Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projek indywidualny - nie za tanio ?

Recommended Posts

Czyli nie on kopie się z urzędem? To będziecie sami się kopać? Np. urzędasy zechcą, żeby doprecyzować, że dach ma być w kolorach brązu lub czerwieni a elewacja biała lub pastelowa - to bierzecie papiery z urzędu i wieziecie do projektanta, żeby to dopisał? IMO bez sensu - bierzcie takiego, co zaadaptuje (albo zaprojektuje od zera), zrobi projekt zagospodarowania i załatwi PnB i dostanie znaczącą część kasy dopiero po PnB.

Co do meritum - cena niewiarygodnie niska, jak obejmuje projekt i adaptację (nawet bez załatwiania formalności). Jedyne logiczne dla mnie wytłumaczenie, to że tak wami pokieruje, że kupicie projekt, który ma praktycznie gotowy w szufladzie.

Powiększenie budynku i zmiana konstrukcji stropu to spora modyfikacja, bo wymaga przeliczenia konstrukcji, ugięć stropu, obciążeń fundamentów. Być może zastosowania rozwiązań usztywniających konstrukcję. IMVHO cena bardziej odpowiada zrobieniu takich modyfikacji, niż zaprojektowania wszystkiego od zera.

dom nie ma stropu, nie ma co przeliczac. Taki domek jak sie zbuduje z jakiegokolwiek materialu dostepnego na rynku sie nie zawali. Tutaj nie ma co liczyc i przeliczac. To jest typowy projekt gdzie wystarczy przemalowac. Dlatego tak tanio. Mimo wszystko ekstremalnie tanio.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mówcie co chcecie, ale przekopanie się poprzez ponad 300 postów danego użytkownika po to, aby zarzucić mu niezgodność w jednej wypowiedzi sprzed 5-ciu lat, konfrontując to z wypowiedzią z 2017r., to chyba raczej nie jest normalne (?).

Ja na przestrzeni 5-ciu lat, zmieniłem zdanie w dziesiątkach spraw związanych z ludźmi, sprawami materialnymi, budową itp. Ogólnie z życiem.

Bo ten, który nie zmienia zdania, ten się nie rozwija.

Ale jaja się tutaj dzieją.

Moja odpowiedź jest oderwana z kontekstu, bo ktoś skasował wypowiedź pana Ładzińskiego, który skrytykował wypowiedź @brylekpl

Albo sam Ładziński usunął tę swoja idiotyczną wypowiedź - nie wiem. W każdym bądź razie dzieją się tutaj rzeczy dziwne (co najmniej).

Czy pan Ładziński może zabrać głos w tej sprawie?

... dobrze, powróćmy do tematu wątku :

" Projekt indywidualny - nie za tanio ? "

( podana kwota opracowania 4000,-zł )

moim zdaniem jest to kwota, która nie obejmuje rzetelnie opracowanego i wielobranżowego projektu indywidualnego ( projekt koncepcyjny + budowlany ! ), a jeżeli dwie strony umówią się na taką, czy inną kwotę - ich sprawa, nie moja.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

O tym mówię, czy w przypadku tych instalacji potrzebny mi jest projekt czy wystarczy "pieczątka". Jedynie co do wod-kan bym się zastanawiał, bo jak źle położę rury, to potem będę chudziaka rozkuwał...

Tak czy inaczej projekt musisz mieć w zakresie pozwolenia na budowę, czyli w przypadku podłogówki np. nie musisz mieć rozrysowanych pętli, które masz w wykonawczym, w przypadku rekuperacji masz wrysowane kanały, ale nie masz podanego fi - itd.

Ale jaja się tutaj dzieją.

Moja odpowiedź jest oderwana z kontekstu, bo ktoś skasował wypowiedź pana Ładzińskiego, który skrytykował wypowiedź @brylekpl

Albo sam Ładziński usunął tę swoja idiotyczną wypowiedź - nie wiem. W każdym bądź razie dzieją się tutaj rzeczy dziwne (co najmniej).

Czy pan Ładziński może zabrać głos w tej sprawie?

Normalka, pisze szybciej niz mysli a potem kasuje albo zmienia kompletnie tresc postow. Nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni

• 4 weeks później...
Witam

Byłem u architekta pogadać o adaptacji projektu. Mamy na oku ten projekt

http://pracownia-projekty.dom.pl/arn_mokka_ce.htm

W projekcie jak to w gotowcu parę zmian - chcemy większą łazienkę, więc poszerzenie domu o ok 40 cm, zmiana stropu na drewniany, zmiana kąta dachu na 25 stopni, grubsze ocieplenie i parę innych drobnostek. Architekt powiedział, że przy takich zmianach nie bardzo się opłaca kupować projekt, on nam to narysuje od nowa. Projekt indywidualny wycenił na 4 tyś zł. Wydaje mi się że to trochę mało, nie chciałbym w coś wdepnąć żeby zaoszczędzić parę zł. Na co zwrócić uwagę przy projekcie indywidualnym, żeby był ok? Czy ta cena jest w porządku czy to podejrzanie tanio?

Dowiedz się czy będzie wersja techniczna projektu, np zbrojenia stropów itp.