mat3006 18.02.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Osb opóźniaczem pary , śmiech na sali ciekawe co powiedzą ci którzy stosują Osb od zewnątrz , twierdząc że płyta nie zatrzymuje wilgoci. Jedna płyta dwie skrajne teorie . Opór dyfuzyjny OSB 50 - 200 Folia Paroizolacyjna ( opóźniacz pary) 1000--9000 wełna 1 Kardynalny błąd. Mylisz względny opór dyfuzyjny mi, który obrazuje jaki opór dla przenikania pary wodnej stawia 1m (grubości) materiału budowlanego względem 1m gazu idealnego (powietrza) z oporem dyfuzyjnym warstwy (należy uwzględnić grubość) symbolzowany Sd. Poszukaj, to nie jest trudne. Pozdrav SM Edytowane 18 Lutego 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.02.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Tak więc głupieje . Chce dopytać znacow tematu a glosicie tak skrajne poglądy . Aż strach zapytać wykonawcę który tylko swoje chwali że jest The best. Ci to mnie dopiero w pole wyprowadzą. Folie jak trzeba to dam tylko nie mówcie że dawać a za chwilę że nie dawać . To są grosze w stosunku do całości inwestycji . Ale muszę wiedzieć jak to zrobić zgodnie ze sztuką i niczego nie żałować . A jeżeli miałbym wyrazić swoje zdanie to zależnie od możliwości brałbym pod uwagę budowę domu lekkiego z systemu SIP na zintegrowanym poliuretanie albo jeżeli kanadyjczyk to ocieplony pianką OK. W całości. Zakładam, że nie ma dyskusji na temat zastosowania WM z R. Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 18.02.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Kardynalny błąd. Mylisz względny opór dyfuzyjny mi, który obrazuje jaki opór dla przenikania pary wodnej stawia 1m (grubości) materiału budowlanego względem 1m gazu idealnego (powietrza) z oporem dyfuzyjnym warstwy (należy uwzględnić grubość) symbolzowany Sd. Poszukaj, to nie jest trudne. Pozdrav SM nic tu nie mylę , mówiliśmy o OSB a nie o całej przegrodzie dla porównania wstawiłem te materiały , opór dyfuzyjny powinien maleć od wewnątrz do zew. w innym wypadku następuje zawilgocenie materiału ,pleśń , zgnilizna jaki by on nie był . Wiadomo są to w skali roku tylko gramy wody ale po 10 -20 latach mamy zniszczona izolacje wraz z konstrukcją . Na tym forum od dłuższego czasu panuje opinia że OSB dobrze przepuszcza parę wodną , wielu producentów obija tą płytą wszystko w koło właśnie z tego powodu ( co oczywiście jest błędne ) a wy twierdzicie że hamuje wilgoć - ile domów zbudowaliście a co ważniejsze ile rozbieraliście by wiedzieć co w środku siedzi po 20 latach ? Jak tylko mi się trafi w najbliższym czasie taki projekt to wstawię foty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Osb opóźniaczem pary , śmiech na sali ciekawe co powiedzą ci którzy stosują Osb od zewnątrz , twierdząc że płyta nie zatrzymuje wilgoci. Jedna płyta dwie skrajne teorie . Opór dyfuzyjny OSB 50 - 200 Folia Paroizolacyjna ( opóźniacz pary) 1000--9000 wełna 1 Przytoczone dane to są współczynniki względnego oporu dyfuzyjnego, aby jednoznacznie je porównywać należy je odnieść do grubości warstw. Jeżeli miałbym wyrazić swoje zdanie to wata mineralna (szklana) byłaby ostatnim wyborem. A wykonywanie z niej ETICS-a jest totalnym nieszczęściem. Jeżeli ktoś naprawdę się upiera bo... może kocha to tylko elewacja MOCNO wentylowana. tylko, że wtedy skuteczność takiej izolacji termicznej jest dyskusyjna. Jak się nie odwrócić d..a z tyłu. Pozdrav SM Edytowane 18 Lutego 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 19.02.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 tu się zgodzę ze zakrywanie wszystkiego styropianem i tynkiem to pomyłka , ale moje propozycje odnosiły sie do elewacji drewnianych ! jeżeli chcemy tynk to można nakręcić płyty cementowo-włóknowe i na to tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.02.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 tu się zgodzę ze zakrywanie wszystkiego styropianem i tynkiem to pomyłka , ale moje propozycje odnosiły sie do elewacji drewnianych ! jeżeli chcemy tynk to można nakręcić płyty cementowo-włóknowe i na to tynk. Bardzo dobre, jeśli nie najlepsze rozwiązanie. Właściwie wykonane wytrzyma wiele lat i nie sprawi kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon.k 20.02.2017 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pianki nie biorę pod uwagę że względu na cenę. Więc przegroda od środka ma wyglądać tak ?.....KG-przewra instalacyjna 8cm uzupełniona dla wygody welną lub pusta -folia paroizolacyjna-plyta OSB jako wzmocnienie konstrukcji -30cm celulozy -plyta otwarta dyfuzyjna lub cementowo włóknowa -tynk ozdobny Czy tak Panowie?Ktoś jeszcze pisał o wiatroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.02.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 tak tak daj wiatroizolacje , będzie najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon.k 21.02.2017 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 tak tak daj wiatroizolacje , będzie najlepiej. Moze i moje pytania sa dla Was śmieszne, ale kazdy jest specjalistą w swoim fachu . Bardzo dziekuję za tyle cennych podpowiedzi . 8 lat temu wybudowalem pierwszy dom murowany ,ten szkieleciak to dla mnie nowosc a w sieci jest chaos jesli chodzi o poprawne wykonanie takiego domku . Dla przykladu moj wykonawca na starcie chcial wszystko obic z dwoch stron OSB i wsadzic na zewnatrz styropian ryflowany . Idzie sie pogubic prawda . Az sie boje czytaj o wentylacji mech z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon.k 21.02.2017 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) Płyta otwarta dyfuzyjnie w Staico to 27zł/m2 . Zna ktos alternatywe dla plyty tego producenta? Edytowane 21 Lutego 2017 przez szymon.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon.k 27.02.2017 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Temat do zamknięcia . Dziękuję Panowie za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.03.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Płyta otwarta dyfuzyjnie w Staico to 27zł/m2 . Zna ktos alternatywe dla plyty tego producenta? Kronospan ma też coś takiego ale ceny nie znam, niestety. Sam jestem żywo tym zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon.k 09.03.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 kronospan moze ją sprowadzić z luxemburga ,w Polsce jej nie mają . kompletnie nieoplacalny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cczemplik 10.07.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Temat do zamknięcia . Dziękuję Panowie za pomoc . Zajmuje się fizyką budowli materiałów o niskim oporze dyfuzyjnym. Dyskusja była ciekawa, ale zeszła na manowce. Pomysł na zastosowanie perlitu jako izolator w ścianie szkieletowej, uważam za ciekawy, acz nie sprawdzony. Problemem jest tu wysoka absorpcja wilgoci i wolniejsza desorbcją. Materiał ten ma tez duże tendencje do kompaktowania się ( zmniejszania objętości) pod wpływem wilgoci. Jestem ciekaw : Czy zastosował Pan ten materiał w ścianie? Jeśli nie Pan to może ktoś kto zdecydował się na podobne rozwiązanie? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts