Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi prysznicowe i 4 cm do ściany - czym wypełnić?

zigule

Recommended Posts

Witam,

mam łazienkę szeroką na 144cm, umieściłem tam brodzik o szerokości 140cm, tak więc między ścianą a brodzikiem jest 4cm. Problem pojawia się przy montażu drzwi przesuwnych - szklanych, bo nie mam ich jak przymocować do ściany przez te 4 brakujące centymetry.

Pytanie takie w jaki sposób mogę przedłużyć ten profil, ktory przykręcony powinien być do ściany.

Moja pierwsza myśl to wyciąć kawałek deski przykręcić do ścianydo niego profil, a potem płytki na tą deską przylepić. Jednak to chyba zły pomysł. Może coś doradzicie ciekawszego.

Brodzik:

http://www.roca.pl/katalog/kolekcje/rozwiazania-prysznicowe/brodziki/granada/brodzik-akrylowy-compact-276266..1

Drzwi:

http://www.roca.pl/katalog/kolekcje/kabiny-prysznicowe/town/drzwi-wneki-prysznicowej-profile-aluminiowe-chromowane-z-pow%C5%82oka-maxiclean-MP181401M

W załączniku zdjęcie.

unnamed.jpg

Mi przychodzi do głowy zastosowanie kształtownika kwadratowego / prostokątnego ze stali nierdzewnej lub aluminium. Wykończenie szczotkowane lub polerowane (opcjonalnie można wykonać metodą chałupniczą). Wydaje mi się że powinno pasować do oryginalnych okuć drzwi przesuwnych kabiny.

Profil poszerzający przykręcasz do ściany i do tego profil od drzwi kabiny.

A jest ? Może to tylko taka perspektywa wynikająca z miejsca robienia zdjęcia.

Oczywiście szparę pomiędzy brodzikiem i ścianą również należy zabudować i uszczelnić, moja propozycja dotyczyła jedynie zniwelowania 4cm w pionie a nie poziomie.

Osobiście zalał bym tą szparę pianką PUR tak do 3-4 wysokości brodzika, resztą zalał betonem. Na to płytki pod minimalnym kątem aby woda nie stała tylko spływała do brodzika.