ale z moich wyliczeń wynika, że będzie ok i nawet zmieści sie cala kostka. Mam ciężką bramę kutą około 300kg i musiałam zrobić wszystko murowane

Witaj... Ławę pod bramę możesz śmiało wykonać później... Jeśli chodzi o słupki metalowe to Ty będziesz je ustawiał czy ekipa??? Bo jak ekipa to od razu w beton je wpuszczać, bo po co tracić kasę na dodatkowe specjalne mocowania i kołki.... Bez sensu, chyba że na pieniądzach śpisz...