Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy wypełnienie scian

szymon.k

Recommended Posts

Witam . Noszę się z zamiarem postawienia Kanadyjczyka . Z zewnątrz chciałem przykręcić OSB-membrana-welna fasadowa 10cm-siatka klej i tynk .

Za to w srodku zasypać ścianę sypkim perlitem ep150 pomiędzy zewnętrzna i wewnętrzną OSB 25-30 cm .warstwa po warstwie delikatnie ubijając. Następnie dać dystans i płytę karton gips. Przerwa ok 10cm aby zmieściła się cała instalacja domu .

Chyba jeszcze nikt tak nie robił .Konstrukcja tego domu pozwala mi na wgląd w ścianę pod stropem ile perlit się ubił po kilku latach . Lukę pod stropem wypełnienie wełną .

Co sądzicie o takim rozwiązaniu . Chyba wolę 30cm perlitu jak 30cm wełny która może poddać się grawitacji po latach i zapewnić wspaniałe mostki cieplne.

Co z właściwościami perlitu na wchłanianie wody ,przejmować się tym w domu z mechaniczną wentylacją?

Tak mniej wiecej to widzę

przekr.jpg

wg wyliczen wychodzi mi cuś takiego

termika foto.jpg

Edytowane przez szymon.k

Jeżeli chcesz eksperymentować na własnym domu to może ocieplisz każdą ścianę inaczej ?

Stosując skalną wełnę mineralną SUPERROCK układaną z lekkim wciskiem nie powinieneś obawiać się osiadania. Np.:https://youtu.be/T_J5EyjfSag

Będzie to rozwiązanie termicznie lepsze bo lambda wełny to 0,035 W/mK.

W twoich obliczeniach opór dyfuzyjny płyty OSB jest bardzo mały ? Czy to oznacza, że chcesz ją perforować przez nawiercanie ?

W załączeniu analiza cieplno-wilgotnościowa z WUFI.

szkielt.jpg

Jestem totalnym laikiem . Zaproponowałem perlit poniewaz ocieplilem nim bufor co sprawdziło się wyśmienicie . Wiem że wełna lepsza ,i dużo łatwiej ją zamocować . Boję się tylko co po latach się stanie (czy nie klapnie) łatwiej położyć wełnę . Ale z kolei perlit wlezie wszędzie wypełniając każda lukę.

Założyłem wątek by samemu się przekonać co lepsze .

W programie nie podałem właściwości OSB bo takowych nie znalazłem . Bardziej mnie interesowało jaka warstwa wystarczy ocieplenia by było b.dobrze i niczego nie żałować . 5000 w lewo czy prawo nie ma dla mnie znaczenia a żałować mogę przez długi czas że "oszczędziłem "

Jestem totalnym laikiem . Zaproponowałem perlit poniewaz ocieplilem nim bufor co sprawdziło się wyśmienicie . Wiem że wełna lepsza ,i dużo łatwiej ją zamocować . Boję się tylko co po latach się stanie (czy nie klapnie) łatwiej położyć wełnę . Ale z kolei perlit wlezie wszędzie wypełniając każda lukę.

Założyłem wątek by samemu się przekonać co lepsze .

W programie nie podałem właściwości OSB bo takowych nie znalazłem . Bardziej mnie interesowało jaka warstwa wystarczy ocieplenia by było b.dobrze i niczego nie żałować . 5000 w lewo czy prawo nie ma dla mnie znaczenia a żałować mogę przez długi czas że "oszczędziłem "

1. sciana zamknietodyfuzyjna ktora narysowales to przezytek i powinno dazyc sie do konstrukcji otwartodyfuzyjnej- opor dyfuzyjny maleje do wnetrza przegrody na zewnatrz- w twoim przypadku od srodka plyta osb jako opozniacz przenikania pary i warstwy o co raz mniejszym sd na zewnatrz

2. z ociepleniem zadaj sobie proste pytanie- dlaczego nikt tak nie robi?

3. zamiast tego perlitu daj celuloze i bedziesz mial przy odpowiednim ukladzie warstw bardzo dobra otwartodyfuzyjna sciane

4. celuloza poprawnie wdmuchnieta nie osiada ale mozesz tez robic jak proponujesz z ta welna.

5. osiadanie nie objawia sie tak jak myslisz- ze u gory bedzie przerwa. czesciej po prostu calosc "peka" w srodku bo nie osiada rownomiernie

Edytowane przez gambit565

Przede wszystkim bardzo dziękuję za dyskusję .

Zamknieto dyfuzyjna tak myślałem że będzie skoro po obu stronach jest OSB .

Załóżmy że wykonawca postawi mi szkielet i przykryte dach .

Jak byś to zrobił po kolei . Używając najmniej skomplikowanej metody . Chce jak najwięcej zrobić z moją ukochaną "tymi rencami"

Może jakiś przekrój warstwowy . Nie chcę zatrudniać "wdmuchiwaczy " bo nie ufam wykonawcom że dobrze to zrobią . Dużo papraniny jest dookola za ciężką kasę .

Przede wszystkim bardzo dziękuję za dyskusję .

Zamknieto dyfuzyjna tak myślałem że będzie skoro po obu stronach jest OSB .

Załóżmy że wykonawca postawi mi szkielet i przykryte dach .

Jak byś to zrobił po kolei . Używając najmniej skomplikowanej metody . Chce jak najwięcej zrobić z moją ukochaną "tymi rencami"

Może jakiś przekrój warstwowy . Nie chcę zatrudniać "wdmuchiwaczy " bo nie ufam wykonawcom że dobrze to zrobią . Dużo papraniny jest dookola za ciężką kasę .

po pierwsze nie wiem jaki masz porjekt, plyta zapobiega wyboczeniu szkieletu i przenozi sily dzialajace w poziomie- zeby domek ci sie nie zlozyl. zakladam, ze plytowanie z jednej strony wstarcza bo przy normalnych przekrojach slupkow powinna wystarczyc.

1. szkielet plytowany od srodka. wszystkie laczenia plyty zaklejone odpowiednia tasma paroizolacyjna.

2. od zewnatrz folia paroprzepuszczalna o odpowiedniej gramaturze albo plyta pilsniowa paroprzepuszczalna plus folia paroprzepuszczalna

3. szukam gdzie moge kupic w dobrej cenie celuloze w Polsce. prownuje z cenami za ktore moge kupic w Niemczech albo Czechach. licze czy mi sie oplaca zlecic (pewnie bedziesz potrzebowal gestoc ok. 65 kg/m^3).

4. kupuj i wdmuchuje sam- szukam w internetach jak dmuchnac celuloze odkurzaczem ogrodowym- tu pomocny jest jez. rosyjski.

5. zlecam dmuchniecie i place

6. ciesze sie zajebista sciana i dachem.

z tym osiadaniem wełny to mit , firmy które to zrobiły źle takie mają wytłumaczenie jak inwestor zgłasza reklamacje ! .

Jeżeli budujesz taki dom to musisz mieć projekt od konstruktora ! on powinien ci zaprojektować szkielet . wstawiam przekrój standardowej ściany gdzie przy elewacji drewnianej płyty konstrukcyjne nie są potrzebne ! ( OSB , MFP ) jeżeli już masz je zastosować do świętego spokoju to najlepsze miejsce na nie jest na konstrukcji pod folią paroszczelną . Na zewnątrz na wełnie montuje się wiatroizolacje ! Lepiej zleć to fachowcom ! bo budowa takiego domu jest trudniejsze niż murowanego .

Vegg_Konstruksjon_Fig-11_Lavopploest223.jpg

Mam projekt zaadaptowany pod szkieleciaka. Wykonawca może mi zrobić taką ścianę i widziałem jego pracę. Cały bałagan zaczął się gdy natknąłem się na tak wiele odmiennych sposobów izolacji budynku. Głowa mnie boli po setkach stron różnych forum . Perlit,styropian,wełny (różne) aż do celulozy . A "wykonawcy swoje chwala tylko "

A i jeszcze pianka otwarto i zamknięta komorowa . Obłęd.

Postawiłem 8lat temu pierwszy dom murowany . Wiem ile tam jest błędów ale za mam strach w nowym coś zrobić źle ,bo to kosztuje i niemało.

Wsadzić w ścianę 40 cm wełny ,od środka paroizolacja a od zewnątrz wiatroizolacja , czy to dobrze . Hmmm cena M2 wyjdzie z 70zł. Do przełknięcia tylko czy to dobrze z tą wilgocią

zobacz poprzedni przekrój od wewnątrz masz 5cm ruszt i tam układa się wszystkie instalacje ( zaletą tego jest nie dziurawienie Paroizolacji ) , jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną to nie daje się jej do ścian zewnętrznych , montuje się w stropach i ścianach wewnętrznych jak ściana jest za cienka to łatwo ja pogrubić lub obudować rurę .

Co do mojej ściany to będzie od wew. płyta GK ,ruszt z wełną 5cm , paroizolacja , szkielet główny 195x45 dodatkowo ruszt na zewnątrz ( prostopadle)w który wejdzie 10cm wełny na to płyta pilśniowa bitumizowana ( niestety nie dostępna w Polsce) , wiatroizolacja i elewacja drewniana. Jak widzisz nie mam OSB ! ta płyta nadaje się na palety i zabudowy towarów w transporcie - takie moje zdanie .

znalazłem taki przekrój ;

fooo.jpg

Edytowane przez mariober

celuloza nie az tak drogo wychodzi

1,30 zł za 1cm metra2

to przy 30cm wewnatrz sciany da 39 zł .... z robocizną

z zewnatrz musiałbym dac cośna co dam tynk wiec moze jako podkład wełna 50 mm?

duzo opcji do wyboru ...

co ty ciagle z ta wlena pod tynk?

jest pierdylion rozwiazan na rynku pod tynk nadajacych sie duzo lepiej do szkieleciaka niz welna.

zobacz w steico, pavatex itp. twarde plyty. bede w poniedzialek jechal do tyry to moze zrobie zdjecie elewacji docieplonej celuloza w domu murowanym. elewacja na belce dwuteowej, pokrytej plyta pavatex, wykonczenie tynk.

Edytowane przez gambit565

Dzięki za podpowiedź. Czekam na foto . Właśnie o to chodzi że nie jestem fanem wełny tylko szukam ciekawej ,łatwej w montażu alternatywy .... No jak ta płyta .

tak by wygladala idea tej sciany : tynk- płyta pavatex -celuloza 30cm - osb 12,5 cm- celuloza 5 cm-folia paroizolacyjna - płyta GK

znika problem zawilgocenia wełny (brak wełny)

Pozdrawiam .

Edytowane przez szymon.k

Dzięki za podpowiedź. Czekam na foto . Właśnie o to chodzi że nie jestem fanem wełny tylko szukam ciekawej ,łatwej w montażu alternatywy .... No jak ta płyta .

tak by wygladala idea tej sciany : tynk- płyta pavatex -celuloza 30cm - osb 12,5 cm- celuloza 5 cm-folia paroizolacyjna - płyta GK

znika problem zawilgocenia wełny (brak wełny)

Pozdrawiam .

przy 30 cm zaczyna byc sensowne zastosowanie podwojnego slupka. w przestrzen instalacyjna welna zamiast celulozy (celuloza nie ma tu sensu wielkiego a plyte/ rolke latwiej ulozyc. paroizolacji juz sie nie daje bo role opozniacza przenikania pary pelni osb z pozaklejanymi wszystkimi laczeniami. poszukaj na stronach producentow przykladowych ukladow warstw ale w skrocie wyglada to jak opisalem.

odnosnie płyty pavatex lub jej podobnej na pióro-wpust to nie moge znalesc dostawcy i ceny blisko Koszalina (dom buduje w Mielnie)

Kolego @gambit. W przyszłą sobotę jadę do Czarnkowa w interesach i będę tam około 12 ,można tam gdzieś na miejscu dogadać temat,obejrzeć i porozmawiać o cenach ?

Edytowane przez szymon.k

Tak więc głupieje . Chce dopytać znacow tematu a glosicie tak skrajne poglądy . Aż strach zapytać wykonawcę który tylko swoje chwali że jest The best.

Ci to mnie dopiero w pole wyprowadzą.

Folie jak trzeba to dam tylko nie mówcie że dawać a za chwilę że nie dawać . To są grosze w stosunku do całości inwestycji . Ale muszę wiedzieć jak to zrobić zgodnie ze sztuką i niczego nie żałować .