Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na gaz podziemny czy okopcowany?

adziekan

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru zbiornika na gaz okopcowanego lub podziemnego. Pan z firmy instalującej baardzo mi odradza podziemny mówiąc, że to dla naszego bezpieczeństwa, że często zamarza itd. Szczerze mówiąc nie bardzo podoba mi się opcja zbiornika okopcowanego, bo działka jest dość mała. Czy rzeczywiście są takie problemy ze zbiornikamim podziemnymi?

Z góry dzięki

A co niby ma zamarzać?

Zbiorniki podziemne okopcowane stosuje się gdy warunki /wysoki poziom wód gruntowych/ nie pozwalają na umieszczenie na pełnej głębokości. Płyta fundamentowa ok. - 1,9 m.

No właśnie to jest pytanie, dlaczego instalator tak nam odradza. Jednocześnie mówi, że nie ma żadnych przeciwskazań, aby zbiornik był podziemny.

Na informację, że chcemy podziemny (nie okopcowany), zareagował "O, to będziemy się często spotykać w zimie" a potem ciągle mówi o tym zamarzaniu.

Nie bardzo rozumiem czym się może różnić użytkowanie zbiornika okopcowanego od całkowicie zakopanego.

Co prawda w warunkach glebowych /ciężka glina/ zdarzało się, że woda powierzchniowa nie mająca gdzie odpłynąć podczas bardzo dużych opadów zbierała się w kominie z osprzętem zbiornika. Ma to miejsce w przypadku za niskiego zamontowania zbiornika w zagłębieniu terenu. Błąd montażu.

Nie bardzo rozumiem czym się może różnić użytkowanie zbiornika okopcowanego od całkowicie zakopanego.

Co prawda w warunkach glebowych /ciężka glina/ zdarzało się, że woda powierzchniowa nie mająca gdzie odpłynąć podczas bardzo dużych opadów zbierała się w kominie z osprzętem zbiornika. Ma to miejsce w przypadku za niskiego zamontowania zbiornika w zagłębieniu terenu. Błąd montażu.

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawdziłam z trzema innymi dostawcami i potwierdzają, że nie ma opcji zamarzania przy właściwym montażu.