adziekan 16.02.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Jestem na etapie wyboru zbiornika na gaz okopcowanego lub podziemnego. Pan z firmy instalującej baardzo mi odradza podziemny mówiąc, że to dla naszego bezpieczeństwa, że często zamarza itd. Szczerze mówiąc nie bardzo podoba mi się opcja zbiornika okopcowanego, bo działka jest dość mała. Czy rzeczywiście są takie problemy ze zbiornikamim podziemnymi?Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.02.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 A co niby ma zamarzać?Zbiorniki podziemne okopcowane stosuje się gdy warunki /wysoki poziom wód gruntowych/ nie pozwalają na umieszczenie na pełnej głębokości. Płyta fundamentowa ok. - 1,9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 16.02.2017 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 A co niby ma zamarzać? Zbiorniki podziemne okopcowane stosuje się gdy warunki /wysoki poziom wód gruntowych/ nie pozwalają na umieszczenie na pełnej głębokości. Płyta fundamentowa ok. - 1,9 m. No właśnie to jest pytanie, dlaczego instalator tak nam odradza. Jednocześnie mówi, że nie ma żadnych przeciwskazań, aby zbiornik był podziemny. Na informację, że chcemy podziemny (nie okopcowany), zareagował "O, to będziemy się często spotykać w zimie" a potem ciągle mówi o tym zamarzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.02.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Nie bardzo rozumiem czym się może różnić użytkowanie zbiornika okopcowanego od całkowicie zakopanego.Co prawda w warunkach glebowych /ciężka glina/ zdarzało się, że woda powierzchniowa nie mająca gdzie odpłynąć podczas bardzo dużych opadów zbierała się w kominie z osprzętem zbiornika. Ma to miejsce w przypadku za niskiego zamontowania zbiornika w zagłębieniu terenu. Błąd montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 17.02.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nie bardzo rozumiem czym się może różnić użytkowanie zbiornika okopcowanego od całkowicie zakopanego. Co prawda w warunkach glebowych /ciężka glina/ zdarzało się, że woda powierzchniowa nie mająca gdzie odpłynąć podczas bardzo dużych opadów zbierała się w kominie z osprzętem zbiornika. Ma to miejsce w przypadku za niskiego zamontowania zbiornika w zagłębieniu terenu. Błąd montażu. Dziękuję za odpowiedzi. Sprawdziłam z trzema innymi dostawcami i potwierdzają, że nie ma opcji zamarzania przy właściwym montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts