mantus 15.02.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam, chciałbym prosić o ocenę wykonania i skonfigurowania mojej instalacji grzewczej i ewentualne sugestie jak zoptymalizować jej pracę.Więc mam:kocioł Junkers Cerapur ZSB 22-3C + CR100 (w kotłowni)sprzęgłodwie sekcje pompy+mieszaczesterownik UNI2 Eurosteru do sterownia układem za sprzęgłem - kocioł pełni w zasadzie tylko funkcję zasilania sprzęgław całym domu (122 m ^2 do grzania) jest podłogówkajest to mój pierwszy sezon grzewczytemperatura komfortowa dla mnie w domu to 21 st Cocieplenie domu styropian 15 cm, wełna 30 cm, w podłodze 11 cm plus 3 cm na piętrze obecnie układ działa tak:Kocioł ma ustawienia:brak blokady taktowania, taktuje co 3 minuty, histereza temperatury 10 st, zadana temperatura około 42-44 st C, obniżona moc do 10 kWkrzywa grzewcza w Uni2 dla parteru( pierwsza sekcja) to: 25 st. C dla 10 st. C na zewnątrz, 26 st dla 0 i 30 st dla -20, na górze (druga sekcja odpowiednio obniżona o 1 st c w stosunku do dołu) układ pracuje tak:kocioł grzeje do zadanej temperatury - temperatura na zasilaniu sprzęgła wzrasta to mieszacze się zamykająpotem po osiągnięciu temp zadane np 42 st C następuje przerw w taktowaniu czyli 3 minuty, w tym czasie sekcję odbierają ciepło, na zasilaniu czyli w sprzęgle temperatura spada no więc mieszacze się otwierają, temperatura w kotle spada aż do około 28 st. C i znowu następuje odpaleniei tak w kółko - kocioł pracuje od 28 do 42 st. mieszacze się otwierają i zamykają, temperatura za zasilaniu podłogówki (rozdzielaczy) też sobie skacze w zakresie +/- 2 st C od zadanej przez Uni2 moje pytania: czy taki sposób pracy (tzn. w szerokim zakresie zarówno dla kotła jaki i układu za sprzęgłem) jest dobry dla kotła czy lepsza byłaby praca w punkcie?pytam pod kątem zużycia gazu jak i dla samych urządzeń?może lepiej byłoby ustawić ciągła pracę kotła/palnika bez taktowania czyli bez przerw między załączeniami? wtedy też mieszacze się ustawią spokojniej? - ale może wtedy wzrośnie drastycznie zużycie gazu?czekman a opinie o moim układzie i rady co do optymalizacji pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts